Yalova - Çınarcık
×
Yalova - Çınarcık

Beşiktaş Forum|Yalova - Çınarcık Çınarcık Genel Bilgiler Yüzölçümü: 174 km2 Rakım: 30 m Nüfus: 22.564 Coğrafya Marmara Bölgesi'nde, Yalova İline bağlı bir ilçe

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yalova - Çınarcık  [Okunma sayısı 12463 defa] Yalova - Çınarcık

Çevrimdışı Altuğ

Çınarcık

Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 174 km2
Rakım: 30 m
Nüfus: 22.564

Coğrafya

Marmara Bölgesi'nde, Yalova İline bağlı bir ilçe olan Çınarcık, doğusunda Termal, güneyinde Bursa ve Armutlu, kuzey ve batısında Marmara denizi ile çevrilidir. Marmara kıyı şeridi üzerinde yer alan ilçede Paşa Limanı Burnu, Kocadere Burnu, Dikilitaş Burnu, Dermaz Burnu ve Baba Burnu, Mersin Burnu, Kalem Burnu, Çalıvere Burnu bulunmaktadır. Ayrıca Osman Uçuğu Koyu ve Engerek Koyu ilçenin iki önemli koyudur. İlçenin güneyi ve batısı Teşvikiye Dağları ile engebelenmiştir. Delmece yaylası dağ turizmi açısından önem taşımaktadır.İlçe topraklarını Kocadere, Teşvikiye Deresi, Koru deresi, Çapana deresi ve Ayderesi sulamaktadır.İlçe ekonomisi turizme dayalıdır. Delmece Yaylası, Esenköy Beldesi doğal güzellikleri ve plajları ile bir tatil beldesidir. 1994 yılından beri düzenlenen Altın Çınar Festivali ilçenin geleneksel kültürel etkinliğidir.

İlçeye bağlı 3 Belde, 4 Köy bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şöyledir;

Beldeler;
1. Koru Beldesi
2. Esenköy Beldesi
3. Teşvikiye

 Köyler;
1. Çalıca Köyü
2. Kocadere Köyü
3. Şenköy
4. Ortaburun Köyü’dür.


Tarihçe

Çınarcık İlçesinin bulunduğu topraklarda, milattan üç-dört bin yıl önce kurulmuş yerleşim merkezleri vardır. Bölgeye M.Ö. 1200 yıllarında Frigyalılar’ın, M.Ö. 700 yıllarında Kimmiryalı’ların akınından sonra, Bithynler’in bölgeye kendi adlarını verdiklerini ve tamamen egemen olduklarını görmekteyiz. Bu egemenlikten sonra Helenistik Devir’de M.Ö. 3. yüzyıl başlarında bağımsız bir krallık kurdukları görülmektedir. M.Ö. 74 yılında Bithynia kalıtım yoluyla Romalılara geçmektedir. Roma İmparatoru Constantinus zamanından kalma tarihi kalıntılara, Çınarcık ve köylerinde rastlamak mümkündür. 1325 yılında, Türklerin eline geçen Çınarcık, Kurtuluş Savaşı yıllarında üç defa işgal edilmiş ve en son 19.7.1921 tarihinde düşman işgalinden tamamen kurtarılmıştır.İlçenin Ortaburun Köyü, Aşağı Kocadere ve Yukarı Kocadere halkının malları, Rumlar tarafından aldatılarak alınmış, mal sahipleri acımasızca öldürülmüştür. Kocadere Köyü’ndeki mezalim, "soykırım", yakıp yıkma hepsinden korkunç olmuştur.Bu köyde 230’u toplu öldürme olmak kaydı ile öldürülenlerin sayısı 830’i aşmıştır. Bu olay her yıl 29 Nisan’da çeşitli etkinliklerle anılır.Çınarcık’ın, Rumlar dönemindeki adı Kio’dur. “Temiz havası olan şehir” anlamına gelen bu sözcükten sonra da, sahip olduğu ulu çınarlardan dolayı Çınarcık ismini almıştır.Ancak Fevzi Çakmak’ın burayı ziyaretinde, Belediye Parkı’ndaki (Çınaraltı Gazinosu) anıt çınarı gördüğünde, “Çok yazık etmişler buraya Çınarcık demekle, Kocaçınar demeliydiler” şeklinde konuştuğu söylenmektedir.


Kültür

İlçenin kültürel gelişimi, Bizanslılar döneminde başlar.Çınarcık’ta, Karpuzdere, Kanlıçınar ve Üçpınarlar mevkilerinde, Bizans ve Osmanlılar’dan kalma eserlere rastlanmış olması, bölgenin o dönemlerde de yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Özellikle Osmanlı döneminde, önemli bir yer olup, donanmaya ait gemilerin ve sarayın bütün ihtiyaçlarını, Paşa Limanı aracılığıyla , Çınarcık bölgesinden karşılanmıştır.

Çınarcık’ın Rumlar dönemindeki adı temiz havası olan şehir anlamına gelen Kio’dur.Yerleşik halkı, 93 harbinde Batum’dan gelen göçmenler oluşturmaktadır. Çınarcık İlçe merkezinde , Osmanlı döneminden kalma su kemerleri , hamam ve su deposu kalıntıları vardır.Koru belde merkezinde , dağınık durumda bulunan antik mermer eserler belediyece korunmaktadır.Esenköy’de az sayıda sivil mimari örnekleri , kalıntı bir kilise,kitabe, koza işleme binası ve çeşme bulunmaktadır.
Kış aylarında sakin bir dönem geçiren ilçede 1994 yılından beri Ağustos ayı içersinde düzenlenen Altın Çınar Festivali geleneksel olarak kültürel etkinliklerle kutlanmaktadır.

Ulaşım

Çınarcık'tan; Yalova ve Bursa'ya karayolu ile İstanbul'a deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Kış aylarında İstanbul'a ulaşımı sağlayan Deniz İşletmelerine ait gemiler sağlamaktadır. Yaz aylarında artan nüfusla birlikte, ilave olarak İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin deniz otobüsleri çalışmaktadır. İlçede, iskele ve balıkçı barınağı bulunmaktadır.Çınarcık - Yalova arası ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır.Yalova'ya 17 km. uzaklıkta olan Çınarcık, Armutlu'ya 37 km., Termal'e 8 km., Çiftlikköy'e 23 km., Kocaeli'ye 88 km., İstanbul'a 188 km., Bursa'ya 88 km., Gemlik'e 61 km. ve Orhangazi'ye 39 km. uzaklıktadır.



Etiketler: