Dün gece, brezilya maçını izlerken sıkıldım maçtan ve durup düşünmeye başladım, bu futbol nasıl daha çekici daha izlenir hale gelir dedim kendi kendime.
Öncelikle basit futbol kuralları değiştirilirse, daha akıcı oyun sağlanırsa güzel bir gelişim olur diye düşündüm.
Örneğin, Ceza sahası içindeki pozisyonlar ofsayt olmasın gibi. Yani şu şekilde düşünün, Sağdan orta geldi, ceza sahasında oyuncu aşırttı arka direkte oyuncu tamamladı ama ne o adam 1 mt ofsayt vs.. İptal edilse faydası olacaktır.
Biraz absürd gibi gözükebilecek ama özünde faydalı olabilecek bir diğer değişiklik de, misal korner kullanırken rakibin yaklaşabildiği bir mesafe vardır, çizgi vardır hatta oyuncular anlasın diye mesafeyi, aynı şeyi, korner çizgisine paralel taç kenarında da yapacaksın, oradan atılacak taçlar, ayakla oyuna sokulabilmeli.
Ne kadar duran top, o kadar gol. Maksat gol ise futbolda.
Ama en önemli değişiklik oyun kuralında olmalı.
Şöyle ki. 0-0 biten maçlar hepimizin malumu. Sıkıcı sinir bozucu. 60 dk dan sonra herkes 1 puana razı, al ver hiç risk yok.
Yada, Misal Beşiktaş ile antep oynuyor. dk 60 oldu. Antep 0-0 bitsin gideyim diye iyice oyunu çirkinleştirecek vs..
Bunun önüne geçebilmek için, 0-0 sona eren maçlara 0 puan uygulaması getirilmesidir. Böylece takımlar, 0-0 kalayımda puan alayım diye düşünemeyecek, ha 0 puan almışım ha kaybedip 0 puan almışım, en azından gol atarsam bir şansım olur diye düşünecek.
Bir de saha dışı faktörüne gelelim. Aslında asıl bahsetmek istediğim şeye, sabrinin aldığı parayı duyunca kan beynime sıçradı resmen.
Tüm Fifaya bağlı ülkeler bir araya gelecek ve a-z istisnasız tüm kuluplere Oyuncu maaşları konusunda kısıtlama getirilecek.
Ne demek ya senede 40 maça çıkacak diye adama 2.5 milyon euro. Messiye 11-12 milyon euro ronaldoya 17 milyon euro. Paralara bakın arkadaşlar. Tribüne gelen adam nasıl geliyor kimbilir, bir de şu adamların aldıkları paraya karşılık nazları kaprislerine bakın.
oturacaklar, her ligde her takımın son 10 sene, max verdikleri maaş bütçesi neyse (Misal Demba ba 3 mu alıyor) Beşiktaşın maksimumunu bu rakam üzerinden hesaplayın. Real madrid Ronaldo (17 mi alıyor, oradan hesaplayacağız)
Bu rakamların %60ını kısıtlayacaksın. Kalan %40 üzerinden ödeme yapacaksın.
3 milyon Senin verdiğin maksimum ücret değil, Maksimum ücretin 1.200 olacak misal.
17 milyon euro tavan ücreti olan takımın, maksimum vereceği para 6.8 milyon euroya düşecek.
Pektemek mesela 1.700 alıyor. Alacağı para, 680 bin euro
Onlar bile bana fazla geliyor da.
Velhasıl kelam, Tribündeki adam ile, sahada ki adamın arasında ki makas daralırsa, futbol inanın daha izlenir hale gelecektir.
Ben şimdi bunları neden yazdım, niçin yazdım, gördünüz işte, oturdum yazdım.. Şaka bir yana, sabrinin aldığı parayı görünce, kendime gelemedim uzun süre, yazmak istedim