İlk mesaj.
Arkadaşlar merhaba;
Vodofone Arena inşaatını ilk kazma vurulduğu günden beri takip etmekteyim. Sabırla heyecanla takibin artık son noktalarına yaklaşmış durumdayız. Prekestların takıldıktan sonra çatı çember iskelesi stadyum zeminine monte edilip halatlar serilmeye başlandığında atlanmış bir konu olduğunu yada gerdirme planlarında değişiklikten kaynaklı eksikliklerin olduğu kanısındayım.
Özellikle problemli olan alanın yeni açık ve eski açık bölümünde yer alan halatlarda olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki görselde 1-2-3-4 nolu halatlar sj ile çekilecek 0 nolu halat ise sj ile çekilmeyecek halattır.

Belki bizlere daha geç ulaşan bir bilgi olduğundan kaynaklı böyle bir yorum yapıyorum ama ilk zamanlarda çatı isklesinin 30 cm geriye geleceği bilgisi mevcut değildi. 30 cm geri gelme işlemi olmadığında sj ile numaralandırılmış halatların açısı prekastlar için uygundu ve çelik halatların çekimi yapılabilecekti.
Fakat 30 cm geriye gelme konusu ortaya çıktıktan sonra 1-2 nolu halatların açısının uygun olmadığı ve prekastlere temas ettiği görülmektedir.
Aşağıdaki görselde 3-4 nolu halatlarının açılarının uygun olduğu görülmektedir.

Son görselde 1 veya 2 olabilir halatın açısının 30 cm geri çekme yapılmadan dahi kurtarmadığı görülmektedir.

Aynı zamanda daha önce hiç bir görselde görmediğimiz bir parçanın halatın açısını kurtarmadığı için tahta iskeleler kaldırıldıktan sonra halatın altına konulduğu görülmektedir.
Şahsi düşüncem
a- 1-2 nolu halatların karşılığına gelen üst tribün en alt 2 sıra prekastın kaldırılarak sj ile iskele arasında gerekli açının elde edilerek halata verilebilecek zararın ortadan kaldırılması.
b- Her 4 sj yi bir motor kontrol edildiği bilgisi gelmişti. 1-2 nolu halatları kontrol edecek yeni açık ve eski açık 2 motor gelmesi ve bu motorların 1-2 nolu halatları kontrol ederek kaldırma işleminde gerekli açı elde edildikten sonra devreye girmesi. Bu düşüncede stadın her 2 kale arkasında 1-2 toplamda 8 halat kaldırma işlemi geç başlamış olacak. diğer halatlara aşırı bir yük binmesi söz konusu olabilir.
Konu hakkında teknik bilgiye sahip arkadaşlardan bilgi bekliyorum.