Günaydın arkadaşlar,
Herkesin hem fikir olduğu üzere takımın 4 pozisyona transfer ihtiyacı mevcut. Kaleci, sol bek, stoper ve orta saha. ama eldeki şartlar malum. daha önce de yazmıştım, benim açımdan devre arasında transfer yapılması gereken en acil 2 pozisyon önce orta saha, sonra kaleci. Stoper düşerse ve kaliteli bir adamsa yapılabilir, sol bek içinse gelecek seneyi beklemekte fayda var diyorum.
açıkçası bu yıl AL'nin gözden çıkarılması taraftarıyım. Öncelikle lig, sonra Türkiye Kupası. Ligimizde baş altı takımlar son 2-3 sezondur yeterince iyi değil, İBB, Akhisar ve biraz Kasımpaşa dışında istikrarlı takımlar yok. İşte geçen seneki Bursa gibi TD müdahelesi ile parlayanlar var ama genelde biz, FB ve GS maçları kazanıyor.
Eğer hedef lig ve Türkiye kupası ise, Ersan ve İsmail ile onları yedekleyen Tosic bu yıl idare edecektir. Ersan'ın pozisyon hatalarının, İsmail'in yeterince bindirememelerinin ben de farkındayım. Bek özelinde konuşuyorum, bek pozisyonu zaten dünyada bile zor bulunan veya yetiştirilen oyuncu grubu barındırıyor. Milli takım seviyelerinde dahi sağ/sol bek sıkıntısı çekiliyor. almanya bile Lahm'dan sonra kim gelecek diye düşünüyor. O sebeple sol bek konusunda daha tamahkar olmalıyız. İsmail yeterli demiyorum, gelecek oyuncu İsmail'den iyi olmayacaksa gerek yok diyorum bu yıl için.
Stoper transferi ise biraz netameli. Herkesin bildiği gibi baskılı ve oyunu önde karşılayan bir oyun yapımız mevcut. Necip ve Atiba bile rakip ceza sahası önlerinde bulunuyor çoğu zaman. Bu nedenle en az bir bekimiz ile iki defansın kontralara karşı rakibi önde karşılaması gerekiyor. Ersan'ın en önemli özelliği rakibi önde karşılaması. Bunu biraz dengesiz yaptığı doğru ama bu özellik onu dünyada dahi birçok mevkidaşından öne çıkarıyor. Pedro kötü bir defans mı? Hayır, bana geçen sene Ersan'dan daha çok güven veriyordu. Milo kötü mü? Genel kanı aksine Kasımpaşa maçında da onu beğendim. Pozisyon alışı ve etrafını kollayışı vasatın üzeri idi. Yedek olarak iş yapar. Hatta ikisinin de ilk hamlesi Ersan'dan iyidir. Ama bizim yapımıza uymuyor, ne hızları ne de atletik yapıları oyunu önde karşılamaya müsait değil. biraz fantastik olacak da şöyle bir projem var; altyapıda forvet veya merkez ortasaha oynayan bir adamı stopere devşirelim. Önde karşılama özelliği ile defans özelliklerini birleştirelim, belki de Avrupa çapında bir defansa dönüşür

Bana göre bu takımın en acil ihtiyacı orta saha ve kalecidir. Orta saha için bence Veli'ye de ihtiyaç yok bu sezon için. Zaten hem Atiba, hem Necip Veli'nin yaptığı işi gayet formda bir halde yapıyor. Çok iyi bir tamamlayıcı olacak iyileştiğinde. Tolgay'dan bu yıl verim almamız mümkün değil. Devre arasında Almanya, Belçika veya Hollanda'da yetişmiş, bu liglerde oynayan mümkünse en az 1-2 defa milli olmuş ve son 2 yılda en az 50-60 maça çıkmış Tolgay türünde box to box bir orta sahaya ihtiyacımız var. Resmen oyunu tutamıyoruz tempo düştüğü anda. Geçen sene Tolgay orta sahada resital veriyordu çoğu maçta, 50-60 metreye sağdan sola, soldan sağa attığı pasları hatırlayın ya. Mutlaka bu tipte bir oyuncuya ihtiyaç var.
Kale içinse zaten yoruma gerek yok, son maçta bile eneramo'nun kaçan bir pozisyonu vardı, direğin dibinden giden. Muslera o pozisyonda topu koltuk altınan tutup maça sokmuştu bile, tolga yine seyretti, şansa top kaleye değil de auta gitti. O pozisyonda bile müdahele edemeyen bir kalecimiz var. Tolga çok iyi bir yedek olur, takım zaten önüne gelene 5 atacak şekilde oynuyor. Takım gününde olmadığında tutacak adama ihtiyaç var. Tolga o adam değil.
Öyle iken böyle...