BEŞİKTAŞ JK yazısı için kendimce bir analiz yaptım.
Öncelikle harflerin yerleri ile başlayalım. Bir defa bütün olarak baktığımızda BEŞİKTAŞ JK yazısı ortalanmamış. B harfi merdiven boşluğuna 5 piksel (koltuk) uzakken son K harfi sadece 1 piksel uzaklıkta. K'nin üst kolunun alt koluna göre kısa olması bunu iki piksel olarak algılatabilir. Bu durumda bile ya B harfi ya da K harfi sola üç piksel kaymalı. Son K harfinin böyle bir şansı yok. Yani B harfi 3 piksel sola kayacak.
E harfimiz yerinde iyi. Ş harflerimizin ikisi de 1 piksel sola kaymalı. İlki İ harfinin Ş ve K'nin tam ortasında yer alması için. Böylelikle ŞİK kümesi bulunduğu bloğu da ortalamış olacak. İkinci Ş harfi de 1 piksel sola kaydırılınca hem A harfi T ve Ş'nin biraz daha ortasına kayacak hem de TAŞ kümesi JK kümesinden biraz daha uzaklaşmış olacak. TAŞ kümesinin bulunduğu bloğu ortalamasına gerek yok.
JK'yı BEŞİKTAŞ'tan uzaklaştırmak çok mümkün değil ama J harfi K harfine bir piksel yaklaştırılabilir.
Gelelim harflerin durumuna:
B --> Sap kalınlığı 3 piksel ve üst yuvarlağının alt yuvarlakla birleştiği yerde bir piksel eksik.
E --> Sap kalınlığı 3 piksel. Orta kolun üst kola yakın, alt kola uzak olması doğru. Yine de ben olsaydım orta kolu diğer iki kola göre bir veya iki piksel kısa yapardım.
Ş --> Bence bu yazı stilinde en kötü duran harf. Çoğu insan gibi sapın ayrı olmamasına değil kollarının kıvrık olmamasına taktım. Estetik durmuyor. J harfi ile de uyumsuz bu nedenle. Ya J harfinin sapı da düz olmalı ya da Ş harfinin sapları kıvrık olmalı.
İ --> Büyük İ gibi değil de küçük i gibi durması bence doğru. Büyük de olabilirdi ama noktayı piksellerin içine gömmemeyi tercih etmişler. Asıl sıkıntı kalın olması. Sap kalınlığı 4 piksel.
K --> Biçimi güzel ama onunda sap kalınlığı İ harfi gibi 4 piksel.
T --> Yine sorun sap kalınlığı.
A --> Dün de bahsetmiştim. A harfinin kalın değil de ince yapılması İ harfinin varlığından dolayı doğru karar. Kalın A harfi yapılsaydı İ harfi diğerlerinden çok ayrı görünürdü. Uzaktan bakınca BEŞ i KTAŞ gibi görünmemesi için A harfi ince olmalı. BE-ŞİK-TAŞ-JK şeklinde yazılacaksa bence doğru karar almışlar. Ayrıca yazı stili de olabilecek en iyi şekilde yazılmış. Mevcut durumda benim en beğendiğim harflerden biri.
J --> Yine sap kalınlığı 4 piksel ve kıvrık kısmı çok uzun. Bir piksel kısaltılırsa daha güzel olur kanaatindeyim.
Görüldüğü gibi İ, K, T ve J harflerinin sap kalınlığı 4 piksel. Ya diğer harfleri bunlara uydurup sap kalınlıklarını 4 piksel yapmalılar ya da bu harflerin sap kalınlığını 3 piksele düşürmeliler diye düşünüyorum.
Tüm durumlar için örnek modeller hazırladım.
(1) Yapılan, yani orijinal hali.
(2) Harflerin biçimleriyle oynanmadan sadece yerlerinin kaydırılmış hali.
(3) Bazı harflerin biçimleriyle oynanmış ve kalın hallleri.
(4) Bazı harflerin biçimleriyle oynanmış ve ince halleri.