O tankların gece görüş kamerasıyla ilgili bildiğim bazı şeyler var. Genel olarak ise, tank ihalesi Koç'tan alınıp BMC ye verildi. Bazı insanları ve şahsiyetleri gözünüzde çok büyütüyorsunuz. O tankın hiçbir şeyi bize ait değil sadece montaj. Türkiyede üretilebilecek parçaları da özellikle almıyorlar. Çünkü yurtdışına verdiğin ihalenin parasını aklamak daha kolay. Sadece bu kadarını söyleyim. Türk firmaları daha ucuz daha kaliteli parçalar yapsalar bile o tankın ihalesini alamıyorlar. Çünkü amaç farklı. Daha fazla bir şey söylemeye gerek yok. Anlayan anladı. Böyle bir firmanın sahibinin Beşiktaşı yönetmeye talip olması bize hakarettir.
tankla ilgili birşey yurt dışından alınmıyor daha doğrusu bazı teknolojiler patentle alınıyor
yalnız bildiğim koçdan alınmadı koça ilk teklif edildi ama 11 m dolar birim maliyet verdi çok yüksek bu fiyat
bmc 7 M yada 8 M verdi. Bu rakamlarda yüksek aslında bildiğim kadarıyla leopard 6 tanklarının birim fiyatı 6 M
ve dünyanın en iyi tankı burda konu ürün değil çünkü zaten çok daha pahalıya mal ediyorsun ve bunun üzerine birde argeyi koy
bence şu haliyle yerli üretim leopart ların iki katını bulacak ama savunma sanayisinde katılıyorum pahalı olsun ama yerli olsun.
elbet dışardan parça alınıyor dünyanın en iyi merceğini üreten firma varken ve sorunsuz alabiliyorsan kendin üretemezsin o maliyet
o şekilde bir tankda 100 M olur. işin kaldırma olayı zaten birim fiyatlara bakınca görünüyor çok pahalı çünkü
ama iş bmc ye verildi fiyatı belli bmc parçayı bu saatten sonra bedava üretse ne olur bu kimseyi bağlamaz
firma artık kendi için en karlı olacak şekilde yapar karıda istediği kişiyle paylaşır. yurt dışından alıyor olayı
biraz zemine oturmuyor. motoru almanyadan alacaktık sorun yarattılar. vermiyorlar bu iş alma olayı değilki keşke sorun olmasa alınsa
garanti ürün kullanılır senin üreteceğinin ne olacağı belli değil. mesela gece görüş için önemli olan bir parça aselsan yurt dışından alıyordu
çünkü üretememişdi o parçayı geçen ürettiklerini açıkladılar. en önemli parçada oymuş diğer parçalar raf parçası
elektronik ürün geliştirmelerinde bütün parçalar dışardan temin ediliyordur sadece askeri sınırlamalara takılan parçalar üretim yoluna gider
yoksa yüzbinlerce parçada arge yapman lazım bu imkansız birşey bizim için değil tüm ülkeler için imkansız.
amerikan tankıda alman topu kullanıyor ingiliz tankıda alman topu kullanıyor. F35 lerin parçaları 10 ülkede üretiliyor
burda atlanan olay kritik parçaların üretilmesi yoksa altay tankı proje bazında güney kore tankı
atak helikopteri italyan anadolu lhd gemisi ispanyol patentli önemli değil bunlar önemli olan bunu engelsiz olarak ülke içinde yapabiliyormusun.
işin gerçeği bu fetö olayları bu ülkeye çok yaradı. he çok büyük para gidiyor büyük ihtimal bir kısmıda başka yerlere gidiyordur.
ama şöyle düşün o para kasadaysa hiçbirşey yapmadanda gider şimdi en azından karşılığında pahalıda olsa birşey koyuyorsun.
ben genelde bu tip konularda ülkeden çıkan seslere değil dışardan gelen seslere bakar onun üzerine yorumlamaya çalışırım