Çağrı;
1- bu yönetim ilk geldiğinde zaten sorunun giderlerde değil gelirlerde olduğunu açıklamadı mı? Açıkladı ve gelirleri artırmak için stad, sponsorluk vs. yaptı yapıyor. Dolayısıyla bir plan dahilinde gidiliyor tabi ki bazen hata dayapılıyor ancak bu tarz planlar uzun vadede +5 yıl sonuç verir. Bir kere bunu unutmamak lazım
2- Tabata kıyaslamasını tutar anlamında verdim, o transferin ne amaçla yapıldığını gayet ityi biliyorum. Nihayetinde bu 3 yıllık dönemde transferde yapılan hataların bir tabata kadar etmediği gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca verdiğin listedeki örneklere dikkat edersen bunların neredeyse tamamı feda yılına aittir. Klübün çok zor durumda olduğu bir dönemde mecburen ya tutarsa denilerek yapılmıştır. Gayet açık ve net görülebilir ki geçen yıl ve bu yıl yapılan transferlerde kullanılmayan, kadroya giremeyen oyuncu neredeyse hiç yok. hepsi oynuyor. Dolayısıyla %60 olarak verdiğin rasyo aslında son yıl %100 e dayandı.
3- Borçtan alacağı düşme olayına bakalım. Burada varlıklar ve alacakları düşer klüpler ve bu bir dalaveredir. Ama senin yazdığın sebepten değil. Burada sorun alacaklar değil varlıklardır. Örneğin gs 4 milyon euroya aldığı tarık ı bu bedelle aktifine kaydeder. Hesaplarken de bunu 4 milyon euroya satarım borçtan düşerim diyerek beyan eder. Oysa ki bu düpedüz zarar edilen ir transferdir ve böyle bir paranın gelme ihtimali yoktur. Mesela bruma da 11 milyon euro olarak kayıtlı. Beşiktaşa gelince rakamlar gayet reeldir hatta oyuncuların güncel değerleri birçoğunda alındıkları günlerdeki değerlerin üzerindedir. Örbeğin bize 4 milyon euroya gelen Gökhanı bugün itesek 10 milyon euroya rahatlıkla satabiliriz. Sanırım bu örnekler yeterli.
4- Yine yazdığın birşey var, başarılı görüyorum çünkü yapılacak tek şey vardı onu ellerinden geldiğince yaptıkları için demişsin. Aynen öyle, maalesef bugün için hala çok fazla oynama şansı yok yönetimin ama bir yıl sonra muhtemelen çok daha başka bir noktada olacağız. Bu oyuncu giderleriyle devam ettiğimiz -veya bir miktar artadabilir- sürece de mutlaka kar elde etmeye başlayacağız. Zaten şu anki giderler fb ve gs nin neredeyse yarısı. Yine de gayet başarılı mücadele ettiğimiz ve lider olduğumuzda ortada bir gerçek, stadyumumuz olmadığı da bir gerçek.
Yapma
@ilhan mansız genel olarak tamam derim ama %100 filan transfer başarısı asla yok ortada son 2 yıl da dahil buna.
Sadece bu sene bile Tosic ve Quaresma alınan 5 oyuncu üzerinden seni %60'a götürüyor yine. Ne dedim orada bu iyimser oran. Sırf oynuyor diye de iyi transfer olmaz oyuncu. Quaresma ve Tosic transfer hatasıdır net şekilde yoksa.
Ama hatadır. Sezer yanlıştır mesela ikisini ayırmak gerekir. Sezer ve Eneramo'dan net zarar 6.5 milyon euro. Bunlar hata değil yanlış. Tabata gibi değil ama benzeri şekilde yapılan yanlışlar.
İyiye gidiş var mı? Bu da tartışılır. Tosic ve Quaresma olmasa var derdim şuan için iyiye gidiş yok. Aynı şekikde 3-4 doğru atış 1-2 yanlış atış şeklinde devam ediyoruz.
Alacakları düşme konusunda da bence örnek doğru değil. Töre'yi sattın ya da Oğuzhan'ı sattın diyelim illaki oyuncu alacaksın yerine. O zaman onun da olası zararını düşmen gerekir yine borç olarak. O yüzden bu çok varsayımsal oluyor.
Yarın Allah korusun çapraz bağı kopsa bu adamın bir anda sıfıra iner böyle bütçe hesaplayıp borç çıkaramayız.
Son dediğine ise kısmen katılıyorum. Yönetimin tesisleşme adına vizyonu iyi. Futbol takımı konusunda ciddi vizyon sıkıntısı var ancak onuda geçici olarak Şenol hoca ile aştılar nokta atışı oldu.
Bu mali durum en az 6-7 yıl daha devam edecektir. Ama 2 yıl içinde borç kendini döndürmeye başlayacaktır kanımca. Stat gelirleri, yeni yayın ihalesi derken elimiz rahatlar.
Al - sat olayını da oturtabilirsek Fikret Orman 2019'da gerçekten işlerin iyi yürüdüğü düzenli bir kulüp bırakır. Ancak bunu şampiyonluk olmadan bırakırsa yine de başarılı sayılmaz.
Buraya koyacağı 1-2 şampiyonluk kupası muhtemelen 2022'de tekrar başkan olmasını sağlayacaktır. Olacağına da inanıyorum.
Öngörüm son 3 senesinde 2 kez şampiyonluk yaşayacak Fikret Orman.