Atiba'yi cop olarak gorsek bile bonservissiz gelmisti. 4.5 milyon euro gibi bir bedelle gelseydi bence cok tartisilirdi. Atiba biraz da bunun kaymagini yedi.
Bonservissiz aldigin ucuz adamdan 10 uzerinden 4-4.5luk katki beklersen ve 6'lik oynarsa sevinirsin. 5 milyon euro bonservis bedeli odedigin adam 10 uzerinden 7'lik oynasa bile begenmezsin cunku sen 8.5-9 beklersin.
Tekrar edeyim; bu oyuncu'ya cop, 10 uzerinden 3'luk vs demiyorum. Dedigim sey;
- bu kadar cok mevki'yi yedekleyecek adama ihtiyacimiz yok
- 4.5 milyon euro bonservis bedeli edecek oyuncu kesinlikle degil
Faydali bir rotasyon oyuncusu olabilir cumlelerine katilabilirim. Ona lafim yok. Ama bu transferi iyi veya mantikli yapmaz.
Faydali bir rotasyon oyuncusu icin 4.5 milyon euro odeyecek durumda degiliz.
Yahu ben genc oyuncu'ya bizden daha buyuk kulupler de forma sansi veriyor, biz de vermeliyiz diyorum.
Hep gencler oynasin 30 yas ustu cop mu diyorum? Ayrica Atiba meselesine yas tartismasindan gelmemisti.
Bahtiyar'a odenen bonservis bedeli ve beklentiler uzerinden gelmistik. Al bu da tamamini kopyalamadigin (!) orijinal mesajlarim. Nerede yas meselesi?
Dunya'da hicbir kulup salt genc oyuncularla veya altyapi oyunculariyla oynamayaz. Ajax da oynayamaz, hicbir kulup oynayamaz. Ajax da gayet bilmemkac yasindaki Tadic'i, Blind'i, Klaassen'i kullaniyor. Gayet normal. Ok?
Benim (ve Ravenman'in kismen) dedigimiz sey altyapi oyuncularina daha fazla sans verilmeli. Ilk etapta 11 potansiyelinde olmasalar bile 5-6 tanesi yedek/joker oyuncu kivamina gelse bile maddi olarak bize fayda saglar. Daha da ileriye giderlerse ne ala. Rotayon oyuncusu olsalar bile 5-6 milyona satiyorsun, gorduk iste. Bunun uzerine gidilebilir diyoruz. Ki altyapi da mesele'nin sadece bir parcasi. Genel olarak genc veya gelisebilir oyunculara yatirim yapilmali diyoruz 30 yas ustu bitik sakat adamlari takima doldurmak yerine. Ve siz lafi yine baska yerinden anlamadan (!); hayir, 30 yas ustu hic alinmasi, tamami coptur gereksizdir de demiyoruz. Saglikli bir denge'den bahsediyoruz!
Su an 18 kisilik ideal kadromuzda 23 yasindan genc oyuncu yok. 25 kisilik genis kadro'da Demir Ege ve Semih var, baska adam yok. Belki 25 kisilik kadro yapsan Kartal veya Kerem de girebilir, bilemiyorum. O zaman bile sayi 3 olur. Bu size saglikli ve normal geliyorsa bilemem.
Saglikli bir karma'dan bahsediyorsan (atiyorum):
- 4 tane yasindan ve satilabilirliginden bagimsiz ust duzey kaliteli adam (para basacaksan bunlara bas);
- 3-5 tane yasindan ve satilabilirliginden bagimsiz ucuz joker/rotasyon oyuncusu;
- 10-12 tane gelistirebilecegin ve satabilecegin, genc veya orta yasli oyuncu;
- 3-5 tane potansiyeli soru isareti olsa bile altyapi'dan cikmis ve yedek olarak tutacagin genc oyuncu.
Bizdeki sikinti 3. ve 4. kategori'ye hic onem vermeyip 1. ve 2. kategori'yi sisirmemiz.
3. ve 4. kategori'ye gereken onemi versen butcen de artacak ve 1. kategori'deki adamlari da cok daha pahali oyunculardan sececeksin.
Atiyorum gecen sene 20-25 yas arasi 3-4 oyuncu'ya yatirim yapsaydik ve 2 tanesi tutmus olsa belki Cenk'e alternatif olarak onu kullanacaktin, Rebic'e 2.5 milyon euro maas vermek yerine artan maas butcesiyle gidip Tadic'i alabilecektin.
Adam gibi scouting'in olsaydi yedek Onana'ya 4.5 milyon euro bonservis vermek yerine Iskandinav ulkelerinden veya Fransa 2. liginden 500.000 euro'ya yedek onlibero bulurdun, artan parayla da 10 numara icin 4 milyon euro bonservis butcesinde bosluk olacakti.
Ravenman ve benim demek istedigi olay ve mentalite bu. Altyapi oyuncularini dusunmeden dolduralim ve hep gencler oynasin dedigimiz yok.
Atiba'yi cop olarak gorsek bile bonservissiz gelmisti. 4.5 milyon euro gibi bir bedelle gelseydi bence cok tartisilirdi. Atiba biraz da bunun kaymagini yedi.
Bonservissiz aldigin ucuz adamdan 10 uzerinden 4-4.5luk katki beklersen ve 6'lik oynarsa sevinirsin. 5 milyon euro bonservis bedeli odedigin adam 10 uzerinden 7'lik oynasa bile begenmezsin cunku sen 8.5-9 beklersin.
Faydali bir rotasyon oyuncusu olabilir cumlelerine katilabilirim. Ona lafim yok. Ama bu transferi iyi veya mantikli yapmaz.