1,5'a satiyosalar enayi degilim zaten 3-5 verilsin diyecek kadar. Ama 1.5'a satiyolar mi acaba ? Veya 1.5'a ikamesini alabiliyor musun ?.
Benim anlamadigim, herkesin bilgiye, istatistike, videoya, mac izlemeye imkani olan bir ortamda iyi/potansiyelli oyuncuyu baska takimlar bulmadan bizim bulabileceğimize mi inaniyorsun ?
Belli bir piyasa var, bu piyasada oyle arti eksiye gitmek cok kolay degil. Scoutuyla o kadar unlu Porto bile senede tonla bos topcu aliyor, kadrolari 30-40 kisi. Maddi skintida oldugun donemde riski minimize etmen lazim, her bölgede duses atamayacagimiza gore bazi oyunculara piyasa degerinde paralar odememiz gerekecek.
Biz Rosier için zaten teklif yaptık, kendimize göre olabildiğince yüksektir endişe etme. Bu zorunlu satın almalı kiralık bile olabilir maddi durumlardan ötürü. 1,5 civarı bir bonservis diye duydum, gerisini bilemem. Başka kiralık oyuncular var kadroda. Sezon sonu Atiba-Dorukhan-Mensah durumu var. Kolay değil işler, fazla bonservisli transfer beklememek lazım. Şunu da tekrar söyleyeyim özellikle kiralık oyunculara forum gibi ana akım olmayan yerlerde basalım alalım gibi yorumlar yapmak bana göre zararlı. Zaten taraftarın geneli bunu yeterince yapıyor çeşitli ortamlarda.
Scouting, veriler kayıtlara gelirsek eğer; piyasada oyuncu çok var. Her zaman oldu, bunların arasında kimi keşfedildi kimi de düşük yerlerde kayboldu. Şunu sana kesinlikle söyleyebilirim ki bir çok B lig'de adam gibi scouting yok. A liglerde de sandığın kadar iyi değil. A liglerdeki Scouting'i bilen bazı çok iyi kulüpler genelde pahalı oyuncuları alır, az sayıda scouting transferi yapar. Bazı büyük kulüplerde FM transferleri falan oluyor hala, olmayacak işler yapıyorlar. Bazı B liglerin iyi takımlarında scouting ağırlıklı oluyor ama onlarda da fahiş hatalar görüyorsun.
Diyelim oturdun Beşiktaş için bölgesel bir oyuncu listesi yaptın bütçene göre. Tunusdan değil ama, bunlar dünyayı göstermek için uç örnekler, oradaki adam da iyi olabiliyor Allah'ın işi. En tepedeki 1-2 oyuncu dışında çoğunu alabilirsin. A ligden iyi takım 3 vereceğin adama 5 verir alır. Ama zaten onlar bu tip transfer çok yapmıyor, aşağılar serbest Guimaraes gelir Anderlecht gelir alırsın ellerinden alayı ölücü, İtalyan İspanyol takımları da var böyle gözünüzde fazla büyütmeyin. Bir sürü de hatalar yapıyorlar hani herkes iyilerin hepsini topluyor falan sanmayın.
Eldeki oyuncuların performansının nasıl değiştiğine bakarak gelen adamları değerlendirin, yani bir bütün içinde. Bütünde zaten bir yükseliş varsa diğer ufak öğeler de ona uyacaktır. Hani dikiş tuttu diyorsun ya, tutmayan biri pek yok. Zaten bu ortamda iyi olamayan biri varsa o ya gerçekten kötü, alakasız topçudur ya da bir problemi falan vardır. Hoca yıldız, kardeşlik var, ortam makara daha ne ister ki bir futbolcu. Kaldı ki birçok oyuncunun yaşı ileri olmamasına rağmen kariyeri düşüşe geçmiş, yardırma mecburiyetleri var.
Transferde rakibin Porto gibi takımlar olmaz ama onlarda 3. Adamı 2M Euro'luk falan alabiliyor, çok yapıyorlar bunu hatta. Daha çok ihtiyacın vardır az bir şey yukarı çıkarsın, oyuncuyu ikna edersin vb.
Çok zor bir iş değil ama biz bunu uzun zamandır yapmıyoruz lakin tarzda bir değişim olduğunu ben hissediyorum, olmasa da birini alamazsak falan çok üzülmeyin şu an işi bilen takımlar oynatamadigi bir çok oyuncuyu bize kiralamak için sıraya girmiştir. Böyle devam edersek gidenler yerine daha iyilerinin ucuza kiralık gelmesi çok muhtemel, değeri çok yüksek adamlar olabilir bizim taraftarın en sevdiği şey 🙂