beşiktaşımızla anlaştığı söylenen, bandırmasporlu forvet oyuncusu philippe paulin keny analizimi okumak isteyenler buyursun.
fransa'nın altyapı takımlarından yetişen, fransız senegallisi futbol kültürüne çok uyan, 1,90 boyunda, 99 doğumlu, sağ ayaklı pivot santrafor ve forvet oynayabilen bandırmaspor'un sözleşmeli oyuncusu keny, tff 1. lig'de potansiyelli bir oyuncu olarak göze çarptı.
oyuncu özelliklerine bakacak olursak; boyuna göre beklentinin çok üzerinde hızlı, top sürme yeteneği olan, fizik mücadele kalitesi orta üst seviye, doğru koşular yapabilen, bu sebeple geniş alanda çok etkin bir oyuncu. geçen sene bandırma'nın iyi oyununda da epey etkili oldu.
lige forvette manaj ile başlayan bandırma, manaj'dan ligde sadece 1 gol katkısı alınca devre arasında gönderdi. manaj'ın kötü oynaması biraz keny'e yaradı. sezona iyi giriş yapamayan keny, 5 gol attıkları adana maçında sonradan girip 2 gol atınca, as kadroda yerini sağlamlaştırdı.
tabi bandırma'da sadece forvet oynamadı. forvet, santrafor, kanat forvet gibi oynadı. ikinci yarı cadiz'den gelen osmajic'le de iyi anlaştı ve o'na 2 asist yaptı. kendisi de ligde de bu sene 2'si penaltıdan 13 gol 6 asist yaptı. gollerinin büyük kısmı da defans arkası koşulardan geldi.
biraz geçmişinden bahsedelim. 2 sene fransa ligue 2'de chateauroux'ta oynadı. bu 2 sezonda toplam 2 gol atabildi. tabi çok homojen oynadı, maçların bir kısmını forvet, bir kısmını sağ, bir kısmını sol, bir kısmını ise 10 numara gibi oynadı. biraz da verilere bakalım.
hepsinde forvet oynamadı diyoruz ama çektiği şuta göre attığı gol sayısının epey düşük olduğunu görüyoruz. fransa ligue 2'de maç başına 2,26 şut çekmesine rağmen, 43 maç oynadığı 2 sezonda toplam 2 gol atabildi. çektiği şutların gol olma oranı %4'tü.
zaten takımı da gelmeden önceki 20/21 sezonunda sonuncu olarak küme düştü. bedelsiz şekilde bandırma'ya geldi. 33'ü ilk onbir olmak üzere 34 maçta oynadı. bandırma'da da maç başına 2,07 şut çekti. çektiği şutların gol olma oranı %17'ydi.
lig'deki sıralamasından bahsederek ilerleyelim. örneğin koşu başarısından bahsettim, 6,22 ile ligde dribling'de 1. sırada. başarılı drinling'de ise keçiörengücü oyuncusu emeka'nın gerisinde kalmış. yani attığı dribling'lerin yarısında başarılı olmuş.
bu da ne demek, devamlı defans arkası koşu için top bekliyor, ceza alanında ziyade uzun mesafede top almayı bekliyor. tabi ceza alanında da dar alanda ilginç golleri var ama daha çok açık alanda başarıya ulaşmış görünüyor, asistleri de driblingler sonucu gelmiş.
keny, bandırma'nın oyun tipi ile ilişkili (geriden yay gibi hızlı çıkma) çok fazla top kullanmış. bu sebeple ligde en az hata yapan 21. forvet oyuncusu. fazla top kaybetmiş. baskı oyununda ise ligde maç başına 1,24 top kazanma ile 9. olduğunu görüyoruz.
keny'nin en iyi olduğu yer, aslında son vuruşları değil. hatta son vuruşları çok iyi değil. kilit pasları daha etkili. maç başına 1,54 kilit pas ile lig lideri konumunda. keza maç başına 1,66 orta ve başarı ile lig lideri olarak görünüyor. yani iyi pas veriyor diyebiliriz.
yine benim çok önem verdiğim 3. bölgeye pas oyununda 11,49 ile ligde 4. sırada bulunuyor. temaslı oyunu seven keny, ofansif bire bir parametrelerinde de ligde 2. sırada bulunuyor. aynı parametrelerde 1. sırada tomane bulunuyor. yaşı 29 olmasa... neyse...
keny'nin comparisonator ortalama verilerine bakacak olursak; verilerde ligde 6. sırada olduğunu görüyoruz. pas verileri dışında diğer forvet oyuncularına göre büyük fark yaratamamış. ofansif verilerde de forvet oyuncuları arasında ligde 4. görünüyor.
kartal kayra'nın tff 1.lig'de verilerde nasıl fark yarattığını hep paylaşıyorum. keny'de öyle bir durum pek yok gibi. bandırma'nın play off finaline kadar gelen sürecinde çok yardımcı oldu, burası yadsınamaz bir gerçek. ligin en çok pas alan 2. forveti olduğunu unutmayalım.
kişisel fikrim, henüz beşiktaşımız'da ilk 11 oynayacak seviyede değil. özellikle beşiktaş'ta bu kadar top alamayacağını, topun homojen dağılacağını düşünürsek, kısa sürede etkin işleri yapması gerekecek. sanki buna çok hazır bir oyuncu gibi gelmedi.
diğer bir konu ise, açık alandaki başarısı değerlendirilebilir ama öne geçtiğimiz maçlarda, sonradan oyuna girerek skor da üretebilir. ama ilk 11 oynadığında aynı başarıyı gösteremez gibi duruyor. bunların hepsi oyuncunun özelliklerine ve verilerine bağlı öngörülerim.
bir de tek sezon dışında gol atmamış oyuncular beni korkutur. tayfur bingöl için de aynı şeyi yazmıştım. bu benim kişisel bakış açım. tabi yaşının 23 olduğunu da hesaba katmak gerekir. hayırlı olmasını dilerim.
okuyan herkese teşekkür ederim.
Ekşisözlük: fixqoydu'dan alıntı
M2007J3SY cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi