Muhasebeleştirilen veriler ne kadar doğru bu da tartışılır. Taraftar bu kadar bilgiye sahip olmak zorunda değil ama yöneticiler de müşterisi olan taraftara durumu açıklamalı. Ben Cenk üstünden yapılan eleştirinin biraz sembolik olduğunu, bu rekor gelirler nereye gitti denmek istediğini düşünüyorum taraftarın. Ben nereye gittiğini tahmin edebiliyorum ama taraftar tahmin edemeyebilir. Güzel bir açıklama ile bunun önüne geçilebilirdi. Her şey iletişime bağlanıyor. İletişim konusunda vasatımız bile yok maalesef.
Zaten genel kurulda bunun aciklamasini yapiyorlar her sene slaytlarla, gayet net. Ayrica mali raporlar ortada ve herkesin ulasabilecegi bir yerde. Mali raporlari okuyabilecek seviyede olmayan zaten hic bu konulara girmesin daha iyi. Ama derin detaylara girmeden, sadece mantik yuruterek de bazi seylerin aciklamasi yapilabilir. Mesela;
1 Cenk Tosun'u sembolik olarak kullanacagina adamin 7 yillik doneminin hesabini yaparsin. Transfermarkt'ta tum veriler var. Ben gecen sene yapmistim ve asagi yukari 0 cikiyordu net olarak. Avci donemindeki harcalamalari da katarsak isin icinde F.Orman doneminde toplam asagi yukari -15, 20 milyon euro zarardayiz bonservis/kiralama kismina bakarsak. Yani oyle muthis oyuncu satisi yaptik goturdu paralari gibi bir durum yok.
2 Bu takimin kac sene stat geliri olmadan oynadigini hepimiz biliyoruz. Bunu bir faktor olarak hesaba katmak icin Einstein olmaya gerek yok.
3 Kocaman bir stat dikildi. Otoban'in dibinde bir stada karsilik arazimizi vermedik. O stat bir hologram da degil. O stadin maliyetini hesaba katmak icin Einstein olmaya gerek yok.
4 Giderlerimizin cok buyuk bir kismi euro uzerinden olan oyuncu maaslari, gelirlerimizin oyuncu satisi ve Avrupa geliri haric buyuk kismi tl. Oyuncu satisini 1'de soyledim zaten, alilanlar satilanlari goturdu 7 yillik donemde. UEFA gelirleri cok dusuk, CL gelirlerini de 7 senenin sadece 2'sinde aldik. Euro F.Orman geldigince 2.5 civarindaydi, gittiginde herhalde 7 civarinda olsa gerek. Oyuncu maaslari opucukle odenmiyor.
5 Adam hirsizlikla suclaniyor. 3 milyar tl'lik borcu adam hirsizlik yaparak yuruttu diyorsan diyecek birsey yok. Aradaki fark hirsizlikla aciklanmayacak kadar buyuk. Hirsizlik yaptiysa bile emin ol devede kulak kalir.
6 Yukaridakilerin hicbirini dusunemiyorsam bile bir kiyaslama yaparim. Ayni konjunktur'de olan FB ve GS'ye bakarim. Biz batikken onlar gulluk gulistanlik durumda mi? FB as santrforunu satiyor, mecburen bonservissiz kim varsa yasina basina bakmadan topluyor. GS haril haril Belhanda ve Feghouli'yi yamayacak yer ariyor, dogru durust transfer bile yapamadilar. Onlar super de bir biz mi battik? Bir bizim yonetimimiz mi berbat, paralari caldi?