Arkadaşlar merhaba!
Aranıza yeni katılmış bulunmaktayım,
Costil - Mandanda - Adler - Ospina - Cillessen bu isimlere hiçbir itirazım yok hepsi iyi kaleciler. Fakat maliyetleri ne olur, klüpleri bu oyuncuları satmak ister mi bunlar bilinmeyenler.
Bonservis olarak en uygun isim Adler gibi gözüküyor 3M euro ile.
Uzun süredir Football Manager oynarım, kendimi bildim bileli diyebiliriz (CM 2001-2002) versiyonu ile oynamaya başladım bu oyunu. Daha sonra bu oyunun online versiyonunda (FM Live) 1 sene civarı beta tester olarak yer aldım. Yaklaşık 100-200 kişinin dahil olduğu bu beta testte her sene şampiyon olarak lig atlayıp, kupalar kaldırıp 7 sezon içinde 25-30 sezondur oyunu oynayan grubun tepesine yerleştim.
Çok iyi bir futbol izleyicisi değilim fakat bu oyunu oynadığım sürede özellikleri iyi yapılmış veya iyi olacağı söylenen birçok oyuncunun futbol dünyasında iyi yerlere geldiğini gördüm.
15-21 yaşları arasında wonderkid olacağı söylenen bazı oyuncuların geleceği diğerleri kadar parlak olmasada oyunun son derece detaylı ve değerli bir dataya sahip olduğunu düşünüyorum.
Dün başkanımızın açıklamasını okuduktan sonra kaleci konusunda ufak çaplı bir araştırma yapmak istedim, FM 2015'i tekrar bilgisayarıma kurdum ve oyuncuların gizli özelliklerinide görebilmeyi sağlayan FM Genie Scout programını indirdim. Bu program sayesinde oyunda iyi seviye scoutlara sahip olmadan tüm database'e ulaşmak mümkün oluyor.
Klübümüzün mali durumunuda göze alarak 6M Euro altında bonservise sahip yaşları 21-35 arasında olan tüm kalecileri minimum bazı özellikler koyarak (Refleks, ziplama, devamlılık, top tutma, cesaret, sezgi, sakatlanmama vb) filtreleyip aralarından beğendiğim ratinglere sahip olanları listeledim.
Daha sonra bu listede bulunan oyuncuları Transfermarkt (Fiyat-Performans) ve Youtube kullanarak ayrı bir filtreden daha geçirdim.
Listemdeki isimlerin bazıları tanıdık gelecektir fakat yinede göz atmaya değer olduklarını düşünüyorum. (Timo Horn, Dragovic, Maxym Koval, Guilherme vs gibi isimleri zaten bir çoğumuz biliyoruz. Bu yüzden onları listeye almadım..)
Hazırladığım listedeki oyuncuların;
*Football Manager 2015'de bulunan şimdiki özellik tablolarını ve gelecekte olabilecek tahmini potansiyellerini.
*Transfermarkt URL'lerini
*youtube videolarını izninizle sizlerle paylaşıyorum.
Öncelikle ismi klübümüzle anılan Ospinanın FM 2015 özelliklerini örnek olması açısından paylaşalım:
Mevcut Özellikleri:

Tahmini Potansiyel:

Listemize Başlayalım...
1. Sergio Romero (Manchester United), ismi tanıdık gelecek birkaç oyuncudan. Kendisi De Gea nın arkasında yedek kaleci olarak bekliyor. Uzun süredir oyunda iyi yapılan oyuncuların başında geliyor, kariyerinde oynadığı 206 maçta 209 gol yemiş ve Sampdoria'da oynadığı bir sezon hariç (Serie B) hep kalbur üstü liglerde oynamış.
Değeri: 5M Euro
Mevcut Özellikleri:

Tahmini Potansiyel:
FM özelliklerini yorumlayacak olursak kendisi oldukça dolu bir profile sahip.
Gözüme ilk bakışta çarpan dezavantajları: Yumruklamaya yatkınlığı ve egzantrik olması. (farklılık - olmadık anda olmadık haraketlerde bulunabilme, hatalara sebep olabilmektedir)
Romero Transfermarkt:
http://www.transfermarkt.com.tr/sergio-romero/profil/spieler/306902014 Dünya kupasında yaptığı kurtarışlarından derlenmiş Video:
Manu'da ilk maçı:
2. Cassio (Corinthians Paulista) 4.5M Euro: Brezilya ligini takip edenlerin aşına olduğu bir isim, kariyeri boyunca genelde gollü liglerde oynamasına rağmen 179 maçta 163 gol yemiş. Gücü, sıçrama özelliği ve azmiyle öne çıkan bir kaleci. Göze ilk çarpan dezavantajları adaptasyon sorunu yaşayabilecek olması ve soğukkanlı olmaması.
Mevcut Özellikleri:

Potansiyel Özellikler:
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/cassio/profil/spieler/501442008-2009 yılında PSV de oynarken 1 maçta 20 gol yediği yazıyor arkadaşın. Sanırım burada bir hata var. Eğer bu datayı düzeltirsek istatistikleri daha da iyi olacaktır.
Youtube:
Açıkçası vidyoyu izlerken kendisini biraz dağınık buldum. Uzman arkadaşlar fakat istatistikleri dolayısıyla oyuncuyu paylaşmak istedim, uzman arkadaşlar daha iyi yorumlayacaktır.
3. Loris Karius (Mainz), 5M Euro: Yasaklı Link takip ederken taraftarımızın ismini sıkça telafuz ettiğini gördüğüm isimlerden biri. Kendisinin FM profiline baktığımızda göze çarpan dezavantajı çok iyi bir zıplama özelliği ve hava üstünlüğünün olmaması. Sezgileri, ani çıkışları ve iyi bir takım oyuncusu olması ilk gözüme çarpan detaylar.
Mevcut Özellikleri:
Tahmini Potansiyel:
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/loris-karius/profil/spieler/85864Evet, Kariusun transfermarkt verilerini incelediğimizde kariyerinin neredeyse tümünü Mainz klübünde geçirdiğini ve 110 maçta 153 gol yediğini görüyoruz. Bu sezon ise 17 maçta 23 gol yemiş.
Eğer bir karşılaştırma yapacak olursak Mainz'ın bir alt sırasında bulunan Köln kalecisi Timo Horn 17 maçta 21.
Bir üst sırada bulunan Hannover kalecisi Zieler ise 17 maçta 29 gol yemiş. Oldukça iyi bir kaleci olarak gösterilen ve 8M Euro değeri olan Zielerin 228 maçta 334 gol yemesi ise bir başka detay.
Buradan yola çıkarsak Kariusun 110 maçta 153 gollük ratinginin o kadar da kötü olmadığı sonucuna varabiliriz.
Karius Youtube:
Vidyosunu izlediğimde kendisini çok canlı buldum, gerçekten sezgileri kuvvetli ve iyi çıkışları var. Lakin bacak arasına gelen toplarda biraz sıkıntı yaşıyor gibi geldi bana. Uzman arkadaşlar daha iyi değerlendirecektir.
4. Marcelo Grohe (Gremio) 4.5M Euro: FM serilerinde senelerdir iyi yapılan bir başka kaleci. Alman pasaportuna sahip bir Brezilyalı. Kariyerine baktığımızda tümünü Gremio klübünde geçirdiğini ve 145 maçta 127 gol yediğini görüyoruz. Öne çıkan özelliği refleksleri ve topu iyi tutması.
Mevcut Özellikleri:
Tahmini Potansiyel:
Eklemeye gerek duyulmamıştır çünkü programla potansiyeli koyduğumuzda özelliklerde bir değişim gözükmüyor.
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/marcelo-grohe/profil/spieler/52313Youtube:
Vidyosunu izlediğimde ilk gözüme çarpan detay arkadaşın kendinden emin bir duruşu olması, bir diğer yorumum ise kendisinin ayakta kalan kaleci tanımına uyması.
5. Ciprian Tataruşanu (Fiorentina) 4.5M Euro: Sıra geldi 1.98 boyundaki Romen kaleciye. Kendisinin FM profiline baktığımızda oldukça yüksek bir zıplama puanına, sağlam reflekslere ve liderlik özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Düşük olarak puanlanmış özellikleri ise sezgileri ve cesareti. Lider özelliklere sahip bir oyuncunun düşük cesarete sahip olması ilginç.
Kariyeri boyunca 267 maçta 242 gol yemiş. Avrupa tecrübesi yüksek.
Mavcut Özellikleri:
Tahmini Potansiyel:
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/ciprian-tatarusanu/profil/spieler/55282Youtube:
6. Jonathan Orozco (CF Monterrey) 2.5M Euro: Açıkça söylemek gerekirse daha önce ismini duyduğum bir oyuncu değil. Güney Amerikalı tanımına uygun bir kaleci olduğu izlenimi bıraktı bende. FM profilinde öne çıkan veya göze batan bir özellik pek gözükmüyor. Çok fazla oyuncu inceleyen biri olarak dikkatimi çeken bek oyuncularına benzer bir zihin ve fizik dağılımı olması. Çılgın kurtarışları var bu oyuncunun, libero tipi kaleci.
Kariyeri boyunca CF Monterrey takımında oynamış ve 314 maçta 384 gol yemiş.
Mevcut Özellikler:
Tahmini Potansiyel:

Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/jonathan-orozco/profil/spieler/53592Youtube:
7: Maarten Stekelenburg (Southampton) 1M Euro: Çoğumuzun yakından tanıdığı Hollandalı hırs küpü dev. Kötü sezonları oldu evet fakat bu sene iyi bir performans gösteriyor. 17 maçta 19 gol yemiş. Oyuncunun özelliklerini anlatmaya pek gerek yok sanırım. Özellikle dikkat çeken bir durum var, Southamptonun 12m Euro vererek aldığı Forster 8 Şubatta sakatlığından geri dönüyor. Ayrıca Gazzaniga adlı bir adet yedek kalecileri daha var.
Southamptonun kapısını çalmak için iyi bir fırsat olabilir.
Mevcut Özellikleri:
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/maarten-stekelenburg/profil/spieler/4311Youtube:
8) Jeroen Zoet (PSV) 5.5M Euro: Kaleci memleketi Hollandadan bir başka oyuncu. Kendisi PSV fabrikasından çıkmış ve son derece dikkat çekici bir profile sahip. Fiziksel olarak çok iyi olmadığını ve iyi bir centilmen olarak adlandırılamayacağını görüyoruz lakin FM'nin sadece en iyi oyunculara koyduğu bazı kişilik özelliklerine sahip. Çok yüksek hırs, baskılara dayanma profesyönellik değerleri. yine aynı şekilde yüksek zihinsel özellikler. Kalecilik özellikleride yine iyi dağılmış gözüküyor.
Mevcut Özellikleri:
Tahmini Potansiyel:
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/jeroen-zoet/profil/spieler/79045Youtube:
9: Cican Stankovic (Red Bull Salzburg) 1.25M Euro: Bu arkadaşımız Temmuz ayında transfer olmuş Red Bull'a. Oldukça çalışkan ve geleceği olan bir oyuncu olduğu görülebiliyor. Mevcut FM özelliklerine bakarsak kendisinden birinci kaleci olmasını beklemek fazla iyimser olacaktır. Bu oyuncunun FM 2016 özelliklerininde çok iyi yapıldığı söyleniyor. İsterdim Sambade gibi bir antrenörle çalışmasını.
Mevcut Özellikleri:
Tahmini Potansiyel:
Transfermarkt URL:
http://www.transfermarkt.com.tr/cican-stankovic/profil/spieler/127679Youtube: