Canerin savunma 2/10 hucum 8/10 du, 5/10'luk bir oyuncu oluyordu.
Nskala hucumda 2/10 luk bir oyuncu, ayni verimi vermesi icin 8/10'luk savunma yapmasi lazim.
Beck mesela hucumda 3/10 ama savunmada 7/10 du. Takim isledigi zaman siritmiyordu, ama takim oynamadigi zaman Beck'i izlemek iskence gibiydi. Nskala da oyle olacak bence, takim toparlarsa goze carpmaz, ama takim kotu oldugunda elestirileceklerin basinda gelecek.
Bizim seviyemizdeki takimlarin mevki degerlendirmesindeki kritik noktalarin 75%inde iyi olmasi cok zor, o tarz oyunculari o paralara kolay kolay bulamiyorsun. Bek de oyle. Ya Sarachi, Caner gibi ofansif oluyorlar, ya da G.Gonul, Hasan Ali gibi defansif.
Bir de Beck, Mariano gibi ikisini de yapiyor gibi gorunup ikisinde de vasat olanlar var, o da ayri mesele.
Bizim taraftarin nasil bir bek istedigini ben hala cozemedim. Hem defans yapsin, hem cok iyi orta kessin, hem pas yapabilsin, hem arkasina adam kacirmasin vs.
Bu tur bekler zaten EPL'de oynuyor.
Bizim alacagimiz oyuncularin cogunda zaten ciddi defolar olacak istesen de istemesen de. Onemli olan zaten takimi dogru sekilde kurup birbirini tamamlayacak oyuncularla oynamak. Atiba-Oguzhan-Sosa agzimizda guzel bir tat birakti, ama o donemde de Atiba hucumda sifirdi, Oguzhan fiziksel olarak rakiplere gore birkac adim gerideydi. Birbirini tamamlayan oyuncular olunca oluyor demek ki.
17/18'de CL'de Caner vardi takimda solbek olarak. Hani arkadaslara gore defansi berbat olan, ligde 15-20 gol yediren, surekli arkasina adam kaciran Caner. Gruptan namaglup ciktik. Bu arada karsisinda oynayan oyuncular da Halil Akbunar, Omer Ali Sahiner falan degildi.
Corona, Sabitzer, Keita Balde, Rony Lopes vs vardi. Teyid etmek icin mackolik'ten baktim, 6 grup macinin 4'unde Caner solbekte oynamis.
Yaninda kaplumbaga gibi agir Ruiz ve bitik Atiba degil de atletik hizli Tosic ve fiziksel olarak iyi durumda bir Atiba olunca oluyormus demek ki.
Demek istedigim, oyunculari eksiklikleriyle degerlendirmek yerine katabileceklerine bakip eksiklerini takim icerisinde gidermeye bakmak lazim. Kanatlari zaten kisir bir takimiz, zor pozisyona giriyoruz, zor gol atiyoruz. Boyle bir takim senede 10 asist yapan bir bek/kanat oyuncusunu bu kadar kolay birakmamaliydi. O yuzden taraftar ne bekliyor anlamiyorum. Simdi de N'Sakala'ya karsi homurdanmalar baslamis taraftarda. Ne olacakti? Caner gibi hem 10 asist hem tas gibi defans yapan adam mi bulacaktin? Buldugun N'Sakala oluyor iste en fazla.
Taraftar polyanna'cilik yapmayi birakip realist olmali biraz. Taraftara gore Roco, Mirin berbat stoperler, ama Montero muthis bir potansiyel, gelince Ramos cikacak icinden.
Lens, Boyd vasat berbat, ama Gokhan Tore gelince takim ucacak, asistleri siralayacak. Gecin bunlari yahu. Gercekci bakin biraz. Butcemiz belli, kadromuz vasat, ama bu oyuncular amator topcular da degil. Montero sizin sandiginiz, belki istediginiz kadar potansiyelli bir stoper degil, Roco ve Vida da sizin dusundugunuz kadar berbat degil. Lens sizin elestirdiginiz kadar amator bir topcu degil, Gokhan Tore de bulunmaz hint kumasi degil. Su anda transferde adi gecen oyuncularin hicbiri (Balotelli- Kalinic haric) elimizdeki kadroya ciddi guc katacak oyuncular degil.
Iddia ediyorum; bu takim 3 transferle (ust duzey santrfor, ust duzey 6 numara, vasat sagbek) ile sampiyon olabilir. Ama bunun icin ilk once cesur bir antrenor gerekir. Kadron vasatsa antrenorun fark yaratacak. Mesela PAOK karsisinda Lens'i, lig maclarinda Necip'i sagbek cikaracak bir antrenorun olmayacak. Kanat oyuncularinin gol katkisinin sifira yakin oldugunu bile bile tek forvetli sistemde israr eden, 4-1-4-1'den baska birsey bilmeyen biri olmayacak. Her kritik maca Necip'i onlibero koyacak kadar korkak bir antrenor olmayacak.
Antrenor farki belli ediyor kendini. Robinho'yu israrla tek forvet oynatanla her maca Ba-Crivelli ile cikan antrenor arasindaki farki da gorduk iste.