Su an futbolda performance training denen antremani Hollanda yayininda futbol adamlari konusuyorlar. Ajax uyguluyor son 3 senedir. Kisacasi bircok spor dalinindan antrenorleri (judo, maraton kosuculari, american football etc) kendi spor dallarindan onemli ozellikleri futbol sahasinda yararli olabilecek bir sekilde uyguluyorlar.
En onemlisi fizik gucu arttirmak. Ustun vucut = ustun performans. Genel olarak yanlis bir bakis acisi var. Agirlik calismalarindan kaslaniyon, hantallasiyorsun diye. Sacmalik tabi, agirliklarla degisik sekilde calisabilirsin, hizli reaksiyonlar icin biometrik calisma gibi. Bodybuilderlarin dieti ve calismasi tabi cok farkli, ama agirlik calismasi futbol icin, futbolda ustun performans icin cok onemli. Fizik gucu sahada futbola yararli sekilde aktarmak adina onemli.
Almanya'nin son senelerdeki basarilarinin en buyuk sebebi de performance training yatirimlarinda lider olmalari. Bu yuzden zaten makine gibi mac cikariyorlar.
Bunu anlamadikca Gokhan Gonul gibi fizigi yerlerde surunen bir oyuncuyu ofansta is yapiyor diye kimse bana begendiremez.
*İngiltere-İzlanda maçında spiker Aron Gunnarsson'dan bahsetti 17 yaşına kadar hentbol oynamış sonra futbola geçmiş. Duyunca çok sevindim bende 12-17 arası hentbol 17-20 arası aynı kulüpte amatör futbol oynamıştım. Üniv. de spora vaktim kalmadığı için devam etmedim.
*Futbolun diğer branşlardan yardım alması konusunda haklısın fizik kondisyondan çok özellikle teknik/taktik anlamda, mesela hentbolda hücum ve kanat organizasyonları çok zengindir bu çeşitliliği futbolda görememiştim futbol çok ilkel gelmişti bana.
*Avrupa futbolu fizik üstünlüğünü ön plana çıkarıyor tamda burada Serpil Hamdi Tüzün hocamızı anmak gerekiyor;
"Hata burada zaten. Alman oyunu öyledir mesela, sırf fizik kaliteyle ilgilenir. Beckenbauer’in Kickers’e verdiği röportaj vardı, “Ben oğlumu Bayern Münih’in altyapısına göndermem, orada futboldan başka her şey var” dedi. Benim çıkış yolum da oydu. Doğru karar diyorum ya baştan beri. Doğru karar, doğru bilgilere dayanır. Ben çocuklara doğru bilgileri almasını öğretiyorum. Bu sibernetiktir. Ben çocukların özgüven kazanmasını sağlıyorum. Bu da saykosibernetiktir. İnsan vücudunun en erken gelişen organı beyin. Neden biz bunu kullanmasını öğretmeyelim çocuklara? " S.Hamdi Tüzün 2010.
*Fiziksel üstünlüğü ön plana çıkarmak futbolu aptallaştırıyor. Futbolcular arenadaki boğalara benziyor S.Hamdi Tüzün ün ekolü ise matador gibi zihinsel üstünlüğü yakalamak doğru karar almak ve boğayı bir sağa bir sola beyhude koşturup yormak. Almanyayı veya salt fiziksel üstünlüğü ön planda tutan bir takımı yenememek kısaca aptallıktır.