Tarihi severim. Bazı şeyler okuyorum bu ara ve okudukça fazlası çıkıyor önüme bir yandan şaşırıyorum bir yandan şaşırmıyorum.
Galatasaray hep lobi takımı, yabancı asıllı takım, siyasi figürlerin takımı diye nitelendirildi bunun üzerinden çıktım Faruk Süren'i okudum biraz. Sonuçta sportif anlamda en başarılı başkanları.
Süren'in ailesi dededen zengin Ermeni-İtalyan asıllı bir aile. Başarılara diyecek yok şirketler almış yürümüş. Lakin Sürenler'in oturduğu apartman Mısır Apartmanı. Bilen bilir İstiklal caddesinin en güzel yerinde neredeyse.
Mısır apartmanını yaptıran kişi Abbas Halim Paşa. Peki kim bu adam? Kavalalı Paşa'nın torunu. Peki Kavalalı kim? Kavalalı'nın oğullarından biri meşhur Kemal Sunal filmindeki Tosun Paşa'dır bu arada.
Kavala'lıya dönelim. Osmanlı'nın iyice çöktüğü zamanlarda aklını çalıştıran adamlardan biri. Mısır valiliğini alıp kendi ordusunu kuran, devamında Osmanlı'nın neredeyse yardım isteyecek kadar muhtaç düştüğü son derece hırslı bir adam.
Torunu Said Halim Paşa'ya geri dönelim. Ne yapmış bu adam? İttihat ve Terakki döneminde Osmanlı sadrazamlığı yapmış. Bakın hep siyasi gidiyoruz. Sürenlerle bu adamların yakınlığı üst düzey.
Bitmedi. 3. köprü yapılırken ormanlar için içi yanıp da açıp bakanlar Beykoz tarafında 6 milyon dönümlük bir orman arazisi farketmiştir. Bu arazi Devlet malı değil. Bir ailenin. Kim peki bu aile? Celaloğlu Ailesi. Peki Celaloğulları kimler?
Kavalalı Paşa'nın torunları. Bu ormanın bir kısmını milyar dolara sattılar yakın zamanda.
İnsanın ağzı açık kalıyor daha o kadar çok bağlantı var ki aça aça gitsem içine 1000 kişi girer. Zenginler, siyasiler, sanatçılar, güçlü figürler.. İşte lobi dediğiniz şeyin küçük bir parçası.
Ben okurken lan lan lan ne oluyor ne işsiniz siz diye düşünürken adamların aile gerçekleri aile bağları bunlar..
@Ensar senin ilgini çekebilir.
@Necmi abi senin de.
Son bir edit yapayım : Süren'ler ilk dış ticaret şirketini kuran aile. Yetmiyor Dünya'nın en güçlü Yahudi ailesi Rothschild ailesi ile iş yapacak düzeye geliyorlar. Yani bazı şeyler neden oluyor demek anlamsız kalıyor.
En önemli edit'i unutmuşum. Celaloğlulları'nın bu arsası Riva'da. Riva'daki büyük ormanlar 5-6 kişi aile ya da kuruma ait. Biri Galatasaray spor kulübü.