3 Büyüklerin Son 4 Yıldaki Transfer Başarısı
×
3 Büyüklerin Son 4 Yıldaki Transfer Başarısı

Beşiktaş Forum|3 Büyüklerin Son 4 Yıldaki Transfer Başarısı Merhaba arkadaşlar, Aslına bakarsanız bir süredir kafamda bu konuda veri tabanlı bir başlık açmak vardı ama yoğun iş temposundan dolayı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

3 Büyüklerin Son 4 Yıldaki Transfer Başarısı  [Okunma sayısı 10298 defa] 3 Büyüklerin Son 4 Yıldaki Transfer Başarısı

Çevrimdışı AmaralGürses

Merhaba arkadaşlar,

Aslına bakarsanız bir süredir kafamda bu konuda veri tabanlı bir başlık açmak vardı ama yoğun iş temposundan dolayı bugüne kısmet oldu eldeki veriyi finalize etmek. Malumunuz transfer dönemi başlıyor ve yönetim olumlu, olumsuz, yerli, yersiz pek çok eleştiri alıyor transfer politikası konusunda. Ben de Fikret Orman yönetimi işbaşı yaptıktan bu yana 3 büyüklerin transfer performansı nasıl olmuş, ne kadar harcayıp ne kadar verim almışlar, bu konuda en başarılı yönetim hangisi adam akıllı araştırmak istedim. En azından olumlu veya olumsuz eleştirirken elimizden nesnel bir dayanak noktası olmuş olur.

Tek öznel veri girişi aşağıda görebileceğiniz gibi "Verim" başlığı altında oldu. Analizi kolaylaştırmak adına transferleri başarılarına göre 3'e ayırdım. Eğer katılmadığınız birşey varsa lütfen belirtiniz memnuniyetle tartışırız, düzeltirim. Atladığım bir transfer varsa da aynı şekilde.
Bonservis ödenerek yapılan transferleri değerlendirmeye aldım sadece işin doğası gereği. Her türlü olumlu/olumsuz yorumunuz değerli olacaktır.

Öncelikle yıllardır saadeti parayla arayan, transfer obezi rakibimiz Fenerbahçe'ye bakalım...



Son 3.5 yılda transfere 106 milyon euro'ya yakın para harcayan AY, bunlardan 16.75m euro gelir elde etmeyi başardı. Bizde yönetim değiştiğinden bu yana Fener'in transferdeki net zararı 89 milyon euro oldu. Bu transfer harcamalarının karşılığında ise 3.5 sezonda 249 puan topladılar.

Yine bu araştırmanın doğası gereği ellerinde evvelden olan ve sattıkları oyuncuları, hiç bir takım için, değerlendirmeye almadım. (bkz: Issiar Dia, Atınç Nukan vs.)  Eğer ileride vaktim olursa veya sizler destek atarsanız onları da memnuniyetle değerlendirmeye alırız ancak büyük resimde çok büyük etki yapacaklarını düşünmüyorum.

Vahap Beyaz-Ahmet Çakar'ın kulaklarını çınlatıp
Gelelim son yıllarda kupaları toplayan, bir batan bir çıkan rakibimiz Galatasaray'a:



3.5 yılda transfere 92 milyon euro harcayan gs, bunlardan 12 milyon euro kazanç sağlayarak net 79 milyon euro zararla, ikiz kardeşi fb'nin 10 milyon euro gerisinde yer alıyor. Gs'nin 3.5 yılda topladığı puan ise 243.

Vee.. gelelim Beşiktaş'a.. bakalım bizim yönetim neler yapmış...



3.5 yılda transfere 40 milyon euro harcayarak rakiplerinin yarısından bile az kaynak ayırmış Beşiktaş'ımız transfere. Demba Ba'yı 13 milyona satan kulübümüz net 27 milyon euro açıkla rakiplerinin yaklaşık 3'te 1'i kadar zarar etmiş bu periyotta.

Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına....

Yani takımların mukayeseli transfer performansı durumuna...

Fenerbahçe:


Galatasaray:


Beşiktaş:


Dediğim gibi kategorik (iyi, orta, düşük verim) itirazlarınıza her zaman açığım ancak pek çoğunda mutabık kalacağımızı düşünüyorum şahsen. Bu bağlamda yukarıdaki veriler bize Beşiktaş'ın transfer bütçesinin %24.1'ile düşük verimli transfer yaptığını, bu rakamın gs için %49.0, fb için ise %29.3 olduğunu söylüyor. Yani kötü transfere en az kaynak ayıran takım Beşiktaş. Başarılı transfere ayrılan yüzdesel kaynakta ise Beşiktaş ve fb %35, gs ise rakiplerinin gerisinde %25 mertebesinde kalıyor..

Yüzdesel değil de rakamsal bakacak olursak ise aşağıdaki tablolar ortaya çıkıyor:

Fenerbahçe:


Galatasaray:


Beşiktaş:


Bu şekilde bakınca tablo daha da dramatikleşiyor. Düşük veya 0 verim alınan transferlere fener 31 milyon euro, gs ise 45 milyon euro gibi bir rakam ayırmış durumda. Beşiktaş ise bu transferlere 9.8 milyon euro harcamış.

Ve.. şimdi gelelim esas performans mukayese metriğine. Ben bunu şu şekilde tanımladım. Tabi ki, bazı varsayımlar içermekle beraber: "3 büyükler topladıkları puan başına ne kadar transfer masrafı ve zararı yapmışlar?"

Aslında aşağıdaki tablolar Aziz'in bu sezon çıldırma nedenini de çok güzel açıklıyor. Ve tabi ki gs'nin iflas noktasına gelmesini de...

Belki de en kayda değer olan tablo ise aşağıdaki:





Son 3.5 yılda fenerbahçe topladığı her bir puan için en çok masrafı ve zararı yapan kulüp olmuş. Yani bu zaviyeden bakıldığında son dönemin transferdeki en başarısız kulübu fenerbahçe. Gs'de fb'yi aratmayan bir başarısızlık göstermiş. Fener topladığı 1 puan başına 420bin euro masraf yaparken, gs 380bin euro, Beşiktaş'ımız ise 180bin eruo masraf yapmış. Bu rakam renklilerin yarısından az.

Sizlerin yorumlarını merakla beklerken ben naçizhane çıkarımlarımı sizlerle paylaşayım:

1) Türkiye'de büyük takımlar transfer yapmak konusunda gerçekten kötü durumdalar. Toplanılan her bir Süper Lig puanı için, 3 takımında yüzbinlerce euro zarar etmiş olması bunu açıklar nitelikte.. Bu, Türkiye'de ne kadar çarpık bir futbol/transfer düzeninin olduğuna da işaret ediyor.

2) 3 takım içinde kötünün fazlaca iyisi konumunda olan takım Beşiktaş olarak görünüyor. Puan başına rakiplerinin harcadığının yalnızca %40'ını harcaması tabi ki bir başarı göstergesi fakat kıt kaynaklardan dolayı bir hayli az harcama yapıldığı da bir gerçek. Kaynaklarını en akıllı kullanan takım Beşiktaş fakat o da ne yazık ki kaynak sıkıntısı çekiyor. İleride mali durumumuz düzeldiğinde, stad tamamlandığında güzel günler görme ihtimalimizin bir hayli yüksek olduğunu gösteriyor aynı zamanda bu rakamlar..

3) Beşiktaş başarılı transfer yapma noktasında her sezon üzerine koymuş ve kendini geliştirmiş. Renkliler ise bir iyi bir kötü performans göstermişler..



Benden şimdilik bu kadar, çok da fazla yazmak istemiyorum. Sizlerin görüşleri de önemli. @Çağrı 'ya bu tarz bir mesaj atma fikrimi çok önceden açmıştım ama çok zaman oldu o günden bu güne, belki transfer expertimiz @atalay da yorum yapmak ister. Umarım forum için faydalı bir referans ve tartışma noktası olur herkesin görüşlerini merakla bekliyorum.

İyi geceler lider takımın büyük taraftarı...
[ Son Düzenleme: 22 Şubat 2016, 15:03:11 AmaralGürses ]

Çevrimdışı mmeteris

Tebrikler. Baya emek var. İki üç satır yorum yapmak lazım aslında.  Ama yarın daha detaylı incelemeyi düşünüyorum. Tekrar tebrik ederim.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Tolga

Eline sağlık, önemli bir çalışma yapmışsın :ok:
Beşiktaş'ım Benim Biricik Sevgilim...

Çevrimdışı Altuğ

Bu güzel çalışma için @AmaralGürses 'e teşekkür ederiz.

Haber olarak portalımızda paylaşılmıştır.

http://haber.besiktasarena.com/3-buyuklerin-transfer-basarisi-son-4-yil.html

Çevrimdışı Çağrı

  • Kara Kartal
  • *
  • 05 Ocak 2016, 19:15:46
  • Yaş: 35
  • Mesaj: 29976
  • Beşiktaş / Bodrum
  • 2015/16 (✔) - 2016/17 Sezonları Şampiyonu Beşiktaş
Varlığımız; Marakeş'te fiyatları rastgele konmuş bir dükkan gibi. İncik boncuk fahiş fiyatta, değerli taşlar indirimde.
Batmamız an meselesi.

Twitter/cagriasarli

Çevrimdışı AmaralGürses

Teşekkürler arkadaşlar, umarım faydalı olur.

Çevrimdışı Kalyoncu

Teşekkürler arkadaşlar, umarım faydalı olur.
Çok güzel bir çalışma teşekkürler fenerde sow u eklememişsin ondan iyi para kazandılar onu ekleyince gs nin önüne geçiyolar.ve buradan bunu başaran yönetimede bana bizim yönetim hayatta bu paraları vermez dedirttikleri için onlarada teşekkür ediyorum

C6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı OrhanAker

Güzel çalışma olmuş eline sağlık.olmayan parayı harcıyoruz maalesef.

LG-H500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı EMİR EMRE

Gayet bilimsel bir çalışma yapmışsın, ben kendi adıma mevcut tabloyu daha da netleştirdim kafamda senin çalışman sayende teşekkür ederim.

Son bölümle ilgili çok kısa bir yorum yapmam gerekirse, Gs ve Fb'nin puan başına yaptığı transfer zararının yüksek olmasında beni mutlu eden bir hadise açıkçası, ama rakiplerimiz son 3 senede en az birer kere şampiyon oldular ve nihai hedef şampiyonluktur bana göre. Bir de bunda şampiyonlar ligine katılarak kulübe kaynak yaratmak işin cabası. O kaynaklar doğru yönetilirse işte o zaman büyük kulüp olursun. Özellikle Gs senelerdir ŞL'ne katılmasına rağmen bu kaynakları berbat etmiş. Yanlış anlaşılmasın finansal açıdan iyi bir yolda olduğumuzu gösteren müthiş ötesi bir çalışma yapmışsın, son kısma naçizane yorumum budur.

Herkesin okuması ve üzerine düşünmesi gereken bir yazı eline sağlık @AmaralGürses

Çevrimdışı AmaralGürses

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.

@Kalyoncu Sadece bizde yönetim değiştikten sonra gelen ve giden transferleri dikkate aldım. Örneğin, fener'de Sow, Andre Santos, Dia vs. gibi transfer gelirleri daha önceki dönemlerde kulübün eline geçtiği için onlara dikkat etmedim. Transfer başarısı özelinde değerlendirdiğim için sadece yapılan transferlerin durumuna odaklandım, transfer harici gelen/yetişen oyuncuların zarar ve masraflarına bakmadım. Örneğin: Atınç Nukan. Ama tabi onlar da önemli, onlarla ilgili de ek bir çalışma yapacağım müsait olduğumda.

@OrhanAker Aynen öyle. Özellikle de fener için. Hadi gs 4 sezon şl yaptı oradan 100 milyon üzeri gelir kazanmışlardır ancak fener o gelir de olmadan bu kadar masraf yaptı. Boşuna uefa'yla cebelleşmiyorlar demek ki bu sezon..

@EMİR EMRE Kesinlikle haklısın, sonuç odaklı düşününce zaten en başarısız takım Beşiktaş, bu da bir gerçek. 4 yılda fener 1 gs 3 biz 0 kez şampiyon olabildik. Aslında bu seneki şampiyonluğun gerçekten tarihi önemde olduğunu gösteriyor bu tablo, zira bu kadar tutumlu ve etkin kaynak kullanarak bir de şl'ye gitmeyi başarırsak o zaman ilerisi için olumlu düşünebiliriz gerçekten.

Çevrimdışı AmaralGürses

Bu arada Altuğ sağolsun Beşiktaş Arena'nın haber portalına da koymuş, gelen güzel yorumlardan birisi aşağıda. Arkadaş haklı, bu tür oyuncular için özel kategori düşünmek gerekebilir  :D

Çevrimdışı Erman1903

Çok teşekkür ederim @AmaralGürses kardeşim bu güzel çalışman için. Eğer yıllık olarakda bakarsak fenerde stabil bir zarar, gs'de berbat bir 2013-2014 senesi bizde ise iyiye doğru bir gidişat olduğuda gözden kaçmıyor.

İlk geldiklerinde çok eleştirdim bende yönetimi fakat hatalarından ders çıkararak ilerlediler ve inanıyorum ki Fikret Orman hiçbir zaman klübü babasının çiftliği zihniyetiyle yönetenlerden olmadı & olmayacak.
[ Son Düzenleme: 19 Ocak 2016, 02:44:26 Erman1903 ]

Çevrimdışı retix


Çevrimdışı Panjandrum

Muthis bir calisma olmus. Ellerinize saglik.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı enderersoy15

Cok iyi olmus tbrkler devre arasi Guncelleme yaparsak daha da guzel olur.

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Çevrimdışı Fikret

Teşekkürler arkadaşlar, umarım faydalı olur.
Emeğe saygı. + rep vermiş olalım.

Hemen nacizane eleştirilerimi yazayım.
1- Transferde başarı hanesinin kontrastı çok düşük. Yani bir transfer 3 ihtimalli oluyor sadece. iyi kötü orta..

SOSA da orta...
Souza da orta.

Sosa bariz şekilde daha iyi oynadı. 3.4m euro gibi daha ucuz bedel ödendi. Diğeri 8m euro bonservis. Bu 2sini aynı kefeye koyduk mu hatalı sonuç alınır.

Bence transferleri başarı oranına göre 10 üzerinden puanlandırın. Mesela Sosa 7/10'sa Souza 5/10'dur.

Birde objektif olmak açısından PUAN BAŞINA TRANSFER PARASI diye bir grafiğin geçerliliği sorgulanmalı.
Puan başına para grafiği devam ettirilirse, Konya bizi herhalde 2ye katlar.
Beşiktaş puan başına 180.000 harcamışken Konya 90.000 harcamış olabilir.
Çok daha az para harcayarak hatta al-sattan para kazanan klüpler grafiği parçalar  :lol:
Çünkü maliyette yıllık oyuncu bedeli yok. Mesela Akhisar son 3 senede satışlarla pozitifteyse her puan başına -50.000 euro harcamış yani 50.000 euro da cebine atmış çıkabilir.

Objektif diyorum çünkü:
Kimse bu sezon 70 puan aldık yeah demiyor. Aa sen 80 mi aldın gel Şampiyonlar ligine diyende yok. 72 puanla da 85 puanla da şampiyon olunur kimse de ayıplamaz.

Yani GS harcadığı anormal paranın yanına 2-3 şampiyonluk aldı. Bunun mali getirileri oldu.
Psikolojik, tarihsel, taraftar sayısı açısından da etkileri oldu. Puan başına maliyet bunları ölçemiyor.

Bilimsel yaklaşalım, rasyonel düşünelim diyince bulduğum eleştirileri yazdım sadece. Yeni bir çalışma yaparsanız diye küçük notlar.
Ama genelde Beşiktaş'ın fiyat/performans oranı olarak en iyi transferleri yaptığı belli. Çalışmanın çıkarımı doğru. Sayısala dökmek istemişsiniz TR'deki her gazetede haber olacak kadar güzel bir yazı hazırlamışsınız.