Selam forum ahalisi, bir süredir yayın ve kamera ile ilgili bazı söylemlere bazı eklemeler yapmak istedim.
LigTV (süper nefret ve kavgalarımın üyeliğim ile bitmediği yaylımcı kuruluş) elindeki ekipman kamerasından Kj'sine disk ünitelerine yayın masasına kadar aklınıza gelecek tümü son teknoloji ürünüdür.
Yayında karşılaşılan bozulumların sebebi stat ışıkları, hava muhalefetleri, link problemleri v.b. sebepler nedeni ile oluşmaktadır.
LigTV de kamera yerleşimi ve açıları üzerine çalışan abimiz yaklaşık 30 senedir TRT zamanından beri bu işin içinde çok değerli bir insan. Yeni yapılan ve yapılmakta olan tüm statlara kamera yerleşim noktaları ile ilgili çokça bilgi vermesine hatta bu yönde çok talep olmasına rağmen daha bir tane uygulayan olmadı der. (VodafoneArena ile ilgili görüştüler mi, yoksa başka bir yerden yardım alındı mı? Bilemiyorum)
Birde çekim açısına gelirsek en ideal çekim (pilot çekim) açısının en yakın olabilecek şekilde olması gerekliliği bu işin erbapları tarafından uzun yılların birikimi ile kabul edilmiştir. İdeal yayınlar zaten İspanya, İngiltere, Almanya, Fransa gibi üst liglerde uygulanmakta. Özellikler Almanya 2006 Kupası ile birlikte bu konuda seviyeyi birkaç basamak ileri götürdü.
Bizde genel izleyicinin talepleri maalesef yılların birikiminin tam tersi. TV başındaki arkadaş illa tüm sahayı neler olup bittiğini bilmek istiyor. Ancak bu yayın kalitesi için çok fazla sorun yaratmaktadır. Hatta senede yanılabilirim 2005 yılında İnönü stadında ideal açı için test kamerası konuşmuş. Bazı anlarda buradan yayın yapılmış ve kayıt alınmıştı. Ancak genel izleyici talepleri sonunda bu güzellikten mahrum kaldık. Adam illa ben her yeri göreyim derdin de. Amma göreceksen gideceksin stada canlı izleyeceksin başka yolu yok. Vizyona giren filmi sinema kopyasından izleyip çok kötü kalitede çekmişler diyebilir misin?
Ayrıca maçları mümkün olduğunca çok kamera ve açı ile çekmek en ideali olmasına rağmen ülkemiz statlarında bu imkanı bulmak çok kolay bir iş değil. (Bizim saha kenarlarına bakın hep bir curcunadır. Üst düzey liglerde böyle bir görüntü var mı? Herkes saha içinde bizde) Birde ulaşım sıkıntıları da engeldir. Mesela Rize de 35 kamera ile çekimi hem saha içine koyamazsın. Hemde oraya götüremezsin. En iyi ulaşım yolu trendir. Güvenli, hızlı, ekonomik her şartta trendir. Adam diğer ülkelerde istediği ekipmanı yükler götürür. Ancak bu ülkede o kadar kolay değil.