abi kutuplarda bile inşaat yapılıyor veya o bölgelere giden gemilerin çalışanları var.. şöyle kısaca bir araştırayım dedim aşağıdaki haber karşıma çıktı.. karsta -20 derecede çalışmaya devam.. Kars hadi neyse de dünyanın bazı bölgeleri var yazın bile soğuk bu bölgelerde de inşaat yapılıyor.. gerekli önlemleri alır çalışırsın
http://www.iha.com.tr/haber-karsta-insaat-iscilerinin-sogukla-mucadelesi-524499/
ha bu arada bunları söylerken niye çalışmıyorlar diyenlerden değilim.. bence de kar kalkana kadar çalışmasınlar.. 2-3 gün için riske girmeye değmez..
ben sadece bu soğukta insan mı çalıştırılır, yazık değil mi, hiç mi düşünmüyorsunuz bu adamları gibi aşırı duygusal olduğunu düşündüğüm tepkilere karşılık verdim
dediğim gibi her işin kendine göre zorlukları vardır..
elbette her işin kendine göre zorlukları var ve şartlara göre alınmış yasal önlemleride var.
yani Türkiyedeki şartnamelerle kuzey ülkelerindekiler bir değil ordaki şartnameler ordaki şartlara uygun yapılır
çünkü sürekli yaşadıkları bu bizde o önlemleri alamazsın ekonomik olmaz sadece çalışma koşulu değilki orda kullanılan malzemelerde
çok farklıdır. sende aynı inşaat 5 e mâl olurken orda 15 e mâl olur. mesela basitinden atıyorum sende vida sıkan bir ekipman metaldir.
orda mutlaka koruma kılıfı vardır tuttuğunda eline yapışmasın diye gibi senin aklına bile gelmeyen bir sürü şartlarına uygun önlem alınır.
senin burda kullandığın ekipmanla gidip orda iş yapma imkanın yoktur. senin burda ona yakın şartlar oluştuğunda bu önlemlerin tamamını almak gibi şansın olmayacağı için işi durdurursun mesela bizde rüzgar hızı 50 km yi geçtiğinde vinç kullanmak yasaktır. Vinci indirip önlem almak zorundasın
yoksa bursadaki gibi bir aracın üstüne devirirsin. Ama sürekli böyle rüzgarların olduğu doğa koşullarında bunu yapamayacağın için
ona uygun rüzgarda devrilmeyecek bir vinç kullanırsın her doğa koşulunda çalışılır ama ona uygun ekipmanla mesela senin ülke koşullarında
kullandığın çimento diyelim -5 derecede donabilen bir çimentodur ülkene giren malzemede bu değerdedir ısı daha fazla düşerse beton dökmezsin.
ama kuzey ülkelerinde bu -30 derecede donabilen çimentodur onlarda bu ısının altında düştüğünde beton dökmezler şimdi diyebilirmisin
onlar -25 de beton döküyorlar biz neden -10 da dökemiyoruz.