Beşiktaş Efsaneleri
×
Beşiktaş Efsaneleri

Beşiktaş Forum|Beşiktaş Efsaneleri Mehmet Şamil Şhaplı Mehmet Şamil Şhaplı; (1891, Medine - 2 Şubat 1957, İstanbul), diplomat, gazeteci, spor yöneticisidir. Beşiktaş

0 Üye ve 10 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Beşiktaş Efsaneleri  [Okunma sayısı 25093 defa] Beşiktaş Efsaneleri

Çevrimdışı MUSTAFA_

Mehmet Şamil Şhaplı

Mehmet Şamil Şhaplı; (1891, Medine - 2 Şubat 1957, İstanbul), diplomat, gazeteci, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucu üyesi ve ilk başkanıdır.

Şhaplı Osman Ferit Paşa'nın 11 çocuğundan en büyük oğludur. Mehmet Şamil, Beşiktaş kulübünün, kardeşleri Hüseyin Bereket, Hamza Osman Erkan ve arkadaşları Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Fetgeri, Nazım Nazif (Ander) Beylerle beraber ilk kurucularındandır.  Beşiktaş kulübünün kurucularını bir araya getiren etken, tümünün Çerkes asıllı olmaları ve birbirleriyle bulunan akrabalık ilişkileridir.

Beşiktaş kulübünü kurarken, Mehmet Şamil Bey çok genç yaştadır. Mehmet Şamil, babası Osman Ferit Paşa'ya ait Serencebey'deki konakta kulübün kuruluşunu sağlamıştır. Mehmet Şamil Beyin büyük babasının adına ithafen, konaklarının bahçesinde kurulan kulübe Bereketiko Jimnastik Kulübü ismi verilmiştir. Daha sonra bu kulüp Beşiktaş Bereket Jimnastik kulübü adını almış ve günümüze Beşiktaş Jimnastik Kulübü adı ile gelmiştir.

Mehmet Şamil Şhaplı, 1903-1908 yılları arasında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır.



Fuat Balkan

Fuat Balkan, (1887, İstanbul - 28 Mayıs 1970), Türk eskrimci, asker, siyasetçi, spor yöneticisi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve 4. başkanıdır.

Türkiye Eskrim Federasyonu'nun ilk başkanı olan Balkan, 15 yıl boyunca görev yaptı.

BJK Kulüp Sicili'nde "1 numaralı kurucu" olarak yer almaktadır. Aynı zamanda 1960 yılında faaliyete geçen Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu'nun üye listesinde de 1 numaralı üyedir. Beşiktaş'ın kurucularından olan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, 31 Mart 1909'daki siyasi olaylardan sonra Edirne'den İstanbul'a geldiler. Siyasi olayların yatışmasının ardından başarılı bir eskrimci ve eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri topladı ve birlikte spor yapma fikrini onlara kabul ettirdi. Beşiktaş'ın Ihlamur semtindeki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı.

Fuat Balkan 1918-1923, 1926-1928 ve 1935-1938 yılları arasında olamak üzere üç dönem Beşiktaş başkanlığı yapmıştır.



Ahmet Fetgeri Aşeni

Ahmet Fetgeri Aşeni, (1886, Yanık Köyü, Sapanca, Sakarya - 1 Ocak 1966, Gölcük), Türk jimnastikçi, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 6. başkanıdır. Aşeni, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucularındandır.

Türkiye Güreş Federasyonu'nun ve Türkiye Atletizm Federasyonu'nun başkanlığı görevlerinde bulundu. Kardeşi Mehmet Ali Fetgeri bir jimnastikçi ve halterci olan Ahmet Fetgeri'nin kızı Suat Fetgeri de eskrim sporcusu olarak yetişti.

Ahmet Fetgeri Aşeni 1924-1926 ve 1928-1930 yılları arasında iki dönem Beşiktaş başkanlığı yapmıştır.



Şeref Bey

Şeref Bey bilinen bir diğer ismiyle Ahmed Şerafettin Bey (1894 - 13 Haziran 1933), Türk futbolcu, teknik direktör ve futbol hakemidir. Beşiktaş'ın futbol şubesinin kurucusu olup, Beşiktaş futbol takımının ilk kaptanı ve teknik direktörüdür.

Beşiktaş'a bir stadyum kazandırmak için çok büyük çabalar sarf etmiştir. Beşiktaş'a kazandırmak istediği stadı göremese de, 1940 yılında stadın inşası tamamlandı. Beşiktaşlılar bu stada, onu hayatı pahasına kulübe kazandıran Şeref Bey'in anısına Şeref Stadı adını verdiler. Stadyumda 1947'de BJK İnönü Stadyumu açılana kadar pek çok lig maçı ve yabancı maçlar oynandı. 1947'den sonra Beşiktaş kulübünün antrenman sahası olarak kullanılan statta amatör küme maçları da oynandı.

Beşiktaş'ta futbol şubesinin kurucusu olan Şeref Bey için UNIBJK (Üniversiteli Beşiktaşlılar) tarafından yaptırılan heykelin açılış töreni, 19 Mart 2008 tarihinde Beşiktaş'taki Dünya Barış Parkı'nda gerçekleştirildi. Beşiktaş'ın sembol ismi olan Şeref Bey, 1932 yılının Ağustos ayında kansere yakalanmış ve 1933 yılında 12 Haziran'ı 13 Haziran'a bağlayan gece yarısında hayatını kaybetmiştir. Beşiktaşlılar ve futbolseverler tarafından her yıl sezon açılışının yapıldığı gün Yahya Efendi Türbesi'ndeki mezarı başında saygıyla anılmaktadır.



Refik Osman Top
(1935 - 1944)

Refik Osman Top (1897 - 1957, İstanbul) Türk futbolcu, teknik direktör ve futbol hakemidir. Beşiktaş Valideçeşme'de futbola başlayan Refik Osman Top, Türkiye'de üç büyük kulüpte de oynamış ilk futbolcudur. Refik Osman, Beşiktaş'ı futbolla tanıştıran gençlerden biriydi. Futbolla tanışmaları ve Top soyadını alması şu şekilde oldu. Valideçeşme'de otururken karşı tepe Taşkışla'da bir yangın fark eden gençler, o yöne doğru koşarken Maçka Parkı'nın bulunduğu alanda futbol oynayan İngilizleri görmüşlerdi. Bu oyunu ilk defa gören gençler hayranlıkla futbola dalmış ve İngilizler'in uzun vuruşu ile kendi alanlarına düşen topu kapıp kaçmışlardı. Artık onların da bir topu vardı ve bu topu en emniyetli gördükleri Refik Osman Bey'in bahçesine saklamışlardı. Daha sonraları çıkan soyadı kanunu ile Refik Osman bu soyadını bu şekilde seçti.amatör ortamında defalarca takım değiştirdi. Beşiktaş dışında Progres, İttihatspor, Fenerbahçe, İstanbulspor, Altınordu takımlarında oynadı. İki kere Galatasaray'a gitti ve sonra tekrar Beşiktaş'a döndü. Şiir lakabıyla tanınıyordu.

Refik Osman Top, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaptı. 1939'dan 1945'e kadar Beşiktaş'a çok sayıda şampiyonluk kazandırdı. Ardından spor yazarlığına başladı. Futbol oynadığı dönemin sonunda Top isimli bir dergi de çıkaran Refik Osmani dönemin spor teşkilatı için yazdığı "Yağma Hasan'ın Böreği" adlı yazısından ötürü ömür boyu men cezası aldı. Beşiktaş kariyerinde 2 Millî Küme şampiyonluğu ve Başbakanlık Kupası kazanmıştır.




Abdülkadir Ziya Karamürsel

Abdülkadir Ziya Karamürsel (1900 - 15 Nisan 1948), Türk spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 8. başkanıdır. İstanbul Belediye Meclisi'nde 2.Başkanlık, serbest avukatlık, 1932-35, 1938-39 ve 1941'de Beşiktaş Başkanlığı yapmıştır. TBMM II., III., IV., V., VI. ve VII. Dönem İstanbul Milletvekilliği yapmış Ziya Karamürsel'ün oğludur.



Hüsnü Savman

Hüsnü Savman, (1908 - 8 Mart 1945), Türk futbolcudur. Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncularından. Beşiktaş'ta Baba lakabının verildiği ilk oyuncu olarak Baba Hüsnü olarak tanındı. 8 Mart 1945 tarihinde, futbolu bıraktıktan kısa bir süre sonra, henüz 37 yaşındayken öldü.

1908 yılında Gönen'de doğdu. Beşiktaş'ın Bandırma deplasmanına gidişinde, kulüp yetkilileri tarafından beğenilerek, kulübe kazandırıldı. 19 yaşındayken, Beşiktaş'ın A takımına alındı. 1926'dan 1943 sonuna kadar 17 yıl, Beşiktaş formasıyla genellikle sol bek, bazı maçlarda da santrafor olarak oynadı. Beşiktaş ile ilk maçında santrafor olarak görev yaptı. Kısa sürede kulübün sembol isimlerinden biri haline geldi. Uzun süre Beşiktaş'ın kaptanlığını yaptı.

Hüsnü Savman, 1 kez Türkiye Birinciliği, 1 kez Millî Küme, 6 kez İstanbul Ligi ve 1 kez de İstanbul Şildi şampiyonluğu yaşadı.



Sadri Usuoğlu

Sadri Usuoğlu (23 Ocak 1908, Basra - 1987, İstanbul) Türk futbolcu, teknik adam ve yöneticidir.

Basra'da doğan Usuoğlu öğretim hayatında İstanbul'a geldi ve Robert Koleji'nde okudu. Atletizm, futbol ve basketbolla ilgilendi. Okul hayatının sonunda Beşiktaş'ta futbol oynamaya başladı. 1924'te kaleci olarak girdiği takımda 1930'a kadar kalecilik yaptı. Beşiktaş'ta oynadığı dönemde ten renginden dolayı "Arap Sadri" lakabıyla anılmıştır. Defalarca İstanbul karmalarına seçilse de bir iddiaya göre ten renginden dolayı hiçbir zaman Millî Takıma seçilmedi. 1930'dan sonra kaleyi takımın bir başka önemli kalecilerinden Mehmet Ali Tanman'a devretti.

1936'da Robert Koleji'nden aşina olduğu için Türkiye'de yeni kurulan Millî Basketbol Takımında yer aldı. 24 Haziran 1936'da Yunanistan Millî Takımıyla oynanan ilk basketbol maçını 49-12 kazanan kadroda bulundu ve 1936 Berlin Olimpiyatları'na katıldı.

Futbolu bıraktıktan sonra yine Beşiktaş'ta yöneticilik yaptı, 1952 Haziran'ında Türkiye Millî Futbol Takımı teknik direktörlüğüne getirildi ve iki maç takımda görev aldı. Usuoğlu, Türk Millî Takımının bugüne kadarki ilk ve tek siyahi antrenörü olmuştur. 1950'lerin sonunda Türk futbolunun profesyonelliği geçiş yönetmeliğini hazırlayan grubun içinde yer aldı.



Hakkı Yeten

Hakkı Yeten (3 Aralık 1910, Vodina - 16 Nisan 1989, İstanbul), santrafor mevkinde görev almış Türk futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanıdır. Baba Hakkı lakabıyla da tanınan Yeten, 1926-1931 yılları arasında Karagümrük'te oynadı. 1931 ile 1948 yılları arasını geçirdiği Beşiktaş'ın tarihindeki önemli isimler arasına girdi. Futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından Beşiktaş'ta teknik direktörlük ve kulüp başkanlığı da yaptı. Süleyman Seba ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün iki onursal başkanından biridir.

Hakkı Yeten 1960-1963, 1964-1966 ve 1964-1966 yılları arasında olmak üzere üç dönem Beşiktaş başkanlığı yapmıştır.



Şeref Görkey

Şeref Görkey (3 Aralık 1914, İstanbul - 10 Kasım 2004, İstanbul), Türk futbolcu ve teknik direktördür. Futbolculuk kariyerinin tamamını Beşiktaş'ta geçirmiştir. Beşiktaş kulübü tarafından her sene ölüm yıl dönümünde kabrinde anılmaktadır. 1960'ın sonlarında ise uzun süre formasını giydiği Beşiktaş'ın menajerliğine geldi. Sandro Puppo ile beraber çalışan Görkey, Puppo'nun hastalığı zamanında takımı yönetti. Sezon sonunda lig üçüncüsü oldular.



Şükrü Gülesin

Şükrü Mustafa Gülesin (14 Eylül 1922, İstanbul - 10 Temmuz 1977), Türk eski millî futbolcu, teknik direktördür.

Futbola Kınalıadaspor'da kaleci olarak başladı. Kısa süre sonra forvet pozisyonuna geçti. İstanbul Erkek Lisesi'nde okuduğu dönemde Beyoğluspor'a geçti. Buradan 1940/1941 sezonunda Beşiktaş'a transfer oldu. 1943-44 sezonunda MKE Ankaragücü forması giydiği bir sezon dışında siyah-beyazlı formayı 1950'ye kadar giydi.

Geldiği sezon Millî Küme şampiyonluğu gördü. 1947'de bir Millî Küme şampiyonluğu daha yaşadı. İstanbul liginde 6 sezon şampiyonluk yaşadı. 1946'da İstanbul Kupası'na sahip oldu. Bunun dışında iki Başbakanlık Kupası şampiyonluğu yaşadı. 1944'te Beşiktaş'a geri dönen Gülesin, Türkiye'de düzenlenen ilk Başbakanlık Kupası finalinde forma giyen Gülesin, Beşiktaş'ın Fenerbahçe'yi 4-1 yendiği maçta takımının son golünü kaydetti. 1947'de ise Adanademirspor'u 4-0 yendikleri maçta 2 gol kaydetti.

Derbilerde Galatasaray'a 13 gol, Fenerbahçe'ye ise 9 gol atma başarısını gösterdi. Üstün futbol yeteneğinin yanı sıra kornerden attığı goller ile ün kazandı.

Beşiktaş'ta oynadığı yıllarda bir dönem İtalyan teknik adam Giuseppe Meazza tarafından çok beğenilen Gülesin, Meazza'nın İtalya'ya döndükten sonra Gülesin'i tavsiye etmesi ile İtalyan kulüplerinin dikkatini çekti. Böylece 1950'da İtalyan takımı SS Lazio'ya transfer oldu. Daha sonra Palermo'ya kiralandı. Sonra Türkiye'ye döndü. Şükrü Gülesin bu macerası ile yurt dışında oynayan ilk Türk futbolculardan biri olmakla beraber, İtalya'da oynayan ilk Türk futbolcu olmuştur.



Sabri Gençsoy

Sabri Gençsoy (1 Ocak 1918 - 1983) eski futbolcudur. Beşiktaş'ın efsane futbolcularından birisidir. Futbolu, başladığı gibi Beşiktaş'da bırakan Sabri Gençsoy oynadığı 10 sezonda 61 gol atmıştır. Hakkı Yeten, Süleyman Seba, Şükrü Gülesin, Faruk Sağnak gibi efsanelerle aynı takımda oynamıştır.



Kemal Gülçelik

Kemal Gülçelik (1923 - 26 Nisan 1986) , profesyonellik öncesi futbolun en etkili santrforlarından biri olarak kabul edilen Beşiktaş'lı futbolcudur.

1923 yılında İstanbul'da doğdu. Rumelihisarı'nda oynarken Beşiktaş yöneticilerinden Fevzi Uman'ın dikkatini çekerek 1941 yılında transfer oldu. Beşiktaş'ın tarihinin en başarılı kadrolarından birinde santrafor olarak başarıyla görev aldı. Kendisine stili ve attığı goller sebebiyle "Keklik Santrafor" adı verildi.Galatasaray'a 14, Fenerbahçe'ye 7 gol kaydederek, derbilere de imzasını attı.2'si İstanbul Ligi, 1'i de İstanbul Kupası olmak üzere 3 resmi maçta 6'şar gol atarak kırılması güç bir rekorun sahibi oldu. 1949 yılında oldukça genç yaşta futbolu bıraktı. Ancak Ekim 1961'de yine Beşiktaş'ta antrenör yardımcılığına getirilmiş ve uzun bir süre genç yetenekler yetiştirmiştir.26 Nisan 1986 yılında vefat etti.

Beşiktaş'ın 2003 yılında BJK İnönü Stadyumu'nda yapılan 100.yılı kutlamalarında 100 yılın altın 11'inden biri olarak seçilmiştir.




Hüseyin Saygun

Hüseyin Saygun, (1920, Beyazıt - 31 Mart 1993), Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncularındandır. Çengel Hüseyin olarak tanındı. Hüseyin Saygun, futbola başladığı Kadırga'da yetişti. Daha sonra bir süre Kurtuluş'ta futbol oynadı ve Beşiktaş'a transfer oldu. 1936'dan 1947'ye kadar giydiği Beşiktaş'ta oldukça başarılı maçlar çıkarttı. 1947 - 1948 sezonunda Vefa'da oynadı. Bir yıl sonra Beşiktaş'a döndü ve futbolu bu forma ile bıraktı.

Beşiktaş'ın Eşref, Ali İhsan, Nusret ve kendisinden oluşan ünlü savunmasında, solhafta çalışkanlığı ve markajdaki başarısıyla göz doldurdu. Orta sahada oyunu yönlendiren Hüseyin Saygun, derbilerde Fenerbahçe ve Galatasaray'a karşı da 4'er gol kaydetmeyi başardı. 13 kez A Millî Takımda yer alan Hüseyin Saygun, 1948 Olimpiyat Oyunları'na katılan ve 5. olarak oyunları tamamlayan Ay Yıldızlı ekipte de görev aldı.

1959 yılında Teknik Direktör Remondoni'nin takımı bırakması üzerine Beşiktaş'ı çalıştırdı. Beşiktaş'ın başında çıktığı 14 maçta 8 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyet almıştır. Bu maçlarda takım 22 gol atıp 16 gol yemiştir.



Vedii Tosuncuk

Vedii Tosuncuk (1921, İstanbul - 10 Mayıs 2011, İstanbul), başarıları ile Beşiktaş tarihine geçmiş sol kanat defans oyuncusudur. Beşiktaş tarihinin Hüsnü Savman'dan sonraki en büyük sol bek oyuncusudur. 10 Mayıs 2011'de vefat etmiştir.

Futbola oldukça geç sayılacak bir yaşta, yani 22'sinde İzmir'de başlamıştır. Kısa zamanda Karşıyaka SK takımına girmiştir. Tıp eğitimi için İstanbul'a gelmek zorunda kaldığında, çocukluğundan beri tuttuğu Beşiktaş'a transfer olmuştur. Beşiktaş'ın sol kanadında uzun yıllar başarılı maçlar çıkarmıştır. Fiziki üstünlüğüne eklediği mükemmel tekniği ile, Beşiktaş'ın yaşadığı şampiyonluklarında önemli roller oynamıştır. Ayrıca Beşiktaş'ta kaptanlık mertebesine ulaşmış yıldızlarındandır. Uzun, sert vuruşları sayesinde maçın kaderini değiştiren oyuncular arasında yer almıştır.

Vedii Tosuncuk, Türkiye Millî Futbol Takımının formasını 10 kez giymiştir. Bu maçlardan bir tanesine de kaptan olarak çıkmıştır.



Faruk Sağnak

Faruk Sağnak (1 Ocak 1924, İstanbul - 23 Şubat 2012), Beşiktaş'ın eski oyuncularından biri ve kulüp yöneticisidir. Oynadığı inatçı futboldan dolayı Keçi Faruk lakabıyla tanındı.

1924 yılında İstanbul'da doğdu. Futbola Beşiktaş'ta başlayan Faruk, 1944 ile 1956 yılları arasında, tüm kadrolarda eksiksiz görev yaptı. Defans, orta saha ve hücum hattının sol kanatlarında tüm mevkilerde aynı başarıyı göstererek oynadı.

Futbolculuk dönemi II. Dünya Savaşı'nın getirdiği sıkıntılı günlere denk gelen Faruk, A Millî Takımın pek fazla millî maç yapmamasından ötürü Ay Yıldızlı formayı çok az giyebildi. Son dönemlerinde, Türkiye Millî Futbol Takımına davet edilen Faruk, 17 Haziran 1951'de oynanılan ve Türk Futbol tarihindeki en unutulmaz maçlardan biri olan "Berlin Zaferi" olarak adlandırılan Almanya maçı kadrosunda yer aldı. 12 yıl aralıksız Beşiktaş'ta oynadı ve 273 maçta yer alarak 25 gol attı.

Futbolu bıraktıktan sonra çeşitli dönemlerde Beşiktaş Yönetim Kurullarında görev aldı. 1959-1960 sezonunun şampiyon kadrosu oluşturulurken; Birol Pekel, Şenol Birol ve Tuncay Demirtaş gibi genç futbolcuları keşfedip, Beşiktaş'a kazandırdı.



Süleyman Seba

Süleyman Seba (5 Nisan 1926, Hendek - 13 Ağustos 2014, İstanbul), Türk futbolcu, MİT mensubu, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 30. başkanıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1984 ile 2000 yılları arasında kesintisiz başkanlığını yaptı. Hakkı Yeten ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün iki onursal başkanından biridir.



Ali İhsan Karayiğit

Ali İhsan Karayiğit (1927, Salihli - 18 Mart 2013, İstanbul), Türk eski millî futbolcudur.

Ali İhsan Karayiğit, futbola Balıkesir'de başladı. Türkiye şampiyonalarındaki başarılı futboluyla kısa sürede büyük takımların gözdesi haline geldi. 1948 yılında Manisa Gençlik'ten Beşiktaş'a transfer oldu. 1957-58 sezonu sonuna kadar Beşiktaş'ta oynadı. Bu dönem içinde Ali İhsan Karayiğit, 3 İstanbul Ligi, 2 Federasyon Kupası Şampiyonluğu, 1 Türkiye Birinciliği yaşadı. 1958-59 sezonu başında Adalet'e transfer oldu. Bir yıl sonra ise aktif futbol yaşamını noktaladı. 13 kez A Millî formayı giydi.

Futbolu bıraktıktan sonra bir süre spor yazarlığı yapan Karayiğit, 1960'ta Beşiktaş'a üye oldu. Uzun yıllar Divan Kurulu'nda görev yaptı. Bir dönem Beşiktaş Genç Takımı'nı da çalıştırdı. Uzun bir süredir BJK Süleyman Seba spor salonunda müdürlük yapmaktaydı (2007). 18 Mart 2013 tarihinde hayatını kaybeden Karayiğit, Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.



Nusret Ülük

Nusret Ülük (1928, İstanbul - 17 Ağustos 2001, İstanbul), Türk futbolcu ve teknik direktördür. Beşiktaş'ın eski oyuncularındandır.

Beykoz takımında oynarken büyük takımların ilgi odağı oldu. 1949 yılında Beşiktaş'a geçti ve çok kısa zamanda ilk on birin değişmez elemanları arasına girdi. Orta sahanın diğer iki elemanı Eşref Özmenç ve Ali İhsan Karayiğit ile birlikte oluşturduğu 'Eşref-Ali Hasan-Nusret' ideal haf hattı, eski-yeni tüm otoritelerin de kabul ettiği gibi, asırlık Türk futbol tarihinde terüddütsüz gelmiş geçmiş en etkili 'haf hattı'dır. Beşiktaş forması altında 4 İstanbul Ligi ve 2 Türkiye Ligi Şampiyonlukları yaşadı. Beşiktaş'ta toplam 231 karşılaşmada forma giyen Ülük, alt yapıda da görev aldı. Birçok kez de Millî Takımda yer aldı.



Eşref Özmenç

Eşref Özmenç (1930 - 1990) Beşiktaş'ın efsane futbolcularından birisidir. Beşiktaşlı 'Çengel' Hüseyin gibi Vefa'lı 'Tenekeci' Garbis gibi o da futbolcu tarlası olarak bilinen Kadırga'da yetişti. 1947 ve 1948 yıllarında Beşiktaş genç takımında başarılı maçlar çıkardıktan sonra, 1949'da Beşiktaş A takımı kadrosuna dahil oldu. Mükemmel top tekniği, sürati ve markajdaki inatçılığı ile bir 'yanhaf'ta aranılan en önemli meziyetlere sahipti. Beşiktaş forması altında 3 İstanbul Ligi, 1 Türkiye Futbol Birinciliği ve 1 Türkiye Ligi Şampiyonlukları kazandı. 1949 ile 1957 yılları arasında 239 maçta yer aldı ve 9 gol attı. Ayrıca 8 kez de Millî Takımda yer aldı. Asırlık Türk futbolunda, gelmiş geçmiş en iyi üç yanhaftan biri olarak ün yaptı.



Recep Adanır

Recep Adanır (3 Mayıs 1929, Ankara - 20 Mayıs 2017, Antalya), Beşiktaş ve Galatasaray'da futbol oynamış Baba Recep lakaplı Türk futbolcudur. Türk futbolunda Baba lakaplı beş futbolcudan biridir. (Diğerleri Hakkı Yeten, Hüsnü Savman, Raşit Çetiner ve Gündüz Kılıç)

1950-1951 sezonunda MKE Ankaragücü'nden Beşiktaş'a transfer oldu. İlk maçını Türkiye Ordu Millî Takımına karşı oynanan bir hazırlık maçında oynadı ve Beşiktaş'ın 3-2 kazandığı maçta 3 golü de kaydetti.[3] Recep Adanır, geldiği sezon önce İstanbul Ligi şampiyonluğu, sonra da kendisinin ikinci Türkiye Şampiyonluğu'na sahip oldu. İlk sezonunda gol krallığında Lefter Küçükandonyadis'in bir gol ardından gelen Adanır son maç olan Fenerbahçe maçında 2 gol atarak gol krallığını yakalasa da federasyon Fenerbahçe'nin lisansız oyuncu oynatması nedeniyle maçı Beşiktaş'ın hükmen kazandığını belirtti ve Adanır da gol atmasına rağmen krallığı kaçırmış oldu. 1951'de başlayan ve 8 kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'nin ilk şampiyonluğunda da kadrodaydı. 1952-53 sezonunda Fenerbahçeli Melih ile yaşadığı bir kavga sonucu uzun süre ceza aldı ve sezonda forma giyemedi. 1953-54'te ise bir kez daha İstanbul şampiyonu olan kadrodaydı.

1956-57 sezonunda Federasyon Kupası kazanan Beşiktaş'ın kadrosunda yer aldı. Sadece 3 maçta oynayan Adanır, 2 gol kaydetti. Bu başarı ile sonraki sezon Beşiktaş tarihinde ilk kez Avrupa'ya katılma hakkını kazandı ancak federasyonun bir hatası yüzünden adı gönderilemedi. 1957-58 sezonunun Federasyon Kupası'da yine Beşiktaş'ın oldu. Recep Adanır, bu turnuvada çok başarılı bir performans gösterdi. Eleme turlarında 3, grup maçlarında ise 5 gol kaydetti. Galatasaray'la oynanan iki final maçında da forma giydi. İlk maçta penaltıdan attığı golle maçı 1-0 kazandırdı. Kupa bittiğinde 9 golle Beşiktaş'ın en golcü ismiydi.

Federasyon Kupası galibi Beşiktaş, 1958-59 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılmaya hak kazandı ve ilk kez Avrupa arenasına çıktı. Real Madrid karşısında alınan 2-0'lık mağlubiyetin rövanşında Recep Adanır, Dolmabahçe Stadı'nda Beşiktaş forması giydi. Maç Beşiktaş ve Real Madrid'in 1-1'lik beraberliği ile bitti. 1959'da hem Türkiye'nin hem de Beşiktaş'ın ilk profesyonel lig sezonunda da kadroda yer aldı. 6 golle takımın en golcü ikinci ismi oldu.

Beşiktaş kariyerinde toplamda 1 Türkiye şampiyonluğu, 2 Federasyon Kupası ve 3 İstanbul Ligi Şampiyonluğu yaşadı. Sağiç, santrafor ve solaçık oynayan Adanır, derbilerde Beşiktaş formasıyla Galatasaray'a 10, Fenerbahçe'ye 4 gol kaydetti. Beşiktaş'ın 1950'de yaptığı Amerika turunda yer alan futbolculardan oldu.



Nazmi Bilge

Nazmi Bilge (10 Ekim 1934, Trabzon - 8 Ağustos 2013), Türk eski millî futbolcu ve teknik direktördür. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmını Beşiktaş'ta geçirmiş ve takım kaptanlığı yapmıştır.

