Bizim ligde belirlenen xG değerini tüm liglerden elde ettikleri verilerle mi belirliyorlar? Bu hiç mantıklı gelmiyor bana.
Evet. Ama aslinda mantikli. Daha onceki yazimda verdigim ornekle aciklamaya calisayim. Penalti atisi oldugunda xG'ye 0.8 gibi bir rakam yaziliyor. Bu degerli gorulen liglerde, bu istatistik tutulmaya baslandigindan bu yana atilan penalti vuruslarinin gol olma oranina bagli tamamen. xG temelde pozisyon kalitesini olcuyor. Bunu da sadece senin liginle kiyaslamiyor. Eger oyle olsaydi penalti atisi icin her ligin farkli katsayisi olurdu. Ama baktiginda penalti dedigin sey her ligde ayni mesafeden atilan, duran pozisyon gerektiren bir atis. Neden gol beklentisi farkli olsun, pozisyon kalitesi ortak cunku.
Ornegin olmayacak bir ornek verelim. Premier Lig'de 10 tane penalti atildi diyelim. Bunlarin tamamini da Ronaldo atti varsayiyoruz ve tamami gol oluyor. Turkiye'de yine 10 penalti oluyor ama hepsini Batshuayi atiyor bu sefer. Sadece 6 tanesi gol oluyor. E simdi Ronaldo Besiktas'a transfer oldu, bu ligin penalti xG'si mi goz onunde tutulur, yoksa Ingiltere'nin mi? Bu nedenle xG lig ozelinde, veya sezonluk tutulan istatistiklere dayanan bir sey degil. Evrensel bir istatistik.
Zaten worns'un dedigi, sonsuz kez deney yaparsan gercek ortalamaya yaklasirsin mantigini da bu sekilde sagliyorsun.
Olay Ersin'den kopsun diye tersten ornek verecegim, ben penaltinin basina gectigimde tum Dunya'nin ortalamasi diyebilecegimiz bir kaleci, o ortalamaya sahip zemin kosulu, o ortalamay sahip hava durumu vs gibi faktorler oldugunda ve ben de o ortalamaya sahip bir futbolcuysam varsayimsal olarak xG 0.8 anlamina gelir bu. Ama benim adim Ronaldo veya Demba Ba falansa teoriden farkli olarak xG'nin 0.95 falan olmasi gerekir.