1.madde benim en içinden çıkamadığım konu. Bizim bir derneğimiz var bir de anonim şirketimiz var. Aş'de kanunen yönetim organını sorumlu tutamazsınız şirketin borçlarından ortakları sermayeleri oranında sorumlu tabi yine borç için ilk olarak şirket malvarlığına gidersiniz zaten zırt pırt haciz gelmesinin sebebi de bu. Derneklerde ise yine dernek malvarlığından alıyorsunuz borcunuzu yönetim kurulunun müteselsil sorumlu olduğu durumlar var ancak sınırlı, tüzüğe işlerseniz vs biraz çetrefilli. Yöneticileri şahıslarıyla sorumlu tutmak için ya bu kulüpleri apayrı bir mevzuata alacaksınız ya adi şirket hükümleri uygulayacaksınız ki bu imkansız ya da ttk ve medeni kanunu değiştireceksiniz. Nasıl olacak bu iş bilmiyorum ama yönetim kurulunu şahsi malvarlığıyla sorumlu tuttuğunuzda bu kulüplere kim yönetici olur o da soru işareti. Hukuki açından çok zor iş evet mantıklı keşke şu durumumuzdan demirören ve fikret orman yönetimleri sorumlu olsaydı ama bunun için çok kapsamlı düzenleme lazım geleceğini de hiç sanmıyorum. @Necmi abi biliyorsa var mıdır yöneticileri sorumlu tutmanın yolu anlatsa ben de merak ediyorum.
balık baştan kokar bu kulüp yapılarının bu kadar kötü olmasının nedeni sistemde
sistemi düzeltmeden kulüpleri düzeltemezsin. Sistemi düzeltebilirmisin hayır çünkü herşeyden önce
bu sistem güveni kaybetti.
gönüllülük esasıyla oluşan başkanlık sisteminde dediğin gibi yöneticileri sorumlu tutsan hiç bir kulüp yönetici bulamayacağı için kapanır. yönetilemez yada devlet yönetici atar. yani söylediğinin daha iyimi olacağını sanıyorsun kişilerin özel şirketi değil burası hiç bir menfaatleri yok ama riskleri neden alsınlar. ben bile kulübe başkanlık yapmam. Memleket öyle bir noktadaki
zarar etmek için senin kötü olmana gerek yok sistem seni bir şekilde batırıyor.
insanların anlamadığı şey anlık düşünmeleri. bu kulübün borcu varken gelen yöneticiyi nasıl suçlayacaksın
borç büyüdü diye borcun büyüme nedeni önceki borç olamazmı. yönetici kendi gönemindeki gelir gider dengesinden sorumludur öncelikle önceki borç ödenemedi diye ne hakla yönetici suçlanacak.
neye göre hesaplayacaksında yöneticiyi sorumlu tutacaksın zaten borçlu almış yönetimi o borcun ödenme zorunluluğu var ödeyemezsen kartopu gibi büyür. borç ödenemedi büyüdü diye nasıl sorumlu tutacaksın yöneticinin öncelikli görevi kendi dönemindeki gelir gider dengesini sağlamaktır anca fazla verirse önceki dönem borcuna bakabilir.
bu şartlar altında insanlar salakmı gelipde yönetici olsun. bu arada sorumlulukları elbette var tamamen muaf değiller. denetleme mekanizmaları var. kimseyi borç neden yükseldi diye suçlayamazsın.