Trabzon Lisesi'ni bitirdikten sonra 2 yıl yüksek öğrenim gördü. Futbola da Trabzon'da İdmanocağı Kulübü'nde başladı. Dayısı olan ünlü futbol adamlarından Hasan Polat'ın desteğiyle 1954 yılında Beşiktaş'a transfer oldu.

Nazmi Bilge 1. Ulusal Lig'in kurulması ile Beşiktaş'ın ilk golünü atan futbolcudur. 21 Şubat 1959 günü, Beşiktaş'ın Altay ile oynadığı maçta iki gol atarak takımının bu yeni ligdeki ilk golü atmış oldu. 5 yıl sonra, 1962 yılında Altay'a transfer olana kadar Beşiktaş'ta çok başarılı bir performans çizdi. İstanbul Ligi, Millî Küme, Federasyon Kupası ve Birinci Lig'de toplam 158 gol atmayı başardı.

3 kez Türkiye Millî Futbol Takımı forması giydi ve bu karşılaşmalarda bir gol kaydetti.



Ahmet Özacar

Ahmet Refik Özacar (8 Mayıs 1937, Lüleburgaz - 23 Ekim 2005, İstanbul), Türk futbolunun ve Beşiktaş'ın Küçük lakaplı eski millî futbolcusudur.

6 çocuklu bir ailenin oğlu olan Ahmet Özacar, 1955'te İstanbul'un amatör takımlarından Şehremini Altınok'tan Beşiktaş'a transfer oldu. Aynı dönemde kendisinden 5 yaş büyük Ahmet Berman'la birlikte Beşiktaş'ta yer aldığından “Küçük Ahmet” adıyla anıldı.

1971'e kadar santrfor, sağ açık, sol açık ve sağ iç olarak 16 yıl Beşiktaş forması giydi. 1970'te jübilesini yaptıktan sonra, 1970-71 sezonunda tekrar takıma çağrıldı ve Beşiktaş'ın krizli döneminde 3 lig maçında ikinci yarılarda oyuna “kurtarıcı” olarak alındı. Beşiktaş, Avrupa Kupaları'ndaki ilk galibiyetini 28 Eylül 1960'ta Rapid Wien'i 1-0 yenerek alırken tek gol yine Küçük Ahmet'ten gelmişti. Özellikle derbilerde oldukça başarılı performans gösterdi ve hem Galatasaray'a hem de Fenerbahçe'ye 9'ar gol attı. 3 kez Lig, 2 kez de Federasyon Kupası olmak üzere 5 kez Türkiye şampiyonluğu yaşadı. 1959 senesinde kurulan Türkiye 1. Ligi'nde 309 maçta 98 gol attı. Bunun dışında Türkiye Kupası'nda 5 kez gol attı. Attığı goller kadar, gollük ortalarıyla da ün yaptı. 2 kez A, 1 kez de B olmak üzere 3 kez A Millî formayı giydi.



Kaya Köstepen

Kaya Köstepen (Aralık 1934, Aydın - 29 Haziran 2011, Muğla), Beşiktaş'ın futbolcularından birisidir. Kulübün Avrupa Kupalarındaki ilk golünü atan oyuncusudur.

Futbola Muğla Amatör Ligi takımlarından Yatağanspor'da başladı. 1955 yılında Altay'a transfer oldu ve 1957'ye kadar bu takımda santrafor olarak oynadı.

1957-1958 sezonunda Beşiktaş'a transfer oldu. Siyah-Beyazlı ekipteki ilk yılında Federasyon Kupası Şampiyonluğu yaşayan Köstepen, 1970 yılına kadar Beşiktaş forması giydi. Siyah-Beyazlı ekibin orta sahasının değişmez ismi olan ve çok kritik gollere de imza atan Kaya Köstepen, Beşiktaş'ta 4 Lig Şampiyonluğu yaşadı. 3 kez A Millî formayı giydi. 332 Birinci Lig maçında 7 gol kaydetti. Kaya Köstepen, futbolu bıraktıktan sonra teknik adamlık yaptı. Aydınspor, Beşiktaş, Muğlaspor ve Balıkesirspor'da teknik direktör olarak başarılı hizmetler verdi. Teknik adam olarak en son hatırlandığında da kapanmışlığı dolayısıyla artık Türk futbol tarihinin sayfalarına gömülmüş olan Süleymaniye Sirkeci'yi çalıştırıyordu.

27 Kasım 1958'de Real Madrid'le oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası rövanş maçında Kaya Köstepen gol kaydederek maçın 1-1 bitmesini sağlamış ve Beşiktaş'ın Avrupa Kupalarındaki ilk golünü atmıştı.



Sanlı Sarıalioğlu

Sanlı Sarıalioğlu, (1 Ocak 1945, İstanbul), Türk eski millî futbolcu, teknik direktördür.

Futbola Beşiktaş Genç Takımı'nda başladı. Forvet mevkiinde görev yapan oyuncu, topa hakimiyeti ile tanınmaktaydı. Futbol yaşamı boyunca sadece Beşiktaş forması giydi. Başarılı futbolcu 12 yıl formasını giydiği Beşiktaş'ta tam 315 lig maçı oynamış ve 66 gol kaydetmişti.

İlk kez 19 yaşında Türkiye Millî Futbol Takımı formasını giydi. 21 kez A Millî formayı giyen Sarıalioğlu, Pakistan'la oynanan özel maçlarda da 2 gole imza atmıştı.

1975 yılında futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük ve menajerlik yapan Sanlı Sarıalioğlu, dönem dönem siyah-beyazlı kulüpte de görev aldı. Sanlı Sarıalioğlu halen spor yazarlığı yapıyor.



Yusuf Tunaoğlu

Yusuf Tunaoğlu (1 Ocak 1946, İstanbul - 22 Temmuz 2000, Kuşadası), Türk futbolcudur. Kariyerinin büyük bir bölümünde Beşiktaş'ta oynamıştır.

Tunaoğlu; Şenol Birol ve Birol Pekel'in Fenerbahçe'ye transfer olmasından sonra, yine Beşiktaş alt yapısından yetişen Sanlı Sarıalioğlu ile birlikte A takıma çıkarıldı. 1962-63 sezonunda henüz 17 yaşında iken A takımla maça çıktı. Önce genç takımda arkasından da profesyonel takımda yer aldı.

Anderlecht'e transfer olmak üzere iken bir trafik kazası geçirdi. Boğazda yaptığı trafik kazasından sonra Anderlecht bu transferden vazgeçti. Futbolu bırakmadan önce bir sezon Altay'a transfer oldu, ancak Beşiktaş'a geri döndü.

Beşiktaş'ta 2 Türkiye Ligi ve 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşadı. 1962-1976 yılları arasında 172 lig maçında 23 gol kaydetti.

Tunaoğlu 6 kez A, 3 kez Ümit, 5 kez de Genç olmak üzere toplam 14 kez millî oldu.



Sabri Dino

Sabri Dino (1942 - 14 Ocak 1990, İstanbul), Türk eski millî futbolcudur. Beşiktaş'ın 10 sezon kalecisi korumuştur ve Beşiktaş Kulübü tarafından efsane futbolcular arasında gösterilmektedir. Dünyaca ünlü sıra dışı ressam Abidin Dino'nun yeğenidir.

Futbola 14 yaşında İstanbul Tarabya takımında başladı. Buradan Galatasaray Altyapısına geçti ve kısa bir zaman sarı-kırmızılı genç takımda oynadıktan sonra da askerlik görevine başladı. Denizgücü Takımı ile amatör kümede oynarken adını duyurdu. Vatani görevi biter bitmez ise Beyoğluspor ile anlaştı ve bu köklü kulübün kalesini korumaya başladı.

1964 yılında Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin girdiği transfer mücadelesi sonunda Beşiktaş'a transfer oldu. 1966-67 sezonuna kadar Necmi Mutlu'nun yedeği olarak sahaya çıkan Sabri Dino, bu sezonda Beşiktaş kalesini devraldı. Tam 12 yıl süren Beşiktaş'taki görev süresince, Karakartal'ın kalesinde 288 defa yer aldı ve klasını kanıtlarken centilmenliği ile de “örnek sporcu” sıfatını kazandı. Öncelikle bir kaleci için gerekli olan uzun boyu, hava toplarına olan hakimiyeti, iyi yer tutuşu, blokajları ve kritik pozisyonlardaki ani kararları ile “modern kaleci” profili çizdi. Beşiktaş'ta kaptanlık gururunu da yaşadı. Çok sevildi ve saygı gördü ama Beşiktaş futbolunun 1968 ile 1981 yılları arasındaki 14 yıl süren krizli döneminin bir bölümünde o da yer aldığı için, doya doya şampiyonluk sevinçleri yaşayamadı maalesef. Siyah-Beyaz forma ile 1965-66 ve 1966-67 Türkiye Ligi şampiyonlukları, ayrıca Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve TSYD Kupası birincilikleri elde etti.

1975 yılına kadar Beşiktaş'ta 194 lig maçına çıktı. 1965-66 ve 1966-67 sezonlarındaki lig şampiyonluklarında kadroda yer alan Sabri Dino, Necmi Mutlu'dan sonra Beşiktaş'ın kalesini en çok koruyan isim unvanını da halen elinde bulunduruyor.



Vedat Okyar

Vedat Okyar, (1 Ağustos 1945, İnegöl - 20 Temmuz 2009, İstanbul) eski futbolcu, spor yazarı, yorumcudur. Beşiktaş camiasi tarafından "Büyük kaptan" diye anılırdı.

Bursaspor, Beşiktaş, Diyarbakırspor, Karagümrük takımlarında oynadı. Futbola Bursa'da İnegöl İdman Yurdu'da başladı. Tekstilci olan babası Rahmi Okyar'ın, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nde yönetici olduğu dönemde Beşiktaş'a transfer oldu. 1968-1976 yılları arasında Beşiktaş'ta 253 maçta oynayıp, 21 gol attı. 1974-1975 sezonunda Türkiye Kupasını kazanan Beşiktaş kadrosunda yer aldı. Futbol oynadığı dönemde kullandığı 43 penaltıdan 42'sini gole çevirdi. 3 kez Türkiye Millî Futbol Takımında yer aldı. Futbolda oyun kurucu özelliği ile dikkati çekti.

Futbolu bıraktıktan sonra kısa süre tekstil işiyle uğraştı, 1981 yılından itibaren spor yazarı olarak Sabah, Fotomaç, Hürriyet ve Vatan gazetelerinde görev aldı. Akciğer kanserine yakalandı ve 20 Temmuz 2009 sabah saatlerinde 64 yaşında öldü Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığındadır.



Zekeriya Alp

Zekeriya Alp, (1 Ocak 1948, İstanbul), Türk eski millî futbolcudur. Beşiktaş'ın unutulmaz futbolcularından birisidir.

1968 - 1969 sezonunda Feriköy'den Beşiktaş'a transfer oldu. 1968'den 1978'e kadar 11 sezon boyunca 204 lig maçında forma giydi. Daha çok savunma yönü güçlü olan Zekeriya Alp, 6 gol attı. Zekeriya Alp, sol kanatta görev yapar ve o kanatta attığı deparlarla tanınırdı. İstikrarlı ve centilmen bir futbolcuydu.

Türkiye Birinci Lig'deki ilk resmi golünü 5 Eylül 1971'de Beşiktaş'ın Vefa'yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmada kaydederek takımını 1-0 öne geçirmişti. 22 kez Türkiye Millî Futbol Takımında forma giyen Zekeriya Alp, Beşiktaş'ın en talihsiz dönemlerinde forma giymişti. Sadece 1975'te bir Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşayan başarılı futbolcu, 1978'de futbolu bıraktı.

Futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığı, TV yorumculuğu ve spor yöneticiliği yaptı. Çeşitli dönemlerde Beşiktaş yönetiminde ve Türkiye Futbol Federasyonu'nda görev aldı. Levent Bıçakçı yönetiminde Türkiye Futbol Federasyonu Basın Sözcülüğü yaptı.

Daha sonra ise Yıldırım Demirören başkanlığı döneminde merkez hakem kurulu başkanlığı görevine getirilmiştir.



Mehmet Üstünkaya

Mehmet Üstünkaya, (13 Haziran 1935, İstanbul - 3 Haziran 2000, Monako) Türk iş adamı, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 26. başkanıdır. İki dönem olarak toplamda 7 sene Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne başkan olarak hizmet etmiş, hukukçu ve iş adamı. Beşiktaş'a katkılarından dolayı Efsane Başkan olarak anılır.

Mehmet Üstünkaya 1973-1977 ve 1981-1984 yılları arasında olmak üzere iki dönem Beşiktaş başkanlığı yapmıştır.



Serpil Hamdi Tüzün

Serpil Hamdi Tüzün (1939, İstanbul), Beşiktaş'ın eski teknik direktörü ve eski altyapı antrenörüdür. 1939 yılında İstanbul'da doğan Tüzün, futbola 1953 yılında Bağlarbaşı Kulübü'nde başladı ve 15 yıl süreyle bu takımda oynadı. Yeşil sahalarla birlikteliğini Beşiktaş'ta antrenörlük yaparak sürdüren Tüzün, yurtiçi ve dışında çeşitli kurslara katıldı. Antalyaspor, Sivasspor ve Beşiktaş'ta teknik direktör olarak görev yaptı. Altyapıya büyük önem veren Tüzün, 1992 yılında Avrupa Şampiyonluğu'nu kazanan Genç Millî Takımın da teknik direktörüydü. Beşiktaş Futbol Takımı'nın altın çagını yaşadığı dönemin tüm futbolcuları Serpil Hamdi Tüzün Hoca'nın öğrencileriydi. Kulübün zora düştüğü bir sezonda A takım hocalığı yapmışsa da asıl uzmanlığı genç yetenekleri keşfetmektir. Beşiktaş'ın başında çıktığı 30 maçta 8 galibiyet, 13 beraberlik ve 9 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda takım 25 gol atıp 27 gol yedi.



Rasim Kara

Rasim Kara (10 Haziran 1950, Eskişehir), eski Türkiye Millî Futbol Takımı kalecisi ve teknik direktördür.

1975-1976 sezonunda Bursaspor'dan Beşiktaş'a transfer oldu ve 9 sezon boyunca Beşiktaş'ın kalesini korudu. Beşiktaş ile ilk maçı ligin ilk haftasında eski takımı Bursaspor ile oynanan maçtı. Kara, o maçta gol yemeyerek Beşiktaş'a iyi bir başlangıç yaptı. Sezonun ikinci yarısında askere giden Rasim Kara, kaleyi bir süreliğine Mete Bozkurt'a bıraktı. Sezon sonuna doğru takıma geri dönen kaleci Türkiye Kupası finali, Başbakanlık Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası maçlarında takımının kalesini korudu. Bu finallerden Başbakanlık Kupası'nı kazandılar. Bu kupa, Kara'nın Beşiktaş ile kazandığı ilk kupa oldu.

1977-78 sezonunun hazırlık kampının başında sakatlanan Rasim Kara, Beşiktaş kalesine ancak Ekim ayında dönebildi. İki sene boyunca Beşiktaş'ın kalesini aralıksız koruyan Kara, Ekim 1979'da performans düşüklüğü nedeniyle Mustafa Özbey'in arkasında ikinci kaleci olsa da Şubat 1980'de yeniden kaleye döndü. Sonraki sezona da Özbey'in yedeği olarak başlayan Rasim Kara, kısa süre sonra birinci kaleciliği kazandı. 9 Mayıs 1981'de Orduspor ile oynanan maçta Rasim Kara, Beşiktaş formasıyla ilk golünü penaltıdan attı.

1981-82 sezonunda Rasim Kara'lı Beşiktaş, lig şampiyonluğunu yakaladı. Kara, şampiyonluk sezonunda Adem İbrahimoğlu'nun yedeği olarak sadece dokuz maçta takımının kalesini koruyabildi. Bir sonraki sezon da genellikle İbrahimoğlu'nun yedeği olan Kara, Aston Villa ile oynanan maçta takımının kalesini koruyarak Şampiyon Kulüpler Kupası'nda boy göstermiş oldu. Aynı sezon ligde penaltıdan iki gol attı.

1983-1984 sezonu, Zafer Öğer'in de forma şansı bulmasıyla, Kara'nın üçüncü kaleciliğe düştüğü sezon oldu. Sadece Orduspor ile oynanan ligin son hafta maçında forma giyen kaleci Rasim, sezon sonunda emekli olmaya karar verdi. 7 Ağustos 1984'te Malatyaspor ile oynanan jübile maçıyla Rasim Kara, 34 yaşında futbola vefa etti. Kara, 0-0 biten jübile maçının 12. dakikasında kalesini İbrahimoğlu'na bıraktı.



Samet Aybaba

Samet Aybaba (5 Eylül 1956, Osmaniye), Türk eski futbolcu, teknik direktördür.

İskenderunspor'dan 1977-78 sezonunda Beşiktaş'a transfer olan Samet Aybaba, siyah-beyazlı ekipte orta saha ve defansta yer aldı. 11 yıl Beşiktaş'ın formasını giydi, kaptanlık yaptı. 334 lig maçında 7 gol atan Samet Aybaba, 1988 Temmuz ayında jübile ile futbolu bıraktı. Beşiktaş'ta 2 Lig, 1 Cumhurbaşkanlığı, 1 Başbakanlık, 2 TSYD Kupası şampiyonluğu yaşadı.

2012-2013 sezonunda Mustafa Denizli, Rıza Çalımbay, Ertuğrul Sağlam, Louis Van Gaal, Eric Gerets ve Zico gibi isimlerle anılan Beşiktaş'ın başına getirilmiştir. Samet Aybaba 2 yılı opsiyonlu olmak üzere 4 yıllık sözleşme imzalamıştır.Şubat ayında 2 yıllık opsiyon kaldırılıp 4 yıllık sözleşme imzalandı. Sezon sonunda Beşiktaş ligi 3. olarak bitirdi ve bu Samet Aybaba'nın lig kariyerinde o zamana kadarki en büyük başarısı oldu. 20.05.2013 Tarihinde istifasını Beşiktaş yönetimine sundu.27.05.2013 Tarihinde sözleşmenin feshedildiği kesin olarak belirtilmiştir. Beşiktaş'ın başında çıktığı 34 maçta 16 galibiyet, 10 beraberlik ve 8 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda takım 63 gol atıp 49 gol yedi.



Ziya Doğan

Ziyaeddin Doğan (Bilinen adı Ziya Doğan) (1 Aralık 1961, Gümüşhane), Türk teknik direktör ve orta saha mevkinde forma giymiş Türk eski futbolcu, teknik direktördür.

Futbola Beşiktaş altyapısında başladı. 1978 yılında A takıma yükseldi. Kısa sürede mücadeleci futbolu ve çalışkanlığı ile takımın gözdesi oldu. Önceleri kafa vuruşlarında zayıftı ancak toprak zeminli Şeref Stadı'nda yaptığı idmanlar sayesinde bu eksikliğini kapadı ve uçarak attığı kafa golleri ile ünlendi.

Yıllardır şampiyon olamayan Beşiktaş tarihi ve kendi kariyeri için 1982 liginin son maçında Eskişehir'e 2 gol birden atması ile Beşiktaş'ı Şampiyonluğa göndererek, Beşiktaş taraftarlarının gönlünde taht kurmuştur, taraftarlarının onu en çok sevme nedenleri de bu yüzdendir. Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe'yi uzatmada 4-2 yendikleri maçta attığı gol de onu unutulmazlar arasına soktu.

Orta saha oyuncusu olmasına rağmen son derece gole yatkın bir oyun stili vardı. Beşiktaş formasıyla 9 sezonda 194 lig maçı oynadı ve 38 gol attı. Türkiye Kupası'nda 9 gol, derbilerde Galatasaray'a 6, Fenerbahçe'ye 5 gol kaydetti. Türkiye liglerinin ortasaha oynamasına rağmen en çok gol atan oyuncularından biridir

1987'de MKE Ankaragücü'ne transfer oldu ve burada 3 sezon görev yaptı. 1990-91 sezonunda 1. Lig ekiplerinden Kocaelispor'a transfer oldu ve burada iki sezon düzenli olarak oynadı. Ardından bir sezonda Zeytinburnuspor'da oynadıktan sonra aktif futbola veda etti.



Necdet Ergün

Necdet Ergün (5 Mayıs 1954, Sivas), Türk eski millî futbolcu, futbol antrenörüdür. Trabzonspor ve Beşiktaş futbol takımın unutulmaz sağ açıklarındandır. 80'li yılların ilk yarısında unutulmaz maçlar çıkarmıştır. Bu maçlardan birinde topu elle düzelterek rakip ceza alanına girmesi sonucunda Gırgır dergisinin o haftaki sayısında Necdet beye el kramponu tasarımlı bir karikatüre konu olmuştur.

Futbola Anadolu Üsküdar takımda başladı. Boluspor'da profesyonel oldu ve oynadığı futbolla dikkatleri çekti. Trabzonspor'a transfer olarak bu takımın efsane kadrosu içinde yer aldı. 1979 yılında Beşiktaş'a transfer oldu. Beşiktaş'ta da 1981/1982 ve 1985/1986 sezonlarında şampiyon kadro içinde yer aldı. 1986 yılındaki şampiyonluk sonrası futbolu bıraktı. 14 kez A Millî formayı giydi.



Ulvi Güveneroğlu

Ulvi Güveneroğlu (1960, Elâzığ), eski Türk futbolcudur. Beşiktaş'ın defans oyuncusu, antrenör, spor yazarıdır.

Futbola Elazığspor'da başladı. 1979 yılında Beşiktaş'a transfer oldu. 15 yıl boyunca giydiği Beşiktaş formasıyla 406 lig maçında 11 gol attı. Şampiyonlar Ligi'nde 11 maçta ve UEFA Kupası'nda 6 maçta forma giydi. 5 lig şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası, 6 TSYD Kupası şampiyonluğu yaşadı. 1993-94 sezonu sonunda futbolu bıraktı ve spor yazarlığı ve teknik direktörlük yapmaya başladı.

Futbolu bıraktıktan sonra sırasıyla Gençlerbirliği, Gaziantepspor, İstanbulspor, Trabzonspor, Elazığspor ve Erzurumspor'da çalıştı. Mart 2010 tarihinde Beşiktaş'ın altyapısında çalışmaya başladı.



Kadir Akbulut

Kadir Akbulut, (8 Mayıs 1960, Çivril), Denizlispor ve Beşiktaş takımlarında oynamış olan eski futbolcu ve teknik direktördür. Futbolu bıraktıktan sonra, menajerlik ve spor yazarlığı yaptı. Futbol oynadığı dönemlerde defansın solunda görev yapmaktaydı. 3. Lig kulübü Çatalcaspor'da teknik direktörlük yapmaktadır.

Futbola 1976 yılında Denizlispor altyapısında başladı. 1978'de aynı takımın A takımına geçti. 1980'de Beşiktaş'a transfer oldu. Siyah-Beyazlı takımda üçüncü sezondan itibaren sol bek mevkinin değişmez adamı haline geldi. 1994 yılında futbolu Trabzonspor'la oynanan jübilesi ile bıraktı. Beşiktaş'ta oynadığı 14 yıl boyunca 5 Lig, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası, 6 TSYD Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Kadir Akbulut, 1 kez A, 3 kez de Olimpik olmak üzere 4 kez A Millî formayı giydi.



Dorde Milic

Djordje Milić (27 Ekim 1943, Napadač, Yugoslavya) Yugoslav futbolcu ve teknik direktör. Türkiye'de Beşiktaş, Adanaspor ve Bursaspor'da görev yapmıştır. 1980-81 sezonunun ortasında Beşiktaş'a teknik direktör olarak getirildi. Takımı 13.'lükten alıp, 5.'liğe taşıdı. Sonraki sezon ise Trabzonspor ile girdiği liderlik yarışını, son haftaya kadar sürdürdü. Son maç olan Eskişehirspor maçını da hükmen kazanınca Beşiktaş ile futbolcuyken yakalayamadığı lig şampiyonluğunu kazandı. 1982-83 sezonunda şampiyonluk başarısının devamı gelmedi. Ancak, bu sezon Miliç kadroya altyapıdan Metin Tekin ve Feyyaz Uçar'ı kattı. 1983-84 sezonunda kadroya Yugoslav Cevat Şekerbegoviç ve Zlatan Arnavutoviç'i kattı ancak lig yarışından kopunca 28. hafta sonunda istifa etti.

Miliç antrenör olarak Beşiktaş'ta 117 lig maçına çıktı. Gordon Milne dönemine kadar, takımda en çok lig maçına çıkan antrenör olan Miliç, günümüzde de en çok lig maçına çıkan ikinci teknik adamdır. Lig şampiyonluğu dışında takıma kupa kazandıramayan Miliç, 1982-1983 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Beşiktaş'ı yönetmiş ancak Aston Villa'ya elenmişlerdi. Beşiktaş'ın başında çıktığı 117 maçta 53 galibiyet, 37 beraberlik ve 27 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda takım 141 gol atıp 78 gol yedi.



Rıza Çalımbay

Rıza Çalımbay (d. 2 Şubat 1963, Sivas), Türk eski millî futbolcu ve teknik direktördür. Beşiktaş'ın ve Türkiye Millî Futbol Takımının eski kaptanı olan Çalımbay, Atom Karınca lakabıyla anılmaktaydı. Kariyeri boyunca sadece Beşiktaş'ın formasını giymiştir (1980-1996). Uzun süre kaptanlığını yaptığı Beşiktaş'ın resmi maçlarda en çok formasını giyen futbolcusudur.

Futbola Beşiktaş'ın altyapısında başladı. 1980/1981 sezonunda A takım kadrosuna yükseldi. Orta sahanın sağında görev almasına rağmen orta sahanın ortasında ve sağ bek mevkiinin de alternatif adamıydı. Beşiktaş A Takımı'nda 16 sezonda 494 lig maçı oynadı ve toplam 41 gol kaydetti. 1. Lig tarihinde en çok forma giyen Beşiktaşlı oyuncu unvanını aldı. Futbol yaşantısı boyunca sadece Beşiktaş forması giydi ve yıllarca başarıyla kaptanlık yaptı. 16 sezonda 6 lig, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD Kupası kazanan Rıza Çalımbay, 1996 Temmuz'unda jübile yaparak aktif futbola veda etti.

2004-05 sezonun ortasında Vicente Del Bosque'den boşalan Beşiktaş teknik direktörlüğü görevine gelmiştir. Çok kötü bir sezon geçiren moralsiz Beşiktaş onun yönetiminde sezonun ikinci yarısı başarılı bir dönem geçirdi ve onun takımın başında bulunduğu dönem göz önünde bulundurulunca devreyi lider olarak kapıyordu. Bir sonraki sezonun başında, 11 Eylül 2005'te Beşiktaş Malmö FF'i kendi sahasında ezip geçerek 4-1 yendi. Arkasından 2005/2006 sezonu başında Süper Lig'nde bir türlü istenen sonuçların gelmediği ortaya atılınca ligin 9.haftasında Beşiktaş'taki görevinden istifa etti. Beşiktaş'ın başında çıktığı 26 maçta 15 galibiyet, 7 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda takım 40 gol atıp 23 gol yedi.



Metin Tekin

Metin Tekin (8 Mayıs 1964, İzmit), Kanat mevkinde forma giymiş ve Sarı Fırtına lakaplı Beşiktaş'ın sembol isimlerinden olan millî eski futbolcu ve teknik direktördür. Metin Tekin, forvet bölgesinde de oynamasına rağmen çoğunlukla kanatlarda görev almıştır. Hızının yanı sıra gücü, tekniği ve kafa golleri ile de Beşiktaş'a hizmetini sürdürmüştür. Beşiktaş'ta 21 kupa kazanarak en çok kupa kazanan isimlerinden biri oldu. 2003'te 100 yılın en iyi futbolcularından seçilerek altın 11'e girmiştir. Birçok dergiye ve belgesellere konu olan Metin Tekin, halen beIN Sports'da futbol yorumcusu olarak görev yapmaktadır.



Ali Gültiken

Ali Kurtuluş Gültiken (d. 27 Haziran 1965, İstanbul), Forvet mevkiinde görev yapmış Türk eski millî futbolcudur. 1999 yılından itibaren teknik direktörlük kariyeri başlamıştır. Şu an TRT'de spor yorumculuğu yapmaktadır.

Gültiken, Beşiktaş'ın unutulmaz forvet oyuncularındandır. Metin Tekin ve Feyyaz Uçar'la birlikte oluşturdukları ileri üçlü (Metin-Ali-Feyyaz) pek çok başarı kazanmış ve isimlerine özel tezahüratlar yapılmıştır.

Futbola Bakırköy Yücespor Kulübü'nde başladı. Ardından Beşiktaş Genç Takımı'na geldi. 1984-1985 sezonunda A takıma yükseldi. İlk yıllarında sağ bek mevkiinde oynadı. Ancak daha sonra İngiliz teknik direktör Gordon Milne çalışkanlığına da güvenerek onu forvet mevkiine çekti.

Beşiktaş'ta oynadığı 262 lig maçında 91 gol kaydetti. 1987-1988'de 38 maçta 30 golle en yüksek performansını gösterirken, gol krallığında Tanju Çolak'ın arkasında ikinci sırayı aldı. Avrupa gol krallığında da altıncı sırayı aldı.

Beşiktaş'ın yenilgisiz şampiyonluğu kazandığı 1991-1992 sezonununda oynanan en kritik maç olan 9 Mayıs 1992 günü BJK İnönü Stadyumu'ndaki Galatasaray maçında takımı adına bir gol attıktan sonra çok ağır bir sakatlık geçirdi ve futboldan uzun süre uzak kaldı. Bu sakatlığın etkisinden tam olarak kurtulamayan futbolcu, bir süre daha futbol oynasa da, eski formunu yakalayamadı ve 1995'te 30 yaşında Beşiktaş'tan ayrılmak zorunda kaldı ve bir sene sonra Kayserispor formasıyla 31 yaşında futbola erken veda etti.

Beşiktaş'ta 5 Türkiye Ligi Şampiyonluğunun yanı sıra, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı, 1 Başbakanlık ve 5 TSYD Kupası şampiyonlukları yaşadı. 38 kez Türkiye Millî Futbol Takımı formasını giydi. 1995 yılında transfer olarak son sezonunda Kayserispor'da oynadı. Beşikaş'ın İstanbulspor ile oynadığı maçta jübile yaparak aktif futbol yaşantısını tamamladı.



Feyyaz Uçar

Feyyaz Uçar (27 Ekim 1963; Avcılar), forvet mevkiinde görev almış Kibar Feyzo lakaplı Türk eski futbolcu ve günümüz teknik direktörüdür.

Futbola Avcılar Kulübü'nde başladıktan kısa süre sonra Beşiktaş Genç Takımına geçti. Serpil Hamdi Tüzün yönetimindeki genç takımın en iyilerinden biri olarak sivrilerek 1982-83 sezonunda A Takıma yükseldi. Metin-Ali- Feyyaz üçlüsünün en skorer ismiydi. 16 sezonda 320 lig maçında 170 golle, Beşiktaş'ın Türkiye Ligi'ndeki en büyük golcüsü oldu. İstanbul Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor bölümü futbol ihtisas mezunu olan Feyyaz Uçar 1987-1993 yılları arasında okul arkadaşı ve özel kondüsyoneri Murat Arslan tarafından özel çalıştırıldı. Aynı zamanda Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi ve Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'nde Beden Eğitimi öğretmenliği yapan ikili gece gündüz demeden antrenman yaptılar. Üst üste şampiyonluklar ve gol kralığı yaşayan Feyyaz ayrıca çok iyi İngilizce konuşan ve az oranda Fransızca bilen kültürlü az konuşan çok düşünen futbolu aklıyla oynayan bir eğitimci akademisyen antrenör ve futbolcuydu.

Beşiktaş'a geldiği ve genellikle yedek beklediği ilk 4 sezon haricinde 15 golün altına düşmedi. 1989-90'da da 33 maçta 29 golle 1. Lig'in gol kralı oldu. Avrupa kupalarında da 6 gole imza attı.

Derbilere damgasını vuran ünlü forvet Galatasaray'a 18, Fenerbahçe'ye 16 gol atarak Hakkı Yeten ve Şeref Görkey'in ardından Beşiktaş'ta yetişen en büyük golcü olduğunu kanıtladı. Ayrıca Türkiye Kupası'nda da 17 golle tüm zamanlarda bu kupada Bobo'dan sonra en çok gol atan ikinci Beşiktaşlı unvanını elinde tutmaktadır.

4 Lig, 3 Kupa, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık, 6 TSYD Kupası şampiyonluğu yaşayan Feyyaz 25 kez A, 3 kez Ümit ve 2 kez Genç Millî Takım formasını giydi.



Gökhan Keskin

Gökhan Keskin, (1966 -İstanbul) Beşiktaş'ta uzun yıllar forma giymiş Türk millî futbolcudur.

1966 doğumlu Gökhan Keskin, futbola Dikilitaş'ta başladı. 1984'ten 1996'ya kadar Beşiktaş'ta oynadığı 336 lig maçında 14 gol kaydetti. Gordon Milne döneminde kazanılan şampiyonluklarda büyük pay sahibiydi. 1986 yılında Trabzonspor'a attığı gol, Beşiktaş'ı şampiyonluğa taşıdı. Beşiktaş'ta ilk yıllarında orta sahada oynarken, Samet Aybaba'nın jübilesinden sonra libero mevkiine kaydırıldı ve yıllar boyunca bu görevi başarıyla yaptı. Gökhan Türkiye Millî Futbol Takımında da 41 kez forma giymeyi başardı. 1996-1997 sezonunda o dönem pek çok yıldız oyuncuyu kadrosuna katan İstanbulspor'a transfer oldu. 2001 yılında futbolu bu takımda bıraktı. 94 kez Millî Takımlara çağrılan Gökhan Keskin, 4 kez Türkiye U-21, 6 kez Türkiye Olimpik ve 41 kez de Türkiye forması olmak üzere toplam 51 kez A Millî formayı giymiştir.



Gordon Milne

Gordon Milne (29 Mart 1937), İngiliz eski futbolcu, teknik direktör. Uzun yıllar Beşiktaş'nin teknik direktörlüğünü yapan Milne, Türkiye'de ayrıca Bursaspor ve Trabzonspor'un da teknik adamlığını yaptı.

1987'de Milne, ilk kez yurt dışına çıktı ve Beşiktaş'ın teklifini kabul etti. İlk sezon Galatasaray'ın ardında ikinci oldular. Kupada da başarısız olan Beşiktaş'ın tek tesellisi Başbakanlık Kupası oldu. 1988-89 sezonunda yine lig ikincisi oldular ancak bu sefer hem Türkiye Kupası'nı hem de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazandılar. Ligde şampiyonluğun gelmemesi nedeniyle Milne üstünde baskı oluşsa da başkan Süleyman Seba devam kararı aldı. 1989'dan itibaren ise Beşiktaş fırtına gibi esmeye başladı. Üç sezon üst üste lig şampiyonluğu kazanıldı. 1990-91 sezonundaki şampiyonluk hiç yenilgi alınmadan kazanılmıştı. Böylece Beşiktaş, Türkiye tarihinde namağlup tek şampiyon unvanını kazandı. Bu üç yılda bir Türkiye Kupası bir de Cumhurbaşkanlığı Kupası geldi. Buna rağmen Beşiktaş, Avrupa'da başarı gösteremedi ve ilk turlarda elendi. 1992-93 sezonunda Beşiktaş, şampiyonluğu averaj farkıyla kaybetti ve 4 sezon üst üste şampiyon olma rekorunu kıramadı. 1993-94 sezonuna kötü başlayan Beşiktaş, Milne'in getirdiği yabancılar Osvaldo Nartallo ve Francesco Manassero transferlerinde yaşanan mali problemlerden dolayı Milne'i suçladı ve sezonun ilk yarısı sonunda Milne ve Beşiktaş yollarını ayırdı. Türkiye'de uyguladığı antrenman programları ve taktikler ile Türk futbolunun gelişmesinde önemli bir role sahip Milne, Beşiktaş'taki yabancı haklarını Britanya'dan kullanmış ve Alan Walsh, Ian Wilson gibi tecrübeli isimlerinden yanında, daha sonra İngiliz futbolunda bir efsaneye dönüşecek Les Ferdinand'ı da Türkiye'ye getirmiştir. 1993-94 sezonunu tamamlayamadan ayrılan Milne'in yerine Alman teknik adam Christoph Daum geçti. Beşiktaş'ın başında çıktığı 213 maçta 139 galibiyet, 55 beraberlik ve 19 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda takım 444 gol atıp 152 gol yedi.



Mehmet Özdilek

Mehmet Özdilek (1 Nisan 1966; Ladik, Samsun), Ofansif orta saha mevkinde forma giymiş ve Şifo Mehmet lakabıyla tanınmış Türk eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

13 yıl boyunca Beşiktaş'ın formasını giymiştir. 1991'de Türkiye'de Yılın Futbolcusu ödülüne layık görülmüştür. 1992'deki "Namağlup Şampiyon" olan kadroda yer almıştır. 130 gol ile Tüm zamanlarda Süper Lig'in en çok gol atan yerli orta saha oyuncusudur. Ayrıca 100 golü geçerek 100'ler kulübü'ne girmiştir. 4 yıl Beşiktaş'ın kaptanlık görevini üstlenmiştir. Örnek kişiliği ile taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan Mehmet Özdilek 'in adına Beşiktaş tarafından AC Milan ile 4 Ağustos 2001 tarihinde Özel Jübile Maçı düzenlenmiştir. BJK İnönü Stadyumu'ndaki bu maçta Beşiktaş'ın Milan'ı yenmesi ile Türk Futbol Tarihinin en görkemli jübilelerinden biri yaşandı. Maçın tüm gelirlerini bizzat Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bağışlamıştır. Kariyerinde resmi maçlarda hiç kırmızı kart görmemiştir.



Recep Çetin

Recep Çetin (1 Ekim 1965, Karasu), Beşiktaş ve Türk Millî Takımının sağ bek defans futbolcusudur.

1988-89 sezonu başında Beşiktaş'a transfer oldu ve uzun süreli Beşiktaş kariyeri başladı. Olimpik Millî Takım ile Seul'den dönen futbolcu ile iki yıllık sözleşme Atatürk Havaalanı'nda imzalandı. O sezon transfer edilen Les Ferdinand ve Mehmet Özdilek ile beraber Gordon Milne'in değişmez oyuncularından biri oldu. İlk sezonunda lig ikinciliği ve ilk kez Avrupa maçına çıkması yanında, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupasının da sahibi oluyorlardı.

1989-90 sezonu ile birlikte, üç sene üst üste şampiyonluk kazanan kadroda aktif olarak yer aldı. Bu üç sezonda ayrıca bir kez Türkiye Kupası, bir kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası kazandı. Türkiye 1. Ligi'nin en farklı mücadelesi olan Adana Demirspor karşısında alınan 10-0'lık maçta 90 dakika forma giymişti. Ayrıca ilk kez Şampiyon Kulüpler Kupası'nda forma giydi. 1990-1991 sezonunda İsveç şampiyonu Malmö FF ile eşleşen Beşiktaş'ın deplasmandaki ilk maçında, maç 2-2 devam ederken kendi kalesine attığı vole golü ile Beşiktaş'ın yenilmesine sebep olmuştu.

1993-94 sezonu ve son sezonu olan 1997-98 sezonu dışında 20 lig maçının altında oynamadı. Beşiktaş kariyeri boyunca 261 lig maçında oynayarak 4 gol kaydetti. 4 Lig, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 5 TSYD Kupası şampiyonluğu yaşadı. Ayrıca Şampiyon Kulüpler Kupası, Kupa Galipleri Kupası, UEFA Kupası dışında, Beşiktaş'ın ilk Şampiyonlar Ligi grubunda da bütün maçlarda forma şansı buldu.



Süreyya Soner

O belki de Beşiktaş'ta herkesten çok şampiyonluk gördü. Beşiktaş'ta herkesten çok onun emeği var: Siyah beyazlı ekibin emektar malzemecisi Süreyya Soner. 1981 yılında kulüp kapısından içeri girip malzemeci oldu. O gün bugündür, tam 36 senedir bir daha bağını koparmadı kulüpten. 1981, o kadar eski. Daha Süleyman Seba başkan bile olmamış. İdman olsun olmasın sabahın 5 buçuğunda çıkıyor evden, artık akşam kaçta dönebilirse. En son ne zaman evde yemek yediğini hatırlamıyor bile. Bunca yıldır kullandığı izinleri toplasan senin benim yıllık iznimiz etmez belki de. Öyle bir emekçi malzemeci Süreyya Soner.



Sergen Yalçın

Ali Rıza Sergen Yalçın (5 Ekim 1972, İstanbul), Türk teknik direktör, futbol yorumcusu ve futbolcudur. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmış olup, teknik direktörlük yapmaktadır. Türkiye'de dört büyüklerin formalarını giymiş iki futbolcudan biridir.

Sergen Yalçın, futbola Beşiktaş'ın altyapısında başladı. Burada Serpil Hamdi Tüzün'ün Türk futboluna kazandırdığı isimlerden biri oldu. 1989'da Türkiye Genç Takımlar Şampiyonluğu'nu kazanan kadroda yer aldı. Gordon Milne döneminde Beşiktaş A Takımı'na yükseldi. 1991'in başında A takım ile idmanlara çıkmaya başladı. Sarıyer ile oynanan bir hazırlık maçında bir golü ve bir asisti ile adını duyurdu. 1990-91 sezonunun ikinci yarısında zaman zaman 16 kişilik kadroya girse de maçlara çıkmadı. Aynı sezon Beşiktaş PAF takımı İstanbul şampiyonluğunu da kazanırken, Sergen de golleriyle takıma destek oldu.

Sergen, ilk resmi maçını 1 Eylül 1991'de Gençlerbirliği'ne karşı oynadı. Sezonun ortasında bir ara tekrar Beşiktaş PAF takımında forma giyse de sezonun ikinci yarısından sonra uzun süre Beşiktaş formasını çıkarmadı. 1991-1996 yılları arasında başarılı performansıyla dikkat çekti ve 2 lig şampiyonluğu, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 1 Türkiye Kupası gördü. Ancak başarılarının yanında kumar, at yarışı gibi tutkuları yüzünden de eleştirildi.

2002-2003 sezonunda Mircea Lucescu, Beşiktaş'a geçerken, Sergen Yalçın da bonservisi ile birlikte ilk kulübü Beşiktaş'a döndü. Beşiktaş'ın 100. yılındaki şampiyonluğunun baş mimarlarından biri oldu ve şampiyonluğun belirleneceği maçta eski takımı Galatasaray'a attığı son dakika golüyle tarihe geçti. Aynı sezon Beşiktaş'ın UEFA Kupası'nda çeyrek final görmesine de yardım etti. 2003-2004 sezonuna Beşiktaş iyi başlarken, Sergen Yalçın, Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'ın İngiltere'deki Chelsea zaferinin mimarı olup 2-0'lık galibiyette iki gol attı. Daha sonra bu performansında İngiltere'de Beşiktaş'ın galibiyeti üzerine bahis oynamasının etkisi olduğu söylendi. Aynı sezon Adanaspor'a yatarak attığı golle de çok konuşuldu. 2006-2007 sezonuna kadar Beşiktaş'ın banko oyuncularından biri oldu. Son sezonunda Türkiye Kupası'nı da kazandı. Ancak sezon sonu Jean Tigana tarafından gönderildi.



Ertuğrul Sağlam

Ertuğrul Sağlam (19 Kasım 1969, Zonguldak), Türk teknik direktör ve eski millî futbolcudur.

Samsunspor'da her yıl yükselen bir grafikle 5 sezon forma giydi ve Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray onu renklerine bağlamak için yarışa girdi. Bu transfer yarışının sonunda, 1994-1995 sezonunda Ertuğrul Sağlam Beşiktaş'la anlaşarak, Siyah Beyazlı formayı 6 yıl giydi. Ertuğrul Sağlam 'ın ilk sezonunda başarılı performansı ve 28 golü, Beşiktaş'ı şampiyonluğa taşıdı. Siyah Beyazlı formayla 6 sezonda toplam 167 lig maçı oynadı ve 103 gol attı. Forvet olarak başarılı olan ve birçok önemli gole imza atan Ertuğrul Sağlam, John Toshack'ın döneminde defansta da görev yaptı. 2000-01 sezonunda Erman Güraçar ile takas edilerek Samsunspor'a dönüş yaptı ve 2003 yılında futbolu bırakana dek burada forma giydi.

2007-2008 seonunda Beşiktaş'ta teknik direktörlük yapmıştır. Beşiktaş'ın başında çıktığı 40 maçta 27 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 mağlubiyet aldı. Bu maçlarda takım 69 gol atıp 36 gol yedi.



İbrahim Üzülmez

İbrahim Üzülmez (10 Mart 1974, Kocaeli), Sol bek mevkinde görev alan Deli İbo lakaplı Türk eski millî futbolcu, teknik direktör.

16 yaşındayken Gönenspor yeteneğini fark edip onu transfer etti. Burada kendini geliştirdikten sonra sırasıyla; Kardemir Karabükspor, İskenderun Demir Çelik SK, tekrar Kardemir Karabükspor, Amasyaspor ve tekrar Kardemir Karabükspor gibi külüplerde forma giydi.

Ardından Gaziantepspor`a transfer oldu. Burada önceki sezonlarına göre istikrarlı maçlar çıkararak büyük hayali gerçek oldu ve 2000-2001 sezonunun transfer döneminde Beşiktaş´a transfer oldu.

Beşiktaş´ın 100. yıldaki şampiyon kadrosunda yer aldı. 2008-2009 sezonunda Beşiktaş´tan takım arkadaşı olan İbrahim Toraman ile kavga edip kadro dışı kalmıştır. Ancak daha sonra ikisi de affedilmiş, ancak bu olaydan sonra Beşiktaş'taki kaptanlığını kaybetti. Sezonunun son haftadaki Denizlispor-Beşiktaş mücadelesinde teknik direktör Mustafa Denizli ona bir jest yaparak, oyuna alırken tekrar kaptanlık pazıbandını taktı ve şampiyon takımın kaptanı olarak oyuna dahil etti. 100. yıldaki sağ ayağıyla gol attığı Galatasaray ve bu sezon oynanan Fenerbahçe derbileri ve 3-0 lık FC Barcelona maçları üst düzey gösterdiği performansla kariyerinin en iyi maçlarını çıkarmıştır

23 Haziran 2009 tarihinde Siyah-Beyaz'lı kulüple 1 yılı opsiyonlu olmak üzere, 2 yıllık mukavele imzaladı. 13 Şubat 2011 tarihinde Beşiktaş yönetimi tarafından sözleşmesi feshedilmiştir.



Atiba Hutchinson

Atiba Hutchinson (8 Şubat 1983, Ontario), orta saha mevkinde forma giyen Trinidad ve Tobago asıllı Kanadalı millî futbolcudur. Beşiktaş'ın en fazla forma giyen yabancı futbolcusudur.

2013-2014 sezonunda Türkiye Süper Lig takımlarından Beşiktaş'a transfer oldu. Kanadalı orta saha oyuncusu Atiba Hutchinson hâlâ Beşiktaş'ta forma giymeye devam etmektedir.

Beşiktaş Tarihi
Asıl aşık biziz mecnunun sadece adı var...
★★★