Ben de bir saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum. Bir yapıyı "yeşil ödüllü" diye nitelendirmek öyle kıçı kırık bir ödülle olacak iş değil sadece. Ancak karşındaki kişinin herhangi bir konudaki yetkinliğini bilmeden "yeşil deyince orman geliyor" diye ukalalık yapmak (en azından öyle anlaşılmaya mahal vermek) hoş değil. Yanlış anladıysam sen kusura bakma (bu arada sizli bizli konuşmayı sevmediğim için sen diyorum, aynı şekilde sen de siz şeklinde hitap etmeyebilirsin)
DGNB sertifikası alabilmek bile büyük iş olur. Ancak çok kolay olur mu bilmiyorum. Mesela stadın atık yönetimi nasıl hiç bir fikrim yok, içeride bunla ilgili bir uygulama da yok, en azından ben görmedim. Saha aydınlatmalarının (ki en çok elektriği maç günleri bunlar tüketiyordur diye tahmin ediyorum) yüksek teknoloji olduğunu biliyorum ancak enerji salınımları ve harcamaları konusunda da fikrim yok. Ortak alanların aydınlatmasından, tuvaletlerde kullanılan armatürlere hatta pisuvarlara kadar bu işin içine giriyor. (örneğin sürekli su tüketimi yapan dikey pisuvarlarımız çok uygun değil gibi)
Kardeşim temelinden itibaren kullanılan bütün malzemeler yeşil stad sertifikası düşünülerek yapıldı.
stadın bütün projeside gene sertifika alabilmek için temelden düzenlendi. Yağmur suyunu geri dönüştürme
elektrik üretimi sertifikalı ürünlerin kullanılması çeşitli salınımların standartların altında tutulması şu anda bildiğim kadarıyla stad doğa dostu
çatı kaplamasından tut küfeki taşına kadar atmosferi filtre eden türde malzemeler kullanıldı.
şu anda stad doğaya zarar değil fayda sağlıyor. Dünyada ilk kez plazma ışık teknolojisi
burada kullanıldı tv ler bile standarta uygun özel sipariş yaptırıldı. En fazla elektrik tüketimi
çim solar sisteminde kullanılıyor. stadın komple kullandığı elektrikten bile kat kat fazla
aylık tüketimi 70000 dolar civarı bu yanlışda olabilir ama konuştuğumda benim aklımda dolar olarak kaldı.
Bu stad baştan aşağı doğa dostu stadyum sertifikası almak için tasarlandı elektrik kablolarındaki
zararlı salınım bile dikkate alındı. zaten stadın yeşil sertifikası alabilmesi için bildiğim
kadarıyla üretimdede yeşil sertifikalı ürünler kullanmak gerekiyor. Burdada öyle yapıldı.