https://twitter.com/agacliyol_/status/1720117936075973099
Turk futbolunda bence bazi yanlis bilinen sehir efsaneleri var....
Turk futbolunun cok kendine ozgu oldugu ve teknik direktorlerin Turk futbolunu bilmesi gerektigi sacmaligi....
Yildiz futbolcunun parasini forma satisindan karsilamak (gercek hayatta zekaatini bile karsilamiyor)....
Bir de baskanlarin masallah agzindan dusurmedigi su proje lafi. Proje de proje, ama sunca yillik futbolsever olarak daha mantikli 1 proje aciklamis bir baskan gormedim.
Proje de proje, neyin projesi ki bu arkadas. Biz futbol kulubuyuz. Sanki yeni start-up'iz da icaat cikardik proje bulacagiz. Futbol kulubusun sen, gelir kapilarin belli.
1. Stat/bilet
2. Sponsorluk
3. Merchandising
4. Oyuncu satisi
5. Basari primi
Stadimiz zaten belli, kapasitesini arttiramayagina gore o konuda soyleyecek birseyin yok. Kartal Yuvasi belli zaten, belki kaliteyi arttirirsin, urun cesitliligini vs, ama buna da proje demezsin.
Sponsorluk olabilir, ama sadece baskan adayi olan biriyle kimse masaya oturup somut gorusme yapmaz. Kisisel baglantilarini kullanarak belki bir temas kurulur, ama hicbir baskan adayi daha yetkisi yokken X firmayla anlastim diyemez. Oyle bir yetkisi de yok, oyle bir dunya da yok, enternasyonal kurumsal sirketler zamanini sana harcamaz bile.
Baskanin aciklayacagi, anlatmasi gereken tek sey futbol takimina bakis acisi. Cunku bu takimin gelirlerini, marka degerini, basarisini tamamen futbol belirliyor.
Diger spor dallari, aktiviteler tamamen destekleyici unsur.
Nasil bir teknik direktor profili ariyoruz, takimin maas butcesi ne kadar olacak, hangi profilde futbolcular alacagiz, transfer stratejimiz ne olacak, scoutinge nasil onem verecegiz ve ne somut adimlar atacagiz, altyapiya ne kadar onem verecegiz ve ne somut adimlar atacagiz (altyapinin basina hicbir yetki vermedigin 6 ay sonra kacacak veya kovulacak Hollandali birini getirmek somut adim degil), takimin gelecek sene ve orta vadede hedefi ne vesaire. Bunlari anlatmasi lazim. Yoksa ne projesinden bahsediyorsun Allah askina. Tavuk ciftligi kurup yumurta mi satacagiz, neyin projesi? Bir futbol kulubunun kasasina aninda trink 20-30 milyon euro para koyacak ve bunda profesyonel kallavi yoneticinin gorevi aldigi hicbir Dunya kulubunun dusunemeyip senin dusundugun ne gibi bir proje olabilir ki? Hepsi bos laf.