Ben Milli motor yapacağım deyip de bu konu hakkında hiç deneyimi olmayan yandaş özel şirkete vermezsin bunun ihalesini. Bunun ihalesini en önce Tümosan adındaki Albayraklar'a ait diğer yandaş şirkete verdiler. Bu şirket bu durum beni aşar deyince göstermelik yeniden ihaleye çıkılıp ihale diğer yandaş şirket BMC'ye verildi. Devlet kuruluşları özellikle bunun uzağında tutulmak isteniyor. Fetö bahanelerine sığınmasınlar. Fetö halen varsa her yerde var; temizleyemiyorlarsa da kendi suçları. Senin elinde yüksek beygirli motor üreten Tülomsaş var. Motor üretimi hakkında bilgi tecrübesi olan Aselsan var Tei var. Teknik üniversiteler var. Aselsan ile Tülomsaş'ın ortaklaşa lokomotifler için yerli hibrit motor üretmesinin üzerinden daha sene geçmedi. Bir yerden başlanacaksa başlamak için elinde kaynaklar varken inadına inadına yandaş özel bir şirkete bunun ihalesinin verilmesinin makul bir açıklaması yok.
En önemli olan parçayı senin üretmen değil. Bilginin senin elinde olması, o bilgiyi kullanabilmek, o bilginin üzerine koyup geliştirebilmek.
Benim dediklerimin temeli var diyorsun. Benim için temel dediğin o resmi açıklamaları da sorgularım. Tank örneğinde geçmiş resmi açıklamalara baktığımızda tankın motoru Milli olacaktı. Eski resmi açıklamalara göre seri üretime de çoktan başlayacaktık. Bankalar Birliğiyle alakalı kulüpten resmi açıklama olmamasına rağmen resmiymiş gibi kendin açıklıyordun en iyimser senaryoyla. 75-80 puan alırızın da temelini sen daha iyi bilirsin.
ben bu konuyu anlamadım bir kere bildiğim kadarıyla altay tankı ihale edilmeden bmc ye verildi verildiği andada altay tankının sözleşmesinde alman motoru vardı. sonra ordu yerli motor istiyorum dedi. yine bildiğim kadarıyla bir motor ihalesi açılmadı. bir kaç firma bu motoru yapmak için uğraşıyor bunların içinde kale var tei var bildiğim birde ihaleden sonra bmc başladı ama hangi motorun kullanılacağı belli değil yani kale yapar veya tei yapar onun motorda kabul görebilir.
resmi açıklamayı sorgulayabilirsin ama bu resmi açıklamayı baz alan birine atıyorsun deme hakkı vermez sana.
senin sorgulamanda birşeyi doğru yapmaz mesela en başta yerli motor dedin bu yanlış yan k koçlar tarafından geliştirildi ve en başından beri alman motoru kullanılacak diye planlandı. koçlar yüksek teklif verince gerçektende kabul edilmeyecek kadar yüksekti yoksa niyet koçlara vermekti koçlar birim fiyat 11 M dolar verdi. bmc 7 M dolara aldı. yandaş veya değil bunu bilmem ama savunma sanayinde ihale açılmak zorunda değil ve hiç bir konuda bildiğim ihale açılmıyor. uçak geliştirme direk tusaşa verildi roket üretimi roketsana motor üretimi tei ye elektronik aksamlar aselsana veriliyor burda yandaşlık değil güvenlik önemli. yani koç yandaş olmadığı için ihale ondan alınmış falan değil ona bakarsan reis denizaltılardada koç çalışıyor. bildiğim kadarıyla çok ciddi konularda yazılımdı sanırım destek veriyor. altay tank geciktimi oda tartışılır el arabası üretmiyorsun bmc ye gelene kadar koçlar yapsın diye bayağı uğraşıldı pazarlık yapıldı süreç burda uzadı. bmc ye geldiğinde tank yeniden güncelleme gerektirdi. yani bmc den sonra bir gecikme yok el arabası yapmıyorlar ihale alıp ertesi gün üretime geçsinler. bunun bir hazırlık zamanı olur. bmc işi geciktirdi diyemeyiz gecikme onlara verilmeden önce oldu. ne yani yandaş firmaya verilmiş diye gerçekleri konuşmayayımmı. Bir konuda yorum yaparken kinini öfkeni bir köşeye bırakmazsan gerçekci olamazsın.
ben akp li değilim hiç oy vermedim bundan sonrada vermem ama bu gerçekleri konuşmayacağım anlamına gelmez. Doğru yapılan işe doğru demek erdemdir. Sırf akp nefretinden dolayı doğru olan bir işe yanlış denmez. yada bu konular nefret gibi bağlamlara tutularak değerlendirilmez.
Daha önce Tümosan ve SSM, Altan Tankı'nın güç grubu geliştirme projesi sözleşmesini Şubat ayında ikinci ek süre ardından karşılıklı olarak fesh etmişti.
O dönemde Tümosan, şirket ortağı Avusturyalı firma AVL ile sözleşmesini iptal etmişti ve Tümosan buna neden olarak "Avusturya hükümeti Türkiye’nin egemenlik haklarına ve iç işlerine karışacak şekilde ve SSM tarafından kabul edilmeyecek şartlar içeren ihraç lisansı şartlarında ısrar etti" demişti.
Şirket, projenin yeni şartları dikkate alarak yeniden ihale edilmesi halinde en güçlü aday olduğunu da beyan etmişti.burda yazılanlar doğruysa tümosan ihalesinin iptal edilmesi tartışılacak bir konu bile değil. ortada ihrac lisansı olduğuna göre yerli değil bu.
bunun iptal edilmesinin yandaşlıkla falan alakası yok. bmc de alman firmasıyla ortaklığa gitti sonra genel kurmay bunu veto etti bmc bitirdi ortaklığı.
bu çok zor bir proje firmaların zorlanması gayet doğal birde işin içine yerli motor şart namesi getirilince iyice zorlaştı ama bu olay 2 sene önceki olay ta başından falan değil ta başında yerli motor olarak geliştirilmedi proje zaten buna iki sene önce önem verdiler.
arayışa girdiler. iki seneki gelişmelerde gecikme olarak nitelenmez. bildiğim tei de uğraşıyor kalede uğraşıyor bmc de uğraşıyor en son italyan firmasıyla ortaklık yapacaklardı ortak motor üretimi için ne oldu bilmiyorum ama geliştirirler önlerinde daha bunun için 3-4 yıl var.
burda benim salladığım hiç birşey yok zaten geçmişide konuşmadım bugünün üzerine yorum yaptım geçmişle alakalı yorummu yapılır yaşanmış zaten herşey ortada.