Sunu da soyleyim; bence hakemi yenmek mumkun degil. Ki mumkun olmamasini gectim, boyle bir zorunlulugumuz olmamali.
Hakem adaleti saglamak icin var, belirli bir takimi one cikarmak veya engellemek icin degil.
3 buyukler arasinda en cok hakki yenen camia biziz, ezelden beri. Ama catir catir hakemlerin bizi katledip sampiyonluk caldigini dusunmuyorum (2004 haric).
Hakemler kamuoyuna gore, puan durumuna gore duduk caliyor, hatta mac icindeki duruma gore (bir takim 10 kisi kaldi mi ne yaparsa yapsin 9 kisi kalmiyor, aksine hakem 10-10 olsun diye firsat kolluyor mesela). Klasik olarak bir takim puan durumunda arayi acti mi durdurulur. Bi bizim lehimize de oluyor, alehimize de.
Ve ayriyeten mac almama korkusuyla mac yonettiklerini de dusunuyorum. Bu baglamda FB ve GS cok daha guclu oldugu icin onlara gore calmak daha kolay geliyor hakemlere.
Bunu onlemek de ilk etapta yonetimin, sonra gazetecilerin isi. Bunda taraftarin (sosyal medya, statta baski), antrenorun ve oyuncularin (sahada itiraz, hakemi etkileme vs) da rolu var, ama kisitli.
Kamuyonu yonlendiren sarlatanlari susturabilecegin tek mecra tv. Orada da BJK'li gazeteciler BJK'nin hakkini korumali, ama aksine susuyorlar isinden olmamak icin.
Yonetim de yeterince takimin hakkini korumuyor, resmen Sergen'in arkasina sigindilar. Ama bu ezelden beri boyle. TV'de biri BJK baskanina (
Hakaret Yasak)₄ diyebiliyor, ama ayni kisinin Azize, Musti dedigini duymadim.
Algi yapmaliyiz hakkimiz yenmesin diye (maalesef durum bu), ama yeterince yapmiyoruz.
Ha, bu demek degil ki herkes bize dusman, catir catir mac aliyorlar elimizden vs. Oyle birsey yok, olmaz da.