Bizdeki (sadece Beşiktaş değil, tüm ülke futbolu) sorunların çözümsüz olduğunu düşünüyorum artık. Feyenord belki onda bir bütçesi ile FB yi yeniyor, belki de eleyecek.
Bize geçen sene kök söktüren Molde'nin hocası bizde yardımcı. Geçen seneki Molde takımını hocası-futbolcusu komple alsak, şahsen ben hayır demezdim, son haftalara kadar yarışır, en azından Samsunu açık ara geçip üçüncü olurdu o takım o hoca ile. Aynı adam bizde iken etki sıfır. Hepsini geçtim takım Shaktar karşısında koşamıyor, neredeyse sahaya sandalye koyacaklar.
Görünen şu ki sistemi olan TD almak veya profesyonel scout almak ile bu iş bizde olmuyor. Feyenord veya Molde gibi bir klübü başkanı, yönetimi, teknik - idari - scout kadrosu, futbolcu ekibi dahil komple almak ve 3 yıl süre vermek lazım. Lazım ama oluru yok tabi ki. Yahu Beşiktaş gibi bir camia yıllardır bir tane sol açığı olmadan oynar mı sezonlar boyunca. Şaka desen şaka değil ama öyle.
Bu durumda geriye ne kalıyor? Eğrisi doğrusuna gelecek, bir sene bir şampiyonluk yaşayacağız. Onun muhabbeti de transferden geçmekte.
Uzun vadeli bir program ve başarı bu şartlarda mucize bile değil, imkansız (ülkedeki genel futbol ortamı için bahsettiklerim, GS bundan müstesna. Herifler .ıçı kırık süper ligde Bayern Münih bütçesiyle yarışıyorlar, kaynağı belirsiz bir para yağıyor onlara).
Bizim 4 büyüklerde futbol kültürü ve anlayışı yok.
Futbolun temelini ‘transfer’ zan ederler. Bundan dolayı hepsi borç batağında.
Eskiden 4 büyükler borçlu değildi, nezaman altyapıyı unuttular, o günden beri borçlardan kurtulmadılar.
İstersen bankalar birliğinden çık, istersen devlet babaya yalvar, herzaman yeniden borçlanacaksın.
Ajax’a bak, geçen hafta 19 yaşındaki stoperini (Hato) 38 milyona Chelsea’ye sattı sadece 1 sezon oynattıktan sonra. Sadece bu oyuncudan bahsettim.
Ajax, PSV, Feyenoord bunlar dünya yıldızlarını eğitmiyor. Başkanları bizim başkanlar kadar zengin veya güçlü değil. Tesisleri bizden modern değil. Bizden fazla nufuslarıda yok.
Lakin sabır ve vizyon var. Her sezon altyapıdan 4 veya 5 oyuncuyu zorla monte ediyorlar A takıma. Bir veya iki sezon şans verirler fakat het maç oynatırlar.
Tuttuysa zaten tuttu, tutmadıysa satarlar başka takıma.
Bizim ne yaptığımız? Belli değil.
Can Keleş, Emrecan Bulut, Kerem Atakan Keskin, Enrecan Uzunhan, Baktiyar, Onana, Tayfur.
Bunlara toplam 20 milyon euro harcadık. Peki bunların daha ucuz alternatifleri yokmuydu Alt Yapıda? Bunlardan dahs kötü oynamazlardı. Daha kötü oynasa bile, bedavaya oynardı.
Yerli veya Yabancı alıyorsan A-klas alacaksın.
B veya C klas alacaksan, hiç alma, altyapıya bak.