Sevgili kardesim,
Bu tip haberler'in gercegi yansitmadigini bilsek bile, okudugumuzda, dogal olarak hepimizin icini karamsarlik kapliyor ve uzuluyoruz. Besiktas'in satilmasi ya da kayyuma devredilmesi gibi bir durum asla olmayacaktir. Icini ferah tut. Besiktas, altina girdigi borc yukunun, kulubu icinden cikilamayacak bir duruma getirmesi gibi bir durum ile karsi karsiya kalirsa, bir kisim gayrimenkulunu satarak cok cok rahat bir sekilde sifir borc duzeyine gelebilir. 1976 yilinda kendine ait nerdeyse elinde hic bir sey olmayan Besiktas, bu gun avrupa nin en buyuk bir cok kulubunden gayrimenkul olarak daha zengindir. Onemli olan, malvarligimizi satmak zarunda kalmadan bu borc yukunun altindan kalkmak. Fikret Orman bence bunu basaracaktir. Mali tabloya baktigimizda, Fikret Orman doneminde borclanma cok hizli bir sekilde artiyor gibi gozukse de, sunlari hesaba katmamiz lazim;
1 - Stad yapimina cok buyuk bir para harcaniyor.
2 - Stadimiz olmadigi icin, ekstra bir masraf ile stad kirasi oduyoruz.
3 - Demiroren doneminden kalma davalar Fikret Orman doneminde sonuclandigi icin, aslinda Demiroren donemine yazilmasi gereken borclar da Fikret Orman donemine eklendi (Ferrari davasi gibi)
4 - Demiroren problemli ve gelecek bir kadro birakmadigi icin, cok fazla oyuncu transferi yapildi ama bundan sonra o kadar yapilmasina gerek yok.
5 - Demiroren doneminde kulubun butun gelirleri temlik altinda oldugu icin, yukarda saydigim butun masraflar borclanarak yapilmak zorunda kalindi. Sanirim 2016 yilinda temlikli gelirimiz kalmayacagi icin butun para kulube kalacak.
6 - En fazla 2 sene icinde futbolcu satisindan da para kazanmaya baslayacagimizi umuyorum.
7 - Yine Demiroren doneminde yasanilanlardan dolayi kulup, 2 senedir avrupa dan gelir elde edemiyor.
yani kardesim, Fikret Orman bu borclandirilmadan cok fazla suclanamayacagi gibi, yakin gelecekte (stad'in tamamlanmasi ile) hiizli bir sekilde borc odemeye baslayacaktir. Duzluge cikmamiz yakindir.
Yukarida dedigim gibi, olasi bir aksilikte, Kucuk miktar gayri menkul satarak her seyi sifirlayabiliriz. Bu kadar yazmisken atlamak olmaz. Hepimiz Suleyman Seba ya, Besiktasa kazandirdigi butun gayrimenkuller icin sonsuz tesekkur etmeliyiz.
Cevabın için teşekkürler.
Saptamaların çok doğru ve bilinen gerçekler fakat henüz stadyum tamamlanmadı ve tamamlanması için kalan kısım da ciddi bir gider kalemi olarak duruyor. Ayrıca belirttiğin gibi kalan maçların oynanacağı stadyum kiraları da ciddi önem teşkil ediyor.
Öte yandan gayrimenkul konusunda bence bu kadar umutlu konuşmamak gerekiyor, emin olmamakla birlikte birçok kredinin bu gayrimenkullerin teminatına ipotek karşılığında alındığını düşünüyorum, dolayısı ile sıkıştık hadi onları satalım gibi bir durum bence söz konusu olmayacaktır.
Ben Fikret Orman'ı suçlamadım, mevcut durum ile alakalı konuştum sadece. Fikret Orman stadyum inşaatı ile birlikte zaten adını bu kulübe altın harfler ile yazdırmıştır. Maddi ve manevi ne bedeller ödediğini gördük, duyduk bu dahi en büyük saygıyı hak ediyor. Eleştirdiğim yer ve zamanlar olmuştur, olacaktır da. Kimse eleştirilemez değildir, bunu unutmamak gerekir. Fikret Orman ve ekibi stadyum inşaatı ile taşın altına tüm bedenlerini koymuştur fakat görünen gerçekleri konuşmamakta olmaz.
Biri veya birileri çıkar bu böyledir der izah eder dinleriz, hak veririz. Fakat şuan görünen tablo pek iç açıcı değildir...