Merhaba arkadaşlar uzun zamandır foruma girmeye zaman bulamıyordum. Bugün bizim stadyumun mekanik tesisat projelerini yapan firmayı inceledim. Sahibinin bir röportajını paylaşayım istedim. Koyu beşiktaşlıymış

KAPAK KONUSU HER PROJESİ ÖDÜL ALIYOR SIRA İNÖNÜ STADYUMU'NDA Baba mesleğini devam ettirirken başarıdan başarıya koşan Makine Yüksek Mühendisi Sarven Çilingiroğlu'nun imza attığı büyük projeler dudak uçurtacak cinsten.
Çilingiroğlu, şimdilerde İnönü Stadyumu'nun mekanik sistemini tasarlıyor. RÖPORTAJ VE FOTOĞRAFLAR: MIGIRDİÇ ARZİVYAN KAPAK KONUSU intifa hakkı işveren - Î77 İİBlüS ÇİLİNGİROĞLU MÜHENDİSLİK KJPTA Türkiye'nin büyük inşaat hamlelerinin gerçekleştirildiği yıllarda kurulan Çilingiroğlu Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi, üniversite kampusları, ticaret ve alışveriş merkezleri, hastaneler, oteller, gökdelenler, endüstri tesisleri ve irili ufaklı binaları gibi büyük projelere imza atarak kısa sürede Türkiye'nin en güven duyulan ve prestijli mühendislik firmaları arasında yerini aldı.
Baba Kevork Çilingiroğlu, 1954 yılında Şişli'de kurduğu, şirketinin yönetimini, 1994'te kendisi gibi makine mühendisi olan oğlu Sarven Çilingiroğlu'na devrederek emekliye ayrıldı. 10 yıl babasıyla birlikte çalışarak deneyim kazanmış olan Sarven Çilingiroğlu yönetimindeki şirket, yükseliş trendine hız kesmeden devam ederek başarıdan başarıya koştu.
Yine Türkiye'nin en büyük projelerine imza atan Çilingiroğlu Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi'ne, şimdilerde modern bir stadyuma dönüştürülmek için yıkılan İnönü stadyumunun mekanik sistemi teslim edildi. 1994 yılında Nirva Paker (Gomikyan) ile evlenen ve Arno ve Arken adında iki çocuk sahibi olan Sarven Çilingiroğlu'nu daha yakından tanımak için yaptığımız sohbet boyunca gelmiş geçmiş sayısız büyük projede Çilingiroğlu imzasının olduğunu gördük.
Gelin şimdi, başarılarıyla "Boynuz kulağı geçer" dedirten Sarven Çilingiroğlu'na kulak verelim. Bu meslekte en büyük avantajım babam Kevork Çilingiroğlu oldu, kendisi 1954 yılında mekanik tesisat projesi yapmaya başladı.
İmzasını attığı en önemli yapılar arasında, ODTÜ Kampüsü 1961-79, İ.T.
Ü. Maden Fakültesi ve Oditoryum 1963, Maçka İ.
T.Ü.
1964 Boğaziçi Üniversitesi yeni kampus 1971-77, Tuzla Deniz Harp " Ben fanatik bir Beşiktaş taraftarıyım. Her sene kombinemi alıp maçlara gidiyorum.
Bu projeyi almamızda Beşiktaş sevdamızın da etkisi oldu açıkçası. bbjk bjk İnönü stadyumu YENİLEME İNŞAATI gençlik ve spor bakanlığı spor genel müdürlüğü beşiktaş jimnastik kulübü bjk beşiktaş inşaat a.
ş. RUHSAT TARİHİ: 31 05.
2013 Büyük işler başarmış bir şirketi babanızdan devraldınız ve büyük projelere imza atmayı sürdürüyorsunuz. Eğitiminizi nerelerde aldınız? Başarınızı neye borçlusunuz? İstanbul 1963 doğumluyum.
Feriköy Ermeni İlkokulu'ndan sonra devam ettiğim Getronagan Lisesi'nden 1980'de mezun oldum. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Genel Makine Mühendisliği bölümüne girdim.
1984 yılında 21 yaşında Makine Mühendisi olarak mezun oldum ve İ.T.
Ü. yüksek lisans bölümüne girdim.
1987'de artık Makine Yüksek Mühendisiydim. Yüksek lisans eğitimi döneminde HONEYWELL firmasında bina otomasyonu üzerinde part-time çalıştım.
1986 yılında da İngiltere'de YORK INTERNATIONAL firmasında iki ay Isı Pompaları ve Soğutma Makinaları üzerine staj yaptım. Nvı.
istanb proje grubu DBArchitects - bunyamin derman . iz mühendislik - selçuk iz - sarven çılıngıroglu fciNMAR MÜHENDİSLİK -ertuğrulağaoğlu istanbul konut imar plan san.
ve tic.aş.
GEOTEM JEOTEKNIK MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTI.
Sarven Çilingiroğlu, inönü Stadyumu'nun yenileme inşaatına da adını yazdırdı. 51 Okulu 1980, İstanbul Sanayi Odası, Oda Kule 1971, TÜBİTAK Binası, Yapı Kredi Plaza 1981, Sabancı Center 1987-89, Akmerkez 1986-89 yer alıyor.
Kendime her zaman babamı örnek aldım. Onun çalışma şekli, araştırmacılığı vb.
kendisine Fransa, Almanya, İspanya, Danimarka vb. 28 Avrupa ülkesinin üyesi olduğu Tesisat Dernekleri Konfederasyonu (REHVA), 2010'da babama "yılın profesyonel tasarımcısı ödülü'Yıü verdi.
2012 yılında da yine REVHA tarafından babama onursal üye payesi verilmişti. Babamla 10 yıl beraber çalıştıktan sonra 1994'ten itibaren fiilen büro yönetimini ben yaptım.
En büyük hayalim Balyan sülalesi gibi 3 nesil, mümkünse 4-5 nesil mesleğimizi sürdürmek. Önemli binalara mekanik tesisat tasarımcısı olarak oğullarımın da imza atmasını çok isterim.
Kısaca, herkesin anlayacağı dilde Çilingiroğlu Mühendislik ne iş yapar? Mekanik tesisatın konusu nedir? Çilingiroğlu Mühendislik, mekanik tesisat projelerini üstlenir. Mekanik tesisat, binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi tesisat, yangın söndürme ve duman kontrolü tesisatı konularını kapsar.
Mekanik tesisatın amacı, bina yapısı, binanın kullanım şekli, ekonomi, çevre gibi konularını göz önünde bulundurarak, binaya en uygun sistemi seçmektir. 1994 yılına kadar büyük projelere imza atan şirketiniz sizin yönetiminizde hangi projeleri gerçekleştirdi? Benim için en önemli olan projeleri şöyle sayabilirim: 1994 " En büyük hayalim Balyan sülalesi gibi 3 nesil, mümkünse 4-5 nesil mesleğimizi sürdürmek.
Önemli binalara mekanik tesisat tasarımcısı olarak oğullarımın da imza atmasını çok isterim. yılında yaptığım ve ciddi anlamda tecrübe kazandığım bir proje olan Four Seasons Sultanahmet Oteli; İ.
T.Ü.
Rektörlük Binası (1994); Kültür Üniversitesi (2004); Yapı Kredi (D) Blok (1995); Olivium AVM (1995); Metroport AVM ve Residence (2007); Meydan Alışveriş Merkezi (2007), ki bu proje Türkiye'de bir ilkti. Bütün alışveriş merkezinin ısıtılması ve soğutulması topraktan yapıldı.
Toprak bir ısı kaynağı olarak kullanıldı ve binada hiçbir kazan vb. havayı kirletici ısı kaynağına yer verilmedi.
Hipermarkette kullanılan derin donduruculardan dışarıya atılacak olan ısıyı da sıcak su eldesi için kullanıldı. Bu proje dünyadaki 6.
büyük toprak kaynaklı ısı pompası uygulamasıdır. Açıldığı günden itibaren bugüne kadar uluslararası 10 ödül kazandı: Avrupa Birliği Çevre Ödülü ve ICSC Çevreye Saygı Ödülü bunların en önemlileri.
ICSC Best Of The Best ödülü ile "en çevreci alışveriş merkezi" unvanını aldı. Gerçekten müthiş projelere imza atmışsınız.
Diğerlerini de kısaca özetler misiniz? Meydan alışveriş merkezinde olduğu gibi Türkiye'de ilk kez doğal havalandırma uygulaması yaptığım TARSU Alışveriş Merkezi (2009) projesi. Buraya uyguladığım doğal havalandırma sistemi uygulama simülasyonunu, 2010 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Enerji Etkin Binalar Sempozyumu'nda seminer olarak sundum.
Bu bina aynı zamanda Türkiye'de ilk alışveriş merkezi olarak "very good" seviyesinde Breeam yeşil bina sertifikası almıştır. 521 KAPAK KONUSU Ayrıca, AKBATI AVM ve Residence (2011); Carousel Acıbadem Hastanesi (1996); ClTY's Nişantaşı Alışveriş Merkezi (2008) projelerini gerçekleştirdim.
Ahmet Rasim Paşa Yalısı Serdar Bilgili tarafından restore edildi AJIA Oteli (2002). Bu projede de deniz suyundan faydalanılarak soğutma yapıldı.
LYKIA WORLD & GOLF LİNK (2008) (BELEK) Soğutma sistemi Toros dağlarından gelen Serik çayından faydalanılarak yapıldı. Soğutma için kullanılan su ısındıktan sonra golf alanlarının sulanmasında kullanıldı.
ÜLKER ARENA (2010), Fenerbahçe kulübüne yaklaşık 14 bin kişilik kapalı spor salonu yapıldı. Bu salon NBA standartlarında tasarlandı.
Buradaki spor salonu danışmanları ABD'nin birçok spor salonuna danışmanlık hizmeti vermiş bir firmaydı. Son projeniz de İnönü Stadyumu.
Sanırım stadyumlar artık sizden soruluyor. Sizin sporla aranız nasıl? Ben fanatik bir Beşiktaş taraftarıyım.
Her sene kombinemi alıp maçlara gidiyorum. Bu projeyi almamızda Beşiktaş sevdamızın da etkisi oldu açıkçası.
Onun dışında sağlık için de spor salonuna düzenli olarak gidiyorum. Ülker Arena'nın mekanik tesisatı, NBA standartlarında tasarlandı.
153 KAPAK KONUSU Stadyumlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Her yeni proje benim için yeni bir öğretidir. Sevil Sabancı'nın Maslaktaki Atçılık Okulu'nda, projeyi tasarlarken atlar hakkında çok şey öğrendim.
Yaydıkları ısı, atların terli olma durumlarında nasıl serinletileceği, manej ısıtılması ve ahırların havalandırılması konusu. Bunların her biri ayrı ayrı birer ders gibi.
Söylediğim örnekte olduğu gibi futbol stadyumlarında da özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar var bunların her birini şu anda incelemekteyim. Örneğin saha çimlerinin havalandırılması konusu çok önemli.
Saha su drenajı önemli konulardan biri. Aksi takdirde saha futbol oynamaya elverişli olamaz.
Bu konuların dışında da yeni statlarda yemek için restoran alanları, dükkânlar ve özellikle kulüp müzesi havalandırılması, ısıtılması ve soğutulması önemlidir. Konut projeleri de üretiyor musunuz? Konut projeleri elbette yapıyoruz.
Birçok büyük projeye imzamızı attık. AKASYA projesi bunlardan biri.
Bunun dışında Yapı Kredi KORAY'a yaptığımız ZEN Projesi, BIS Projesi, ÇANKAYA Projesi ve halen Ümran grubuna yaptığımız konut projeleri var. Bunların dışında bağımsız konut projesi yapmıyoruz fakat hatırını kıramadığımız önemli dostlarımızın konut projelerini bugüne kadar yaptık.
Örnek vermek gerekirse Demir Sabancı'nın Beylerbeyi yalısı, Ali ve Vuslat Sabancı'nın evi, Bülent Eczacıbaşı'nın Bodrum'daki yazlık evi ve TEB Bankası'nın sahibi Sn. Hasan Çolakoğlu'nun evini örnek gösterebiliriz.
Akademik çalışmalarımı ve seminerlerimi gerek uluslararası tesisat kongrelerinde gerekse TTMD'nin seminerlerinde diğer meslektaşlarla sık sık paylaşmaya çalışıyorum. Sırada bekleyen projeleriniz var mı? Şu sıralar, İzmir'de yapılacak bir AVM projemiz (TEKFEN-Rönesans ortaklığı) ile iki otel ve bir de toplu konut projemiz var.
Sizin piyasada rekabet ne durumda? Sanırım bizim tasarım sektöründeki rekabet konusunu kastediyorsunuz. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de acımasız bir rekabet var.
Karşımızda bilinçli bir yatırımcı varsa, yatırımı projede kazanacağını bildiği için, sizi takdir edebiliyor; fakat bazı yatırımcılar projeyi bir kâğıt parçası olarak gördükleri için, proje tecrübesi olmayan mesleğe yeni girmiş arkadaşlarla sizi aynı kefeye koyabiliyor. Halbuki aynı yatırımcı araba almaya gittiğinde, Mercedes'e Ford fiyatı vermiyor veya bunun pazarlığına girmiyor, çünkü biliyor ki Mercedes'in kalitesi daha iyi.
Emek sektörü Ülker Arena'nın yangın söndürme bölümünde. 541 KAPAK KONUSU araba örneğinde olduğu gibi elle tutulur gözle görülür olmadığı Frankfurt fuarını takip ediyorum.
Mesleki anlamda büyük katkıiçin buradaki rekabet çok eşit şartlarda olamıyor maalesef. ları oluyor.
Sizin mesleğinizi seçmek isteyen gençlere tavsiyeniz ne olur? Özellikle bu meslekte kalıcı olabilmek için araştırmacı olmak ve yenilikleri takip etmek gerekir. Bunları yapabilmek için de mesleğinizi çok sevmelisiniz.
..
(P Günde kaç saat çalışırsınız iş yükünüzü kaç kişiyle paylaşıyorsunuz? Genellikle günde ortalama 12 saat çalışıyorum. Cumartesileri de çalışıyorum.
Ama Pazar günlerini aileme ayırmaya gayret gösteriyorum. Ofisimizde benimle birlikte 5 mühendis, iki de teknik ressam arkadaş çalışmakta.
Mesleki alanda sivil toplum örgütlerinde yer alıyor musunuz? Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) üyesiyim. Bu dernekte iki dönem yönetim kurulu üyeliği yaptım.
Bu dönemde de Tasarımcılar Komisyonu Başkanlığı'nı yürütüyorum. Makine Mühendisleri Odası ile ASHRAE'nin de (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, Inc.
) üyesiyim. Yurt dışında seminer ve fuarlara katılıyor musunuz? Takip edebildiğim kadarıyla katılıyorum.
Özellikle her yıl yapılan ASHRAE'nin düzenlediği fuar ve konferansa katılıyorum. İki yılda bir olan " Tarihe meraklı olduğum için Aztek, Maya ve İnka tarihini okudum.
Okumuş olduğum yerleri görmek ayrı bir heyecan kattı. 99 Akademisyen olmayı düşünmediniz mi? İlk başta düşünmüştüm ama babamın mirasını devam ettirmek ve akademik çalışmalarımı uygulamayla birleştirmek daha iyi bir seçenekti.
Nitekim akademik çalışmalarımı ve seminerlerimi gerek uluslararası tesisat kongrelerinde gerekse TTMD'nin seminerlerinde diğer meslektaşlarla sık sık paylaşmaya çalışıyorum. Cemaat hayatında bulunmak ister misiniz? Faydalı olabileceksem, tabii ki isterim ama şimdiye kadar herhangi bir teklif veya davet gelmedi.
Bu kadar yoğunluğun arasında Sarven' i rahatlatacak aktiviteler neler? Seyahat etmeyi çok severim. Fırsat buldukça dünyanın değişik köşelerini görmek iş stresini atmama yardımcı oluyor.
Bu seyahatler sırasında fotoğraf çekmekten çok zevk alıyorum. Özellikle Güney Amerika seyahatlerim çok etkileyiciydi.
Oradaki tarih ve atmosfer gerçekten büyüleyici. Tarihe meraklı olduğum için Aztek, Maya ve İnka tarihini okudum.
Okumuş olduğum yerleri görmek ayrı bir heyecan kattı. Özellikle Peru'daki Machupitchu'da (And dağları üzerinde kurdukları şehir) İnka'ların kurmuş olduğu şehir yılların yıpratıcılığına rağmen, o dönemde yapmış olduğu drenaj sistemi sayesinde ayakta durmuş olması çok etkileyici.
Yine burada yapılan yapıtların taş işçiliği görülmeye değer. Benzer şekilde Meksika'daki Aztek ve Maya medeniyetlerini görmek ve bunları fotoğraf makinemle resmetmek çok heyecan vericiydi.