Ben daha ilk kez veli ile ilgili birşeyler söyledim.
Veli, neden yetersiz bulduğuma dair açıklama yapmaya dahi değmeyecek, sıradan vasat bir futbolcu. Rotasyonda 3.sırada olmalı normal bir takımda.
Hiçbir neden sunamiyorum, ismi Xeli olsa begenirdim diyorsun yani.
Mevcut koşullarda Veli gerekli bir futbolcudur sadece. Ama Veli'nin eksiği çok. Öncelikle ayakları iyi olmadığı için oyun akışkanlığını bozuyor. Efektif bir şekilde al ver yapamazsın. Biraz baskı yediğinde çok rahat hata yapıyor. Yaptığı pasların çoğu atak şekillendiren değil, topun ayaktan çıkması üzerine yani Veli oyun kurmuyor, kuramıyor. Oyun yönü değiştiren uzun top sayısı ya da sadece uzun top sayısı kaçtır oynadığı 3 sezonda? Verdiği arapası? Attığı gol sayısı? Veli iyi bir kesici. Hatta şöyle düşünelim, Veli iyi bir kesici olmasaydı onu 11'e yazdıracak özellikleri neler olabilirdi?
Hah bunlarla gelin iste. Çok tesekkur ederim

En önemli özelliginin kesicilik olduguna ben de katiliyorum. Verdigi çogu pasin geri veya yan pas olduguna da katiliyorum. Oyun acisindan önemli olan paslar 'key passes' ve 'forward passes'. Fakat orta saha'da pas vermek için pas vermek de önemlidir bence. Avrupa Ligi maçlarinda topa daha çok sahip olmamizi sagladi bu sekilde. Bunu Selçuk Inan hatta Busquets de genellikle yapiyorlar. Tabii ki onlar Veli'den daha iyi pas yapan oyuncular.
Gol/asist elestirisine katilmiyorum. Busquets kaç gol atiyorsa, Xabi Alonso ne kadar tabela yapiyorsa (frikik hariç) Veli de o kadar yapiyor. Fenerbahçe'de Veli=Topal; Süper Lig'te bu sene 2 gol atmis. Galatasaray'da Veli=Melo; 1 gol atmis. Veli Kavlak da 1 gol atmis (Trabzon maçinda ki gol).
Oyunu açan uzun top meselesindeyse, Squawka'nin istatistik karsilastirma matrixini kullandim. Topal, Melo ve Veli'nin ortalama pasi 19 metre. Ki Veli o kadar çok geri pas yapmasina ragmen bu ortalamaya sahip. Yani oyunu açan uzun toplari da mevcut.
Özellikle kesiciliginden çok faydalandigimiz için bence kesinlikle ilk 11'e Töre, Tolgay ve Sosa'dan sonra yazilmasi gereken ilk isim. Bunun yani sira takimin topa daha fazla topa sahip olmasini sagliyor, ve kesici ön libero için yeterince pas dagitimina da destek oluyor. Bizim taraftarin Veli'yi begenmemesinin en büyük nedeni 2 yildir Veli-Atiba izliyor olmalari. Artik Atiba Veli'nin yedegi olacak. Ikisi de oyun kurma konusunda yeteneksiz olduklarindan göze çok batiyordu. Veli'nin yaninda pas alisverisini, topu ileri tasima görevini üstlenecek Tolgay (sirf bu yüzden bile muazzam transfer) olunca, Veli'nin eksikleri daha da önemsiz olacak. Atiba topun rakip kaleye gitmesini saglayamiyordu. Bunu Tolgay yapabilecek, böylece Veli sadece kesici, savasci özellikleri için kullanilacak. Bunun üstüne attigi her pas, çektigi her sut, ileri gönderdigi her top onun için bir arti olacak.