Bizim en buyuk sikintimiz cografya. Bu ulkede futbol toxic bir ortam. Bu senelerdir boyle ve degismez. Bu kuluplerin stratejisini belirliyor. Evet, takimi yildizlarla doldurmaya gerek yok. Galatasaray Messi'yi getirse dahi gerek yok, cunku 30 kusur macin sadece 2'sini Galatasaray'a karsi oynuyorsun. Puanlari diger maclarda alacaksin, sonucta Gsnin de diger maclardaki sonuclarina senin etkin yok. Ama oyle bir ortamda yonetiliyoruz ki, sirf taraftar baskisi ile kulup stratejisi belirleniyor. Teknik taktik konusuna fazla girmeden Valerien'i de ornek gosterebilirsin. Senelerdir bu takim sezon basi hazirlik kamplarinda mac kaybederken, sirf hazirlik maclari ile VI gitsin kampanyasi baslatildi. Ligde oyle bir baski, oyle bir ortamda futbol oynatmaya calisti ki istese de basarili olamaz di. Adam 3'lu defans oynatmak isterken, buna gore transfer yaparken taraftar baskisi ile 4lu defansa dondu.
Twitter'i ac bak. Yonetim kotu olabilir. Transferler gecikti, oyuncu satisinda kotuyuz, 20 milyon nufusu olan turistik bir sehrin en guzel yerinde olan stada sponsor bulamadilar. Ama eminim ki, Fener Tadic gibi transferler, GS Zaha gibi transferler yapmasaydi yonetime tepki bu kadar buyuk olmayacakti. Ve boyle negatif bir ortamda biz gidip Calvin Stengs'i alsak "daha Nice de kadroya giremeyen oyuncuyu mu aldiniz", "bunun istatistikler ne?" "Adamlar Tadic aldi sen Stengs'i aliyorsun" diye tepkiler yagardi. Adamlar biz alsak yonetimi linc edecegimiz Jahanbaksh ve Idrissi ile sampiyon oldular. Dusunsene Idrissi'yi aldin? "Ajax'da Tadic'in top toplayiciligini yapan cocugu aldiniz" diye tepkiler yagardi.
Bu yuzden Hollanda ile Turkiye'yi kiyaslamak imkansiz. Mentalite cok farkli, beklenti cok farkli, futbol kulturu cok farkli. Ajax 17'lik Hato ile oynuyor defansta ama biz sagbeki sag forvet olarak oynatiyoruz elimizde Semih varken.
Haklisin, ortalama Besiktas taraftari futboldan anlamiyor, 12 yasindaki ergen kafasindan cikamamis, dogru. Ama yonetimin bunlarin ustunde konumlamasi lazim kendini. Taraftar futboldan anlamayabilir, sen gerekirse o baskiyi gogusleyeceksin, aldirmayacaksin ve bildigini okuyacaksin. O cesaret ve bilgi'ye sahip olmalisin, yoksa taraftar'dan farkin kalmiyor zaten. O zaman sokak'taki adam da yonetici olur. Taraftar istedigi kadar yildiz istesin, istedigin kadar baski olsun, eninde sonunda basari'ya bakar. Sergen Yalcin doneminde de lige kotu baslamistik, istifa tepkisi yagiyordu, kala kala S. Arabistan'dan gelen 2 bitik adama mi kaldik, Rosier kim vs deniyordu. Sonra sonuclar gelince tepkiler bir anda kesiliverdi.
Ki bunlar iletisimi de yapamiyor. Cikardim derdim ki biz gecen sene Amir-Gedson-Salih orta sahasiyla 2. yarinin sampiyonu olduk, rakiplerimizi yendik. Orta saha'ya yuksek profilli oyuncu almayacagiz, 2 tane kadro'yu genisletmek icin oyuncu alacagiz. Hatta Salih Ucan ve Amir'e daha iyi kontrat verip uzatirdim, Amir'e de saglam bir cikis maddesi koyardim ki goruntu net olsun. Kim sana ne diyebilir? Kimse Talisca, yildiz 10 vs diye aglamazdi, butun soylentilerin onunu keserdin. Bunu dusunecek, yapacak yonetimin de yok, akil edecek hocan da yok (S. Gunes fanlari kusura bakmasin).
F. Orman yonetiminde de butce sikintisi vardi, tepkilerin olacagini bile bile feda dedi adam, kac sene sampiyonsuzlukla gecti basarilar gelene kadar. Ama ortaya bir futbol akli ve plan koyduk en azindan, sonra da basari geldi zaten. Planlari yapacak akil, onlari uygulayacak cesaretin oldugu surece yaparsin bence. Bence mevcut yonetimde ikisi de yok.
Gecen sene yaristan ekim'de koptuk zaten. Senol Gunes sanirim kasim'da gelmisti, oyle birsey. Yani senin bu sene'yi planlamak icin koca bir 6-7 ayin vardi. Bu 6-7 ay'da elindeki oyuncularla gorusup, uzatsan veya gidecekleri belirlesen, scouting ekibiyle birlikte eksik bolgelere liste yapsan temmuz'da transferi kapatirdin. Illa yuksek profilli oyuncu'dan bahsetmiyorum, takimin eksiklerini tamamlayacak transferlerden bahsediyorum. Ha, kombine satmak, camia'yi hava'ya sokmak icin yildiz istiyorsan onu yine yapardin, beklerdin eylul ayini musait kim varsa 1, belki 2 adam yine alirdin. Ama en azindan kadron hazir olurdu, cunku sen gecen sene'nin sonunda aslinda kadro muhendisligi en basit takimdin. Persembe gunu 2. eleme macina cikacagiz ve sag acikta yuksek ihtimalle Onur Bulut oynayacak. Bunun hicbir sekilde izahi olamaz.