allaha çok şükür sonuna geldik stadımız açılıyor. yalnız benim merak ettiğim bazı şeyler var. muğla'da yaşadığım için kombine alma şansım yok ne yazık ki, işte bu nedenle beni ilgilendiren kısımlardan biri de canlı yayın açıları ve stad ışıklandırması. bu konular çok önemli zira 40bin kişi stadta izliyorsa milyon küsur kişi de televizyondan izleyecek. bilgisi olan arkadaşlarımdan bazı soruların cevabını istiyorum;
1) çekim açısı tt arena gibi dik mi yoksa kadıköy gibi eğimli mi olacak?
2) stad ışıklarının rengi tt arena gibi sıcak beyaz mı yoksa kadıköy gibi soğuk beyaz mı?
3) çimlerimizin rengi tt arena gibi açık ve parlak yeşil mi olacak yoksa kadıköy gibi soluk ve koyu mu?
4)tribünler tt arena gibi aydınlatmasız mı yoksa kadıköy gibi özel aydınlatmalı mı olacak?
5)sizlerin tercihleri nedir bu konularda?
öncelikle benim isteğim tt arena gibi sıcak ve daha avrupai bir atmosfer oluşması için ilk 3 maddenin tt arena gibi olması, 4. maddenin ise kadıköy gibi tribün aydınlatmalı olması. umarım herşey istediğimiz gibi olur.
evet şimdi heyecanlıyız, çok meraklıyız ama herşeyin tadına varıp artık bizim için normalleşince senelerce önemli olacak olan tv yayını gibi hususlar da az önemli değil bence. bu konuda keşke yönetim de dikkatli ve özenli olsa. yalnızca 40bin değil milyonlarca taraftarın var ve tv karşısında senle birlikte oluyorlar. tüm heyecan etki bir şekilde azalıp normalleşecek, geriye standart bir yayın kalitesi ve izleme keyfi kalacak.
bu tür şeylerin toplam ambians kalitesine etkisi çok fazla. bir stadyumda sıcak renklerin (burada forma, koltuk rengi falan bahsetmiyorum, tamamen ışık ve ortam aurası) kullanılması görsel olarak enfes bir seyir zevki sunuyor. anfield road, old trafford gibi bu işin en üst seviyesinde akşam maçlarında bunu farketmek çok zor değil. tt arenada tek sevdiğim özellik de bu açıkçası. artık nasıl sağlanmışsa sıcak bir ışık o rezil çimi nasıl güzel gösteriyor ve ışıl ışıl bir ambians yaratıyor. bir diğer husus da yayın açısı. evet premier lig gibi alçak ve kenardan çekimler göze hoş gelebiliyor ama kesinlikle ve kesinlikle dik ve geniş açılı çekimler daha bir ihtişamlı daha bir cehennem gibi gösteriyor stadyumu bu da çok müthiş bir izleme zevki yaşatıyor. en basitinden şutlar sanki daha yakın gibi gidiyor kaleye, her şut yürekleri ağza getiriyor açı dik olunca evet bu bir yanılsama ama ambians ve cehennem dediğimiz şey de bu şekilde hafızalarda yer ediyor, dev alman stadları gibi. maalesef ülkemizde şu an buna dikkat edilen tek stat yine tt arena. ama orada da en büyük eksik tribün aydınlatması. kadıköyde var aydınlatma ama çok beyaz bir ışık o da. biraz daha sıcak olursa tadından yenmez.
umarım bu gibi teknik detaylara karar verenlerin içinde de kılı kırk yaranlar vardır çünkü bunlar atlanan detaylar. benim için de açılış maçımızdaki en büyük meraklardan biri bu